Advertentie

Hebban vandaag

Interview /

Even mailen met... Marian de Smet

door Natasza Tardio 2 reacties
Marian De Smet is deze maand Auteur van de Maand op Hebban Young Adult. De populaire jeugdboekenschrijfster schuwt belangrijke thema's niet. Tijd voor een kort interview.

Wie is Marian De Smet?

MdS: Marian De Smet is naast schrijfster en moeder ook nog kleuterjuf. Ik geef les aan de laatste kleuterklas en hou erg van mijn job, al is het soms moeilijk om al die dingen met elkaar te combineren.

Vertel eens in het kort waar jouw boek over gaat?

MdS: Mijn laatste boek Rotmoevie beschrijft een roadtrip van twee jongeren. De Nederlandse Eppo lift mee met de Vlaamse Tabby. Beiden hebben ze iets om voor te vluchten maar al reizend komen ze erachter dat er van sommige dingen niet weg te lopen valt. Langzaam delen ze hun problemen met elkaar en kom je ook als lezer te weten wat er aan de hand is.

Wat kunnen de lezers van jouw boek verwachten?

MdS: Een intens verhaal, waarin ik met weinig woorden probeer duidelijk te maken hoe de personages zich voelen en wat ze meemaken. Gelukkig is er ook wat luchtigheid in het boek, anders zou het te zwaar worden.

Over een ding zullen we het eens zijn, Social Media speelt tegenwoordig een grote rol in de PR van een auteur en zijn/haar boek. Hoe kijk je daar zelf tegenaan?

MdS: Ik vind Facebook wel leuk en aanvaard elk vriendschapsverzoek van lezers. Ik vind het fijn dat ze op die manier kunnen volgen waarmee ik bezig ben. Ik maak wel eens 'reclame' maar ook niet teveel, dat wordt saai. Het is ook handig om nieuwtjes over prijzen of artikels te posten, zo blijven lezers op de hoogte.

Wat vind je van je buitenlandse boekavonturen? 

MdS: Weten dat je boek vertaald zal worden is erg leuk. Ik schreef vroeger prentenboeken en die zijn in vele talen vertaald, maar dat een leesboek het ook in het buitenland goed doet, is heel speciaal, omdat het jouw verhaal is. Enkel jouw verhaal. Bij prentenboeken zijn het vaak ook de prachtige illustraties die een uitgever over de streep helpen. Het is vooral heel leuk, omdat je weet dat er weer meer kans is dat jongeren jouw boek gaan lezen. En dat is uiteraard het fijnst voor een schrijver: weten dat je verhaal gelezen wordt.

Wat is jouw favoriete jeugdboek?

MdS: Dat is een moeilijke vraag, ook nu nog lees ik erg veel jeugdboeken. Als kind was ik dol op alles van Astrid Lindgren waarvan Ronja de roversdochter één van mijn favorieten is. Bart Moeyaert is ook een blijver en van onlangs onthou ik vooral het werk van Anna Woltz en Marjolijn Hof. Ik lees hen graag.

Waar kunnen wij jou de komende tijd zien / tegenkomen?

MdS: Ik hoop na de zomervakantie eindelijk tijd te vinden om aan mijn volgende YA te werken, dus eigenlijk zal je me dan niet veel zien. In Vlaanderen heb ik nog enkele lezingen gepland en ook de Antwerpse boekenbeurs sla ik nooit over. 

Heb jij nog een vraag voor onze lezers? Zij kunnen onder dit artikel daarop reageren.

MdS: Tja. Het is altijd heel fijn om te horen wat lezers van je boek vonden, dus mijn vraag is: Als je Rotmoevie gelezen hebt, wat vond je ervan?      Over de auteur

Natasza Tardio

270 volgers
280 boeken
34 favoriet
Auteur


Reacties op: Even mailen met... Marian de Smet

 

Gerelateerd

Over

Marian de Smet

Marian de Smet

Marian de Smet (1976) is een Vlaams jeugdboekenschrijfster. Ze wist al jong...