Meer dan 4,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Video /

Eus: 'Ik vind het lastig om vrouwelijke hoofdpersonages te schrijven'

door Hebban Crew 2 reacties
Het voorwoord van de Boekenweek Live is een inspirerende reeks ontmoetingen tussen auteurs. Live vanuit De Kleine Komedie gaan twee schrijvers met elkaar in gesprek: een oud-Boekenweekauteur én een schrijver van een jongere generatie. Geheel in het Boekenweekthema 'Tweestrijd' leggen zij elkaar 20 minuten lang vragen en dilemma’s voor.

In de klas

Tijdens de Literatour gaan jongeren in gesprek met auteurs en bespreken ze literatuur in de klas. Het bijbehorende lesmateriaal van deze video én alle andere video's van Het Voorwoord Live vind je hier.

In deze aflevering

Özcan Akyol en Gerda Blees spreken vanaf het begin waardering uit over elkaars gepubliceerde werk. Zo is Blees fan van Eus’ Boekenclub en vindt Akyol dat Blees, die voor haar debuutroman Wij zijn licht genomineerd werd voor de Libris Literatuurprijs 2021, de winst verdient. In een ongedwongen gesprek wisselen de auteurs schrijf- en leestips uit, hebben ze het over literaire prijzen en over de waardering van de lezers.

'Waar kun je niet of maar moeilijk over schrijven?' vraagt Blees aan de hand van het vragenkaartje. Akyol antwoordt dat hij het lastig vindt om vrouwelijke hoofdpersonages te schrijven: 'Ik vind dat een handicap van mezelf als schrijver, omdat mijn verbeeldingskracht me daarbij in de steek laat. Ik ben me daar bewust van en probeer het ook wel, maar dan voelt het toch niet lekker,' vertelt hij. 'Ik neig daarom altijd naar een mannelijk hoofdpersonage, of ik nu een kort verhaal schrijf of een roman.' Of de personages dan ook altijd op Akyol zelf lijken?

'Nee, dat niet. De man kan heel anders zijn dan ik en toch geloofwaardig overkomen. Bij vrouwen sla ik vaak de plank mis, zo voelt dat voor mij.'

Waardering

Als Akyol aan Blees vraagt of ze liever een mooie recensie heeft en weinig boeken verkoopt, of veel boeken verkoopt zonder recensies, twijfelt ze even. 'Een flauw dilemma. Ik zit nu in de eerste categorie, waar ik tevreden mee ben. Ik zou vooral zeggen dat het belangrijk is dat ikzelf vind dat het een goed boek is,' vertelt ze. 'Al is iets van erkenning wel fijn.' Akyol antwoordt dat erkenning ook kan worden uitgedrukt in de vorm van lezen. Hij vindt dat de lezers zelf belangrijker zijn dan de mening van een recensent. 'Dat hangt er vanaf,' vindt Blees.

'Het zou ook niet mijn hoofddoel zijn om heel veel boeken te verkopen.'

Kijk alle uitgezonden afleveringen van Het voorwoord Live hier terug.

De podcast

Beluister alle eerder uitgezonden afleveringen hier terug.

Getipte boeken

De auteurs

Özcan Akyol

Özcan Akyol is schrijver, columnist en televisiemaker. Hij debuteerde in 2012 met de succesvolle roman Eus. In 2016 volgde daarop de roman Turis en in 2020 schreef Akyol als Boekenweekessay het pamflet Generaal zonder leger, waarin hij uitlegt wat er volgens hem rammelt in de literaire wereld.

Gerda Blees

Gerda Blees schrijft poëzie, verhalen en romans. In 2017 verscheen de verhalenbundel Aan doodgaan dachten wij niet en in 2020 volgde haar debuutroman Wij zijn licht, die genomineerd werd voor de Libris Literatuurprijs 2021.

Het voorwoord van de Boekenweek

De Boekenweek is verplaatst naar de zomer van 2021. Omdat je het boek nooit genoeg kunt vieren en jouw favoriete boekhandel ook de komende tijd alle steun kan gebruiken, inspireren we je en laten we je genieten van auteurs en boeken(tips) in de aanloop naar de Boekenweek. Hoofdsponsor NS is in 2021 twintig jaar verbonden aan de Boekenweek. Kijk voor meer leesinspiratie op www.ns.nl/treinlezer.

Naar het kanaalOver de auteur

Hebban Crew

2446 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Eus: 'Ik vind het lastig om vrouwelijke hoofdpersonages te schrijven'

 

Gerelateerd

Over

Özcan Akyol

Özcan Akyol

Özcan Akyol is schrijver en columnist. Hij publiceert in verschillende tijd...

Gerda Blees

Gerda Blees

Gerda Blees (1985) won, net als voorheen schrijvers als Manon Uphoff, Edwin Mort...


Gesponsorde boeken