Hebban vandaag

Dossier /

Fantastische kunstenaar: Wouter Tulp

Hebban geeft graag een podium aan de fantastische kunstenaars en illustratoren die de Lage Landen rijk zijn. Peter Kaptein heeft de beste sciencefiction- en fantasykunstenaars van Nederland en Vlaanderen opgespoord.

Na een zomerstop is hier dan eindelijk aflevering 26 met Wouter Tulp.
 
Op de Hebban Page voor de Fantastische Kunstenaars brengen we al die geweldige artiesten bij elkaar. De eerdere edities die nog niet op de Hebban Page staan, vind je hier: Jorry Rosman, Lisa Buijteweg, Iris Compiet, Jort van Welbergen, Bram Willemot, Isabella Koelman, Thomas Stoop en Daniel Joustra.

Wouter Tulp (1979) woont in Rotterdam, is freelancer sinds 2001 en heeft veel gewerkt voor tijdschriften, kranten, uitgeverijen en is onder andere werkzaam als character-designer voor animatiefilms. Een van de films waaraan hij in die rol meewerkte is de Nederlandse animatiefilm “Trippel Trappel”. Momenteel werkt hij aan een Chinees/Amerikaanse 3D film.

Wat is je ding?

Ik hou er van om de emotie in een character te leggen, een verhaal te vertellen met mijn werk. Verder houd ik erg van schilderen.

Waar kom je vandaan?

Aanvankelijk maakte ik veel illustraties voor boeken en tijdschriften. Om rond te kunnen komen nam ik elke opdracht aan die op mijn pad kwam, en die eerste jaren zie ik eigenlijk als mijn leerschool. Door zoveel verschillende type opdrachten te doen, van redactioneel, kinderboek, poster, karikatuur, cartoon, portret etc. heb ik veel geleerd over de verschillende soorten illustratie, verschillende doelgroepen, en de verschillen tussen de media.

Nadat internet steeds meer een communicatievorm werd, en de opdrachten uit de hoek van de tijdschriften wat beginnen af te nemen, besloot ik me meer te richten op internationale opdrachten. Ik raakte erg geïnteresseerd in de conceptfase van animatiefilms, en met name door character design.

Waar is je werk verschenen?

Mijn werk is onder andere verschenen in Hp/deTijd, Esquire, Ode, AD en het FD. Verder heb ik veel boekomslagen en prentenboeken gemaakt. Bijvoorbeeld een gouden boekje voor Rubinstein. Verder werk voor Lemniscaat, Unieboek, en voor tv, zoals de smurfenreclame van AH, en karikaturen voor café de wereld.

Hoe heb je voet aan de grond gekregen buiten Nederland?

Om een netwerk in Amerika aan te boren, besloot ik jaarlijks CTN te bezoeken in Los Angeles. Een netwerkevenement voor mensen uit de animatieindustrie. Daar heb ik veel contacten gelegd, die mij inmiddels al vele opdrachten vanuit Hollywood hebben opgeleverd.

Waar haal je je inspiratie vandaan? Wie zijn je voorbeelden?

Inspiratie haal ik uit de wereld om me heen, mijn leven, wat ik meemaak en wat ik zie. Ik denk dat dat in elke kunstvorm geldt: je put uit je eigen waarnemingen, opvattingen en ervaringen, en die geef je vorm. In mijn geval in beeld. Dat is ook wat ik zo gaaf vind aan kunst. Iedereen heeft zijn eigen ‘stem’ en benadert een onderwerp weer op zijn eigen manier. Daarom heb ik niet één voorbeeld, maar hou ik van het werk van vele kunstenaars. Ik hou er van als iemands persoonlijkheid uit zijn werk spreekt. Dat zie je bij Carter Goodrich, David Levine, John Singer Sargent, Anders Zorn, Leyendecker, Norman Rockwell, Dean Cornwell, Peter de Seve en een oneindig aantal geweldige kunstenaars die mij allemaal inspireren.

Wanneer kwam voor jou dat moment: “Nu wordt het echt goed”?

Lastige vraag. Eerlijk gezegd is het zo hoe verder ik kom hoe meer ik besef hoeveel er te leren is. Ik wacht nog steeds op het moment dat mijn werk echt goed wordt…

Hoe zie je je toekomst?

Ik zit helemaal op mijn plek. De veelzijdige opdrachten die ik heb, en de vrijheid als freelancer om zelf richting te bepalen, maken dat ik me helemaal op mijn plek voel, en dat hoop ik nog heel lang te kunnen doen.

Wouter heeft een stevige online presence, dus kies je favoriete medium uit en volg hem online op zijn Website, BlogFacebook, Twitter, Linkedin, Tumblr, Instagram, Artstation, Behance, Vimeo en/of Pinterest.Over de auteur

Peter Kaptein

11 volgers
3 boeken
0 favorieten


Reacties op: Fantastische kunstenaar: Wouter Tulp

 

Gerelateerd

Hebban Spots

Fantastische kunstenaars

25 volgers

De Lage Landen bruisen van het talent. We hebben niet alleen fantastische schrijvers, maar ook kunstenaars en illustratoren met internationale allure. Peter Kaptein is op zoek gegaan naar de beste...

Gesponsorde boeken