Advertentie

Hebban vandaag

Dossier /

Fantastische Kunstenaars: Anna Verhoog

Hebban geeft graag een podium aan de fantastische kunstenaars en illustratoren die de Lage Landen rijk zijn. Auteur en illustrator Peter Kaptein heeft de beste genrekunstenaars van Nederland en Vlaanderen opgespoord. Dit keer: Anna Verhoog.

Op de Hebban Page voor de Fantastische Kunstenaars brengen we al die geweldige artiesten bij elkaar. De eerdere edities die nog niet op de Hebban Page staan, vind je hier: Marco Lap, Tais Teng, Yasmin Sheikh, Michal Kus, Brun Croes, Noud van Miltenburg en Dimi Devos. Er is ook een interview met de initiatiefnemer van deze rubriek gepubliceerd: Peter Kaptein.

Anna Verhoog woont in Amersfoort, is geboren in 1993 en werkt momenteel, na meer dan anderhalf jaar in London, weer als freelancer in Nederland.

Wat doe je?

Ik heb freelance werk gedaan vanuit Nederland en doe dit nu weer. Ik werk momenteel voornamelijk voor individuele opdrachtgevers en in de Game industry, maar heb bijvoorbeeld ook een bookcover en band-poster gemaakt. Daarnaast heb ik één jaar en zeven maanden in London gewerkt in een studio genaamd Gamesys. Ik heb tot nu toe nog niet voor andere bedrijven gewerkt naast Gamesys, wel individuele opdrachtgevers, maar dit waren enkele illustraties.

Wat is je ding?

Mijn ding is wanneer ik iets teken met een zware, donkere, mysterieuze sfeer die je een beetje in een plaatje trekt. Ik heb het nog niet echt onder de knie zoals ik zou willen, maar ik zie de kleine stapjes vooruit. Dit gaat vaak het beste bij dark fantasy illustraties, waar ik erg veel van houd.

Waar haal je je inspiratie vandaan?

Ik heb eigenlijk behoorlijk veel dingen waar ik mijn inspiratie vandaan haal. Games, films, boeken, anime en veel art van heel veel verschillende mensen. Ik verzamel soms art in een folder en voeg een hoop plaatjes toe aan mijn favorieten op verschillende websites die mij aanspreken om wat voor reden dan ook. Het hoeft niet altijd art te zijn; ik kijk ik ook veel naar de dingen om me heen in het echte leven en naar foto’s van coole bestaande dingen online.

Wat was je keerpunt?

Voor mij kwam het keerpunt tegen het einde van mijn zelfstudie jaar (heel 2013) toen ik gestopt was met Game Art aan de HKU. Door een beetje experimenteren en mezelf veel uitdagingen te geven per illustratie veranderde mijn manier van werken en stijl. In deze periode heb ik héél veel geleerd. Ik ben erg vooruit gegaan dit jaar, maar wilde het niet zien tot Suzanne Helmigh mij de ogen opende voor mijn eigen kunnen. Hier ben ik haar erg dankbaar voor. Tot op dat moment bleef ik mezelf veel tegenwerken, mentaal, en had ik altijd problemen halverwege illustraties waar ik ze wel weg wilde gooien en mijn stylus voorgoed begraven. Gelukkig met het inzien van wat ik kon met deze duidelijke vooruitgang kreeg ik ook meer zelfvertrouwen. Sindsdien heb ik nog maar zelden zo'n mental-breakdown moment gehad en presteer ik ook veel beter. Vervolgens kreeg ik begin 2014 een baan, waarnaast ik mijn best ben blijven doen om vooruit te blijven gaan met mijn persoonlijke werk in mijn vrije tijd.

Hoe zie je je toekomst?

Wat betreft mijn toekomst zijn er meerdere wegen die mij erg aanspreken. Een van de wegen is in het buitenland in een grote Triple A studio te werken aan de spellen die ik graag speel, en hiermee een comfortabel bestaan opbouwen terwijl ik een beetje freelance doe er naast. Of nog beter, aan mijn eigen projecten werken die goed ontvangen worden. Een paar bedrijven of klanten waar ik graag voor zou willen werken als freelancer zijn Paizo, HI-Rez Studios en natuurlijk Wizards of the Coast.

Wat betreft een studiobaan leg ik de lat lekker hoog met Riot games en Arenet, maar er zijn zat andere bedrijven waar ik graag voor zou willen werken. Ook freelance/ outsoucce studios hebben mijn interesse. Een andere weg is een freelance studio opzetten met goede vrienden en deze succesvol voort te zetten. Verder lijkt de ultieme toekomst mij eentje waar ik volledig aan mijn eigen projecten kan werken, en dit dan ook rendabel is, zodat ik geen extra werk er naast hoef te nemen. Maar wie droomt hier nou niet van?

Zie veel meer van Anna's werk op Artstation en Deviant Art en volg haar op Tumblr, Facebook en LinkedIn.Over de auteur

Peter Kaptein

11 volgers
3 boeken
0 favorieten


Reacties op: Fantastische Kunstenaars: Anna Verhoog

 

Hebban Spots

Fantastische kunstenaars

25 volgers

De Lage Landen bruisen van het talent. We hebben niet alleen fantastische schrijvers, maar ook kunstenaars en illustratoren met internationale allure. Peter Kaptein is op zoek gegaan naar de beste...

Gesponsorde boeken