Advertentie

Hebban vandaag

Interview /

Erika Johansen, auteur van De kroon van de Tearling

Een van de spannendste fantasytitels die in Nederland dit jaar verschijnt is het debuut De kroon van de Tearling. Een verfilming met Emma Watson in de hoofdrol is aangekondigd. Een interview met auteur Erika Johansen.

Hoe voelt het om je debuut te publiceren, het de wijde wereld in te zien gaan met zoveel succes?
Erika: "Ik ben blij dat het boek zoveel lezers gelukkig heeft gemaakt en heel erg blij dat ik nu kan leven van mijn schrijven. Maar het verhoogt de druk wel aanzienlijk tenopzichte van de dagen dat niemand mijn schrijfwerk zag of beoordeelde behalve ikzelf."

Wat is je idee over de setting van het boek? Het is onze wereld, maar in Game of Thrones-stijl. Het is in de toekomst, maar middeleeuws aandoend. Wat is er met 'ons' gebeurd? Waarom heb je deze omgeving gekozen voor De kroon van de Tearling?
Erika: "Ik heb de boeken van George Martin niet gelezen, dus ik kan niets zeggen over die vergelijking, maar ik heb het verhaal in de toekomst geplaatst omdat ik mijn personages toegang wilde geven tot onze geschiedenis. Veel lezers lijken ontevreden te zijn over de schaarse informatie die ik heb gegeven over de ontstaansgeschiedenis van de Tearling, maar ik geloof dat een goede fictieve wereld langzaam en zorgvuldig gebouwd wordt, middels het verhaal en niet door alles te laten zien."

Kelsea is te gek, een pittige tante. Het was best moeilijk om te zien hoe ze zulke zware beslissingen moet nemen. Wilde je haar nooit meer hulp bieden of het haar makkelijker maken? Of genoot je er, als schrijver, wel van om haar al die vreselijke dingen te laten doormaken?
Erika: "Ik vind eigenlijk het tegenovergestelde; Ik denk niet dat ik Kelsea ooit door iets echt vreselijks heb gestuurd, en daarmee bedoel ik dat ik niet denk dat ze erg ver uit haar comfortzone heeft moeten stappen. In ieder geval niet in het eerste boek. Ik denk ook dat ze veel hulp had... soms te veel. Het voorkomt dat ik het personage te zwaar uitprobeer en ik zou dat zelf waarschijnlijk als het grootste minpunt van het eerste boek noemen: Kelsea heeft het af en toe veel te makkelijk. Ik hou er niet van om het mijn personages erg zwaar te maken en dat is een hindernis die ik toch over moet, om als schrijver beter te worden."

De maatschappij in het boek is niet een heel prettige. Is dat iets dat je wilde aanstippen met dit boek? En denk je dat fictie altijd een rol zou moeten hebben in de discussie over huidige politiek?
Erika: "Nou, als ik voor mezelf praat, is het juist andersom. Ik heb nooit de bedoeling om politieke uitlatingen te doen in mijn schrijven, maar om de een of andere reden lukt het me nooit om mijn politieke overtuiging eruit te houden. Veel sociale toestanden gaan me erg aan het hart en het is onmogelijk om dat soort zaken te scheiden van iets dat zoveel voor me betekent als het schrijven. Sommige auteurs kunnen die muur creëren en dat is hartstikke goed van ze; fictie hoeft niet altijd een politieke stem te hebben. Maar ik denk ook niet dat er iets mis is met een inmenging ervan."

Je boek wordt verfilmd, is recent bekend geworden. Hoe werkt zoiets?
Erika: "Zodra ik dat begin te begrijpen, laat ik het je weten."

Wat ging er door je hoofd toen je hoorde dat Emma Watson (Hermione uit de Harry Potter-films) de hoofdrol zal spelen in de film. Dacht je meteen: dat is Kelsea?
Erika: "Mijn eerste gedachte was eigenlijk 'dat is een uitstekende actrice', wat voor mij, als filmliefhebber, nog beter is. Maar ik heb veel vragen gekregen van anderen die hierop neerkomen: 'Is Emma Watson eigenlijk niet te mooi om Kelsea te spelen?' en die vragen storen me. Kelsea vindt het niet fijn dat haar keuzes beperkt worden door 'gewoontjes' te zijn, maar ze laat haar gebrek aan schoonheid ook niet definieren wie ze is. Ik denk dat het net zo onjuist is om te zeggen dat Emma Watson geen gewoon meisje kan spelen omdat ze te mooi is. Dit lijken twee verschillende kanten van hetzelfde fundamentele probleem te zijn: dat de samenleving de waarde van vrouwen, hun opties en hun doelen baseert op uiterlijke verschijning. De vraag zou nooit moeten zijn: 'LIJKT Emma Watson op Kelsea?'. Het zou eerder moeten zijn: 'KAN Emma Watson Kelsea zijn?'. En ik denk zeker dat ze dat kan."

Giveaway
We geven in samenwerking met uitgeverij Boekerij tien exemplaren van De kroon van de Tearling weg. Zie daarvoor de giveaway bij dit artikel.

(De auteursfoto van Erika Johansen is van Victoria Webb)Over de auteur

Debbie (Hebban Crew)

941 volgers
407 boeken
7 favoriet
Hebban Crew


Reacties op: Erika Johansen, auteur van De kroon van de Tearling

 

Gerelateerd

Over

Erika Johansen

Erika Johansen

Erika Johansen studeerde aan Swarthmore College en volgde ook de Iowa Writers' W...

Gesponsorde boeken