Advertentie

Hebban vandaag

Interview /

Ella Woodward: Je bent wat je eet

Ella Woodward van foodblog Deliciously Ella is op dit moment waarschijnlijk de populairste Engelse blogger in de categorie 'happy healthy lifestyle'. Haar boek, ‘Deliciously Ella' is het best verkopende kookboekendebuut aller tijden in Engeland en deze maand ontving ze de ‘Observer Food Monthly Award’ voor beste foodblog.


Ella in cijfers

Alleen al in de eerste week werden er maar liefst 32.144 exemplaren van Deliciously Ella verkocht. De teller staat nu, negen maanden na verschijning, op meer dan 250.000 verkochte boeken. Haar aanwezigheid en aantal volgers op social media is ongelooflijk; Facebook 168.226 Instagram 598.000 Pinterest 383.200 Youtube 62.455 Twitter 75.200, haar blog trekt maandelijks meer dan 5 miljoen bezoekers, haar app is meer dan 60.000 keer gedownload en haar nieuwsbrief komt meerdere malen per week in de mailbox van zo'n vijfenzestigduizend fans.   

Het moge duidelijk zijn: Ella Woodward gaat als een speer. Opmerkelijk detail: de recepten van Ella bevatten geen vlees, zuivel, geraffineerde suiker, gluten of bewerkte producten.  

De komst en groei van Deliciously Ella viel samen met een groeiende belangstelling in de samenleving voor gezond eten waardoor jonge en fotogenieke bloggers zoals Ella en ook de Hemsley zusjes een sterrenstatus kregen. Meer gevestigde foodies zoals Jamie Oliver zijn meegegaan in deze stroom waardoor de groei van de ‘health trend’ nog meer in een stroomversnelling is gekomen.  Met een gouden lepel

Vier jaar geleden was Ella Woodward nog een doodgewone studente met een lucratieve bijbaan als model. Hoewel doodgewoon; haar vader was politicus onder het bewind van Gordon Brown en haar moeder is een telg uit de Sainsbury supermarkt dynastie. Ella heeft op een exclusieve kostschool gezeten groeide op in Oxfordshire in een huis dat 10 jaar geleden voor 24 miljoen pond is verkocht. Als we de Evening Standard mogen geloven bezit de familie een villa in de Hamptons, een appartement in de Alpen, een vakantiehuis op Mystique, een huis in Zuid Frankrijk en een woning in Oxford.

Haar recepten staan bomvol dure superfoods als amandelpasta, quinoa, rauwe cacao en ahornsiroop en haar blog is doorspekt met ‘classy’ woorden als ‘awesome’, ‘surreal’ ‘amazing’. Toch weet zij de indruk te wekken dat ze gewoon ‘het buurmeisje is van hiernaast’ die misschien door hard werken net iets meer succes heeft dan een ander. Hoe krijgt ze dit voor elkaar?

Dat wilde ik graag van haar weten tijdens het interview met haar voor Hebban afgelopen week. Aanleiding voor dit interview was het uitkomen van haar eerste kookboek in Nederland.  

Heb je altijd al gezond gegeten?  

Ella: Nee, zeker niet. Tijdens mijn studie kunstgeschiedenis aan de St Andrews Universiteit werd ik heel erg ziek. Mijn hart sloeg geregeld op hol en mijn hartslag ging van 60 naar 190 als ik opstond, ik kreeg dan letterlijk en figuurlijk een ‘black out’. Ik was zo moe dat ik geen energie had voor mijn studie, vrienden of familie en mijn hele sociale leven viel in duigen. Uit bed komen in de ochtend was al een enorme uitdaging en mijn zelfvertrouwen verdween. Ik dacht dat ik nooit een baan, partner of gezin zou krijgen want wie zou willen omgaan met iemand zoals ik. In eerste instantie dacht de dokter dat het psychisch was en stelde therapie voor.

In die tijd stond mijn dieet bol van zoetigheid, ik was een echt ‘sugar monster’ en groenten vermeed ik waar mogelijk. Tomaat haalde ik uit mijn gekochte sandwiches en mais at ik alleen als het verstopt werd in macaroni met heel veel kaas. Hierin kwam verandering toen ik met mijn toenmalige vriendje op vakantie ging naar Marokko. Binnen 24 uur na aankomst moest ik al weer terug naar Engeland als gevolg van een ernstige voedselvergiftiging. Een langdurige ziekenhuisopname volgde met zware medicatie nadat de diagnose PoTS (Postural orthostatic tachycardia syndrome) werd gesteld.  

De verwachte genezing bleef echter, ondanks het steroïde gebruik, achterwege en Ella besloot ten einde raad internet te raadplegen op zoek naar alternatieven. Haar ouders waren stomverbaasd toen Ella vertelde van haar plan om gluten, zuivel en geraffineerde suikers uit haar dieet te bannen en haar ervaringen op te gaan schrijven in een blog. Zij merkten fijntjes op dat ze geen held was in schrijven of koken. ‘Terecht’ aldus Ella.  Toch besloot ze door te zetten en binnen een paar seconden had ze de naam van haar toekomstige blog bedacht  

Hoe verklaar je jouw succes?  

Ik denk dat ik de juiste snaar weet te raken bij mijn lezers. Het gaat om eerlijk zijn. Ik schrijf zoals ik spreek. Het is ook belangrijk niet te prediken of beloftes te doen die ik niet waar kan maken. Ik beloof nooit dat je door het eten van mijn gerechten af zult vallen. Ik geef slechts suggesties voor gerechten die mensen een goed gevoel zullen geven en, niet onbelangrijk, mijn recepten zijn eenvoudig en zeer maakbaar. Daarnaast probeer ik altijd antwoord te geven op vragen die ik krijg. Ik weet nog hoe belangrijk ik het vond als startende foodie en blogger als ik antwoord kreeg van mijn favoriete blogsters.  

Wat is het doel van Deliciously Ella?  

Groenten worden nog steeds gezien als bijgerecht. De meeste mensen zijn niet enthousiast over groenten. Mijn idee was en is om mensen te motiveren meer groenten en volkoren granen te eten en ze niet langer te zien als straf. Ik wil dat mensen naar een gerecht kijken en denken ‘dit ziet er geweldig lekker uit’ en niet ‘bah, dit is gezond’. Ik geloof in het idee dat je bent wat je eet. Ik word ‘s ochtends wakker met een goed en positief gevoel over mezelf en mijn leven. Ik geloof niet in schuldig voelen omdat je iets gegeten hebt. Ik hoop dit gevoel over te dragen op de lezers van mijn blog.  

Hoe moeilijk was het voor jou om je nieuwe gezonde leefwijze toe te passen?
   
Heel moeilijk. Ik moest 4 maanden in het ziekenhuis verblijven en ongeveer 6 maanden thuis in bed. Ik was het zat om altijd moe en ziek te zijn en wilde snelle verbeteringen en resultaten. Als ik op internet de succesverhalen las van mensen die hun dieet hadden aangepast, was ik helemaal geïnspireerd. Dat wilde ik ook. Ik heb dus radicaal het roer omgegooid en in een keer suiker, vlees, zuivel en gluten in de ban gedaan. Dit is niet iets wat ik anderen aanraad. Een gezonde leefstijl moet duurzaam zijn en de grootste kans op succes is vaak om te beginnen met kleine stappen. Omdat ik al zolang ziek was besloot ik echter gelijk in het diepe te springen en radicaal mijn eetgewoonten aan te passen.  

Wat zijn je toekomstige plannen met Deliciously Ella?  

Toen ik begon was mijn blog eerder een motivatie en ‘incentive to keep cooking’. Ik zag het niet als een mogelijke carrière. Toen mijn blog echter na 6 maanden de grens van 900.000 hits passeerde dacht ik dat het misschien wel iets zou kunnen worden. Het succes heeft mij ook verbaasd. Ik geef nu kooklessen, organiseer supper clubs, schrijf regelmatig voor de Telegraph, heb een eigen app en ben bezig met mijn tweede boek. De meeste aandacht gaat nu uit naar de opening van mijn cafe ‘Kale & Co.’ welke ik eind van dit jaar in Marylebone Londen wil starten samen met mijn verloofde Matthew. Verder ben ik druk bezig met een opleiding tot natuurvoedingstherapeut. Deze opleiding doe ik om meer kennis te krijgen maar ook om geloofwaardiger te zijn omdat er nu nog wel eens vraagtekens geplaatst worden bij mijn recepten en kennis van voeding.  

Heb je nu ook mensen in dienst die je helpen met het Deliciously Ella imperium? 

Op dit moment zijn er drie mensen die mij helpen met alle werkzaamheden. Een persoon doet de administratie en boekhouding, 1 persoon helpt me met koken en dergelijke, een persoon zorgt voor het optimaliseren van mijn blog en mijn zus helpt me mijn persoonlijke leven en afspraken te regelen.  

Er komen steeds meer blogs met een focus op gezond en gelukkig leven. Bestaat er een kans dat Deliciously Ella op een gegeven moment overbodig geworden is?  

Ik zie wel veranderingen in de vraag naar gezond eten. De obsessie met superfoods is bijvoorbeeld aan het verdwijnen en ik ga mee met de veranderingen. Mijn tweede boek zal bijvoorbeeld ook meer de focus leggen op gewone gezonde ingrediënten. Daarnaast leggen heel veel blogs de nadruk op diëten en ik probeer juist mensen kleine stappen te laten zetten en niet een dieet aan te praten. De lezers vinden dit heel prettig. Het belangrijkste is echter dat mijn blog heel persoonlijk is, dat is de kracht en de reden dat het succesvol is. Ik schrijf over wat ik gisteren gekookt heb en wat ik doe om fit te blijven. De mensen leren mij zo kennen en omdat ik altijd antwoord geef op gestelde vragen creëer ik een band met mijn lezers. Dus nee, ik denk dat ik de rest van mijn leven doorga met Deliciously Ella.  

 Over de auteur

Fabulous Food Fan

5 volgers
21 boeken
0 favorieten


Reacties op: Ella Woodward: Je bent wat je eet

 

Gerelateerd

Over

Ella Woodward

Ella Woodward

Ella Woodward begon haar blog Deliciously Ella nadat zij hersteld was van het "P...

Gesponsorde boeken