Advertentie

Hebban vandaag

Listmania /

Elf ijskoude thrillers

door Soraya Vink (crew) 28 reacties
Thrillers waar niet alleen de spanning rillingen veroorzaakt, maar ook de bijtende vrieskou. Waar de witte duisternis je genadeloos kan opslokken. Als de dooi intreedt en de vorst aftreedt, komen er soms gruwelijke verrassingen tevoorschijn. Hebban maakte een listmania van 11 thrillers met een winters tintje, van een onvervalste klassier tot hedendaagse thrillers.

De Shining – Stephen King (1977)

Jack Torrance, zijn vrouw Wendy en hun vijfjarige zoon Danny verblijven in het Overlook Hotel, waar Jack is ingehuurd als huismeester. Danny heeft een gave: 'het licht', zoals de oude meneer Hallorann het noemt. In het Overlook Hotel nemen Danny's visioenen angstaanjagende vormen aan. Hevige sneeuwstormen sluiten het gezin volledig af van de buitenwereld. Het hotel zou verlaten moeten zijn, maar wie is de dame in kamer 217 en wie zijn de gemaskerde gasten die maar met de lift op en neer blijven gaan?

Een van de bekendste thrillers van Stephen King, die in 1980 werd bekroond met een ijzingwekkende verfilming onder leiding van Stanley Kubrick. Hoewel het boek en de film op zeker niveau de nodige verschillen vertonen, schittert Jack Nicholson in de rol van Jack Torrance.

Op glad ijs – John Sandford (2004)

In het vijfde deel van zijn serie rondom de ongewone politieman Lucas Davenport, schrijft John Sandford over een moordenaar die zichzelf de Iceman noemt door zijn verregaande koelbloedigheid.  

In een afgelegen huis ergens in de bossen van Wisconsin vermoordt de Iceman een heel gezin. Zodra de slachtoffers worden gevonden, schakelt de lokale politie Lucas Davenport in. Deze ziet zich niet alleen geconfronteerd met de kille, berekende moordenaar, maar ook met een uiterst strenge vorstperiode. Verblindende sneeuwbuien teisteren de hele streek en ontregelen het dagelijks leven. Ondanks de barre omstandigheden ontdekt Lucas al snel dat de moordenaar op zoek was naar een foto met beschuldigende informatie. Lucas moet die foto zien te vinden voordat de moordenaar dat doet. Dan slaat de Iceman opnieuw toe.

IJskoud – Louise Penny (2007)

Winter in Canada en een nieuw moordmysterie voor hoofdinspecteur Armand Gamache in het slaperige dorpje Three Pines. Terwijl kinderen op het ijs spelen, blijven verstandige mensen binnen. Het is een tijd van vrede en hartelijkheid. Totdat een schreeuw de bijtende kou doorklieft. Er is een moord gepleegd.  

Een toeschouwer van de jaarlijkse curlingwedstrijd op Tweede Kerstdag is geëlektrocuteerd. Ondanks de vele aanwezigen heeft niemand iets gezien en zijn er geen sporen of aanwijzingen. Toch weet hoofdinspecteur Armand Gamache van de Sûreté du Québec langzaam maar zeker het verleden van de dode vrouw te ontrafelen en hij ontdekt een geschiedenis van geheimen en vijanden. Maar Gamache heeft eigen vijanden. Hij is uit de hoogste top van de Sûreté du Québec gegooid en het is onduidelijk wie hij nog kan vertrouwen. Terwijl de ijskoude wind Three Pines geselt, wordt Gamache achtervolgd door iets veel ijzingwekkenders.

Hoogtelijn – Anne Holt (2009)

De Noorse Anne Holt hint in haar thriller Hoogtelijn duidelijk naar het verhaal Tien kleine negertjes van Agatha Christie en geeft hier haar eigen draai aan.

Als bij een zware sneeuwstorm een trein ontspoort bij het hoogstgelegen station in Noorwegen moeten de passagiers noodgedwongen een onderkomen zoeken in het plaatselijke hotel. Het zal enige tijd duren voor er hulp bij het dorp zal komen en de gasten zijn op elkaar aangewezen. Al tijdens de eerste nacht in het hotel wordt een van de gasten vermoord: Cato Hammer, een beroemde televisie dominee. Op dat moment begint voor Hanne Wilhelmsen, voormalig politie-inspecteur en gast in het hotel, de zoektocht naar een moordenaar in de zwaarste storm in Noorwegen sinds mensen heugenis. Dan wordt het lichaam van een andere godsdienaar gevonden. Zijn hart is doorboord met een ijspegel.

De sneeuwman – Jo Nesbø (2009)

Een onvervalste thriller met Harry Hole wordt door de fans van Jo Nesbø altijd op prijs gesteld. In het zevende deel van zijn serie valt de eerste sneeuw in Oslo. Een voorbode van een gruwelijke verrassing. 

Birte Becker komt thuis van haar werk en bewondert de sneeuwpop die haar zoon en man in de tuin hebben gemaakt. Maar zij lijken van niets te weten. Als het gezin vol verbazing bij het raam staat om de sneeuwpop te bekijken, merken ze iets vreemds. De sneeuwpop kijkt naar het huis, naar hen. Inspecteur Harry Hole ontvangt een anonieme brief, ondertekend door 'De sneeuwman', een brief die verschillende verdwijningszaken met elkaar in verband brengt waarin getrouwde vrouwen vermist raakten op de dag dat de eerste sneeuw viel. Die nacht vlucht Sylvia Pederson weg door de eerste sneeuw. Ze weet niet waar ze voor op de vlucht is of waar ze naar op weg is.

61 uur – Lee Child (2010)

Jack Reacher blijft lezers wereldwijd vermaken met zijn doldwaze avonturen. In het viertiende deel van de serie komt hij door de extreme weersomstandigheden vast te zitten in Bolton, South Dakota.

De lokale politie heeft problemen die het kleine bureau boven het hoofd groeien, en Reacher biedt aan te helpen. Hoe erg kan het tenslotte zijn in een stadje als Bolton? Wat Reacher niet weet, is dat over precies 61 uur de grootste internationale drugsdeal aller tijden op spectaculaire wijze uit de hand zal lopen. De klok tikt. De Mexicaan is onderweg. De Rus heeft iedereen omgekocht. Maar niemand had gerekend op Jack Reacher.

 

Sneeuwval – Tess Gerritsen (2010)

De Amerikaanse schrijfster Tess Gerritsen laat haar personages Maura Isles en Jane Rizzoli moordzaken oplossen onder de meest bizarre omstandigheden. Ook in dit achtste deel van de serie ontvouwt er zich een moordmysterie.

Nadat patholoog-anatoom Maura Isles een medisch congres in Wyoming heeft bezocht, gaat ze samen met vrienden skiën. Maar hun auto komt in de bergen vast te zitten in de sneeuw. Als de nacht valt, zoekt de groep tijdens een sneeuwstorm haar toevlucht in het afgelegen dorp Kingdom Come. Daar lijkt iets ergs te zijn gebeurd: in twaalf griezelig identieke huizen staat het eten onaangeroerd op tafel en staan de auto’s nog in de garages. De bewoners van Kingdom Come lijken echter in rook opgegaan. Maar voetstappen in de sneeuw verraden dat iemand Maura en haar vrienden bespioneert.

Een week later krijgt rechercheur Jane Rizzoli in Boston het nieuws dat er in een ravijn in de buurt van Kingdom Come een verkoold lichaam is gevonden.

Als de dood – Corine Hartman (2011)

Na drie thrillers over de zinderende hitte in Italië, sloot Corine Hartman in 2011 met Als de dood haar vierluik op een ijskoude manier af. Wanneer een ontspannen sneeuwvakantie uitmondt in een ijzingwekkende nachtmerrie.

Desiree runt samen met haar partner Thomas een befaamd sterrenrestaurant in Bergen. Wat de culinaire gasten niet weten is dat 'La belle vie' op de rand van de afgrond balanceert, en dat de eigenaars ten einde raad zijn. Desiree's moeder nodigt hen uit voor een week vakantie in het mondaine Cortina d'Ampezzo in de Dolomieten, waar de familie al generaties lang een huis bezit. Desiree wil weigeren, ze heeft absoluut geen zin om een week te bivakkeren in het beklemmende huis dat haar vroeger al deed griezelen, maar tot haar verbazing gaat Thomas op het aanbod in. Bergbeklimmen is een passie van de chef-kok, maar is dat de reden dat hij een week wil spenderen in gezelschap van zijn schoonmoeder, die hij anders amper een blik waardig gunt? En waarom zwerft Paolo Moretti, een werkloze, agressieve local, rond het familiehuis? 

Wintergast – Jet van Vuuren (2013)

Na titels als Zomerzin en Bloedheet, koos Jet van Vuuren voor haar thriller Wintergast voor het seizoen dat er lijnrecht tegenover staat. Waar de sprookjesachtige droom van een fijne kerst in familiekring uit elkaar dreigt te spatten.

Het is bijna kerstvakantie en Bea Versluis is moe. Moe van haar werk in het onderwijs en moe van haar man. Als een aangetrouwde neef haar vraagt of ze de kerstdagen bij hem en zijn familie komt doorbrengen, aarzelt Bea geen moment. Hoewel ze tot dan toe amper contact met hen heeft gehad, pakt ze haar koffers en vertrekt ze zonder echtgenoot. Onderweg naar de boerderij van de neef strandt ze echter met haar auto in een dichte sneeuwstorm. Als de neef haar daarna oppikt zal ze zonder eigen vervoer de rest van de vakantie in het huis van de onbekende familie moeten doorbrengen. Een huis dat niet alleen ver van de bewoonde wereld ligt, maar ook geheimen herbergt. Ingesneeuwd en geïsoleerd stuit Bea op een verschrikkelijk familiegeheim dat niet voor haar bestemd is. 

Wit vuur – Preston & Child (2014)

In het dertiende deel voor Aloysius Pendergast is het zijn taak om een raadsel te ontrafelen in een exclusief ski-oord.

In lang vervlogen tijden is een groep mijnwerkers op gruwelijke wijze om het leven gekomen. Tegenwoordig is het dorp een exclusief ski-oord en moet de historische begraafplaats geruimd worden om plaats te maken voor projectontwikkelaars. Corrie Swanson gaat erheen om de overblijfselen van de mijnwerkers te onderzoeken. Ze komt echter tot een schokkende ontdekking die het voortbestaan van het dorp in gevaar brengt.  

FBI-agent Pendergast schiet te hulp als brute brandstichtingen de toeristen afschrikken. Pendergast ontdekt een onwaarschijnlijk geheim in het dorpsverleden, dat samen lijkt te hangen met een toevallige ontmoeting tussen Arthur Conan Doyle en Oscar Wilde. Terwijl het dorp letterlijk onder vuur ligt en Corries leven gevaar loopt, moet Pendergast het raadsel uit het verleden zien op te lossen, voordat alles in vlammen opgaat.

De campus - Nathalie Pagie (2014)

Nathalie Pagie koos voor haar tweede thriller een winters decor: Canada. Gebaseerd op haar eigen studietijd in Canada, schreef ze een thriller waarin de jonge Cleo van Laerhoven in een web van intrige komt.

Cleo gaat vijf maanden studeren aan de University of Alberta in Canada. Ze heeft het aanvankelijk enorm naar haar zin; de kennismaking met de campus, haar medestudenten en de overweldigende natuur van Canada maken haar verblijf tot één groot feest. 

Wanneer een van Cleo’s docenten op een ochtend dood en naakt wordt aangetroffen onder een raam, denkt de politie in eerste instantie aan zelfmoord. Maar als korte tijd later ook haar assistente op gruwelijke wijze sterft, wordt er een moordonderzoek gestart en slaat de sfeer op de campus om. En niet alleen de sfeer: na een prachtige Indian summer doet nu de kou zijn intrede. Al snel verdwijnt de wereld onder een dik pak sneeuw en daalt de temperatuur tot min dertig graden. Intussen raakt Cleo verstrikt in een web van intriges, waarin niemand is wie hij lijkt. Lukt het haar de Canadese kou te trotseren en de campus levend te verlaten?Over de auteur

Soraya Vink (crew)

4 volgers
0 boeken
0 favorieten


Reacties op: Elf ijskoude thrillers

 

Gerelateerd

Gesponsorde boeken