Hebban vandaag

Lezen /

Exclusieve boeken en verrassende goodies: is een boekenbox iets voor jou?

door Hebban Crew 58 reacties
Voor wie gewoon een boek kopen en/of lezen niet voldoende is, bestaan er de zogenoemde ‘Book Subscription Boxes’: boekenboxen gevuld met (speciale edities van) boeken én leuke boekengoodies. Een fenomeen dat in Nederland vooral onder Young Adult-lezers erg populair is, maar in Amerika bestaan de boekenboxen in alle soorten en maten. In dit artikel duiken we er dieper in en vertellen we je er meer over.

Het fenomeen 'boekenboxen' kort uitleggen is onmogelijk, want er zijn tientallen verschillende aanbieders en evenzoveel opties. In de basis is een ‘Book Subscription Box’ – de naam zegt het al – een box waar je een abonnement op neemt en die je regelmatig ontvangt. Maar wát je precies wilt of kunt ontvangen verschilt nogal per aanbieder.

Keuzes

Zo kan je bijvoorbeeld de duur en frequentie van je abonnement bepalen. Bij sommige aanbieders sluit je een lidmaatschap af, waarmee je maandelijks een box ontvangt en je alvast betaalt voor bijvoorbeeld drie of zes maanden. Anderen hebben de optie om eenmalig een box te bestellen, zonder abonnement, voor het geval je niet direct ergens aan vast wil zitten.

En ook qua inhoud zijn er flink wat keuzes te maken. Zo bieden verschillende aanbieders bijvoorbeeld boekenboxen met of zonder goodies aan. Als je kiest voor een los boek krijg je er vaak een boekenlegger of een pin bij, maar gaat het voornamelijk om het boek. Maar boekenboxen mét goodies bevatten naast het boek onwijs veel leuke extra’s, zoals bijvoorbeeld notitieboekjes, kaarsen, wenskaarten, pennen of sieraden, om maar eens iets te noemen. Vaak ingericht rondom een boek en/of een bepaald thema. Je weet van tevoren niet wat je krijgt, dus dat blijft een verrassing.

Misschien nog wel het allercoolst zijn de speciale edities die je bij sommige (grote) aanbieders kunt ontvangen. Dit zijn in principe dezelfde boeken als je in de boekhandel kunt kopen, maar met speciaal ontworpen covers, fanart en/of sprayed designs op de bladzijden. De boeken zijn ook regelmatig gesigneerd door de auteur. Deze exclusieve uitgaven zijn alleen bij een bepaalde box te krijgen en dus heel bijzonder.

Een paar tips!

OwlCrate is een Amerikaans bedrijf dat bestaat sinds 2015 en zich vooral richt op Young Adult, al hebben ze ook een box speciaal voor kinderen. Tip: je kunt op hun website ook los boekengoodies bestellen.
Bekijk
Fairyloot is een Engelse aanbieder van boekenboxen, met Young Adult en Young Adult crossover-boeken. Elke maand verzinnen ze een nieuw thema, met een bijbehorend boek en 5-6 goodies.
Bekijk

Ook Illumicrate is een Engelse box. Ze bieden een maandelijkse verrassingsbox aan, maar ook themaboxen, bijvoorbeeld rondom een boek van een auteur. De inhoud van de box hoort dan helemaal bij het boek.
Bekijk
ABC (The American Bookcentre) biedt ook boekenboxen aan, voor een iets breder publiek want hier kun je zelf een genre kiezen. Ook kun je verschillende formaten kiezen, van small tot extra-large. De boxen worden vanuit Nederland verstuurd.
Bekijk

Dat klinkt allemaal goed, maar…

We kijken even naar de andere kant, want hoewel de boxen vaak inhoudelijk indrukwekkend zijn, zijn er ook wat nadelen te noemen. Handig om te weten als jij een box aan wilt schaffen. Allereerst moet je opletten of de box die je wilt ontvangen wel in Nederland geleverd wordt, en wat de bezorgkosten zijn. Dit kan namelijk oplopen tot 20 dollar aan verzendkosten, bovenop de prijs van de box, die rond de 30 dollar ligt als je vanuit Amerika bestelt. Engelse boxen zullen wat goedkoper zijn in verzenden, maar verzendkosten zul je sowieso moeten betalen en die komen bovenop de kosten van de box.

Dat is meteen het tweede punt: de boxen kosten meer dan een boek in de winkel. Dat is natuurlijk logisch, er zit van alles in en ze stellen zichzelf niet samen, maar je moet je wel afvragen of je het geld ervoor overhebt. Dat verschilt uiteraard per persoon. Ook moet je er rekening mee houden dat sommige boxen alleen door middel van een creditcard te betalen zijn, dus die moet je hebben voor je er een kunt bestellen.

Dan is er nog het punt dat de boxen zo ontzettend populair zijn dat je je vaak in moet schrijven en op een wachtlijst komt, en je er pas een kunt ontvangen als er weer plek is. Dat is op te lossen door geduld, maar wel handig om in je achterhoofd te houden want het kan dus enkele maanden duren voor je aan de beurt bent. Je moet ook houden van verrassingen: je weet van tevoren niet wat er in de box zit. Het kan zijn dat er items in de box zitten die je al hebt of niet leuk vindt. Je kunt natuurlijk altijd onderdelen ruilen of verkopen.

Heb jij weleens een boekenbox besteld? Wat is je favoriet?Over de auteur

Hebban Crew

2178 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Exclusieve boeken en verrassende goodies: is een boekenbox iets voor jou?

 


Gesponsorde boeken