Advertentie

Hebban vandaag

Nieuws /

Erasmusprijs voor A.S. Byatt

De Stichting Praemium Erasmianum heeft de Erasmusprijs 2016 toegekend aan de Britse schrijfster Dame Antonia Susan Byatt (1936). Aan de prijs is een geldbedrag van 150.000 euro verbonden.

A.S. Byatt ontvangt de prijs voor haar bijdrage aan het genre ‘Life Writing’, een actueel onderwerp binnen de literatuur dat historische romans, biografieën en autobiografieën omvat. De jury noemt A.S. Byatt een geboren verhalenverteller met een scherp oog voor maatschappelijke verhoudingen.

Byatt schreef tientallen (historische) romans, biografieën, korte verhalen en kritische essays. In haar omvangrijke oeuvre koppelt zij grote eruditie aan tomeloos schrijfplezier en verbeeldingskracht, stelt de jury. Haar werk is grensoverschrijdend in stijl en inhoud. Zij gebruikt uiteenlopende genres, literaire vormen en onderwerpen. Byatt dompelt de lezer onder in de geschiedenis van het Europese denken. Daarbij neemt zij de grote vragen over wetenschap, historie en identiteit als uitgangspunt.

Tot Byatts thema’s behoren: de invloed van kunst op het leven, magie en werkelijkheid, en het conflict tussen ambitie en gezin. Haar oeuvre wordt bevolkt door kunstenaars en wetenschappers, maar ook door sprookjes en mythen. Veel van haar romans, zoals The Biographer’s Tale of Possession, gaan over het schrijven van een biografie of over het doen van onderzoek. Zo heeft zij het genre van ‘Life Writing’ op eigenzinnige wijze opnieuw vormgegeven. Tot haar bekendste werken behoren Possession (Nederlandse vertaling: Obsessie); korteverhalenbundels als Sugar and other Stories en de roman The Children’s Book.

Eerder kreeg A.S. Byatt verschillende eredoctoraten, waaronder van de Universiteit Leiden (2010). Wereldwijd ontving zij literaire prijzen, zoals de Booker Prize in 1990. In eigen land ontving zij een Koninklijke onderscheiding en in Frankrijk werd haar in 2003 de orde Chevalier de l’Ordre des Arts et des Lettres opgespeld. Naar aanleiding van de toekenning van de Erasmusprijs zal in 2016 een gevarieerd activiteitenprogramma rond A.S. Byatt en het thema ‘Life Writing' worden georganiseerd. De uitreiking is op 8 december in het Koninklijk Paleis in Amsterdam

Naast een geldbedrag ontvangt Byatt een kunstwerk van ontwerper Bruno Ninaber van Eyben. De prijs wordt toegekend aan mensen die bijzondere prestaties hebben geleverd op het gebied van de geesteswetenschappen en de kunsten. Eerdere winnaars zijn onder meer website Wikipedia (2015), de Duitse filosoof Jürgen Habermas (2013) en de Brits-Nederlandse schrijver Ian Buruma (2008).

foto auteur: Seamus KearneyOver de auteur

Hebban Crew

2125 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Erasmusprijs voor A.S. Byatt

 

Gerelateerd

Over

A.S. Byatt

A.S. Byatt

A.S. Byatt (1936) is een internationaal zeer geliefd auteur van romans, essays e...

Gesponsorde boeken