Advertentie

Hebban vandaag

Boek&nieuws /

Europol bindt online de strijd aan met IS

Politieorganisatie Europol richt een nieuw team op dat Islamitische Staat (IS) op social media gaat bestrijden. Hebban Vandaag zeeft, bekijkt, leest het nieuws en zoekt er, al dan niet met een knipoog, een passend boek bij.

De terroristische beweging Islamitische Staat heeft wereldwijd een grote aanhang en weet veel jihadgangers via sociale media te bereiken en te ronselen voor de strijd in Irak en Syrië. Zo'n 45.000 tot 50.000 accounts op Twitter zijn gelieerd aan de organisatie. Daarop verschijnen dagelijks 100.000 nieuwe berichten. Europol wil nu de kopstukken achter de online propagandacampagne van IS opsporen. 

Het nieuwe opsporingsteam van Europol begint op 1 juli met het blokkeren van IS-accounts. Het wil proberen om elk gevonden account binnen twee uur dicht te gooien. Dat gebeurt in samenwerking met de sociale mediabedrijven. Europol wil niet zeggen om welke bedrijven het precies gaat. (Bron: Nu.nl)

In De terugkeer van het kalifaat beschrijft de Italiaanse journaliste Loretta Napoleoni de opkomst van IS. Ze benadrukt het belang van het uitroepen van het kalifaat in juni 2014, dat als een magneet werkte op jonge moslims wereldwijd. IS zou voor moslims zijn wat Israël was voor zionisten. Het streven naar een utopische staat geeft radicale moslims gevoel van eigenwaarde.

De onverschrokken oorlogsverslaggever Hans Jaap Melissen neemt in IS - Tot alles in staat de lezer mee op reis; naar het New York van net na 9/11 en de oorlogen in Irak en Syrië. Als een van de weinige journalisten gaat Melissen nog naar plekken waar een aantal van zijn collega's is ontvoerd en later onthoofd. Melissen vertelt hoe een vruchtbare voedingsbodem kon ontstaan van waaruit een onbeduidend groepje rebellen uitgroeide tot een van de rijkste en meest meedogenloze terreurbewegingen ooit. Een beweging die, zoals ook Europol heeft geconstateerd, handig gebruik maakt van sociale media.

Tomas  Ross en Corine Hartman schrijven in hun eerste, uiterst actuele coproductie Doodskopvlinder ook over Islamatische Staat. De thriller begint als een Nederlandse NAVO-diplomaat tijdens een geheime missie in het zuiden van Europa verdwijnt. De Siciliaanse Carrie Montevagio wordt gevraagd om samen met de Nederlander Adam Kaplan een Special Force-team te vormen om de diplomaat op te sporen. Adam slaagt er in  het kalifaat van Islamitische Staat binnen te dringen, terwijl Carrie zal moeten afrekenen met de maffia.

Hier vind je een overzicht van alle Hebban Vandaag-artikelen en inspiratieboeken. Over de auteur

Hebban Crew

2125 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Europol bindt online de strijd aan met IS

 

Gerelateerd

Gesponsorde boeken