Advertentie

Hebban vandaag

Dossier /

Fantastische kunstenaars: Bart Biermasz

door Peter Kaptein 4 reacties
Hebban geeft graag een podium aan de fantastische kunstenaars en illustratoren die de Lage Landen rijk zijn. Auteur en illustrator Peter Kaptein heeft de beste genrekunstenaars van Nederland en Vlaanderen opgespoord. Dit keer: Bart Biermasz.

Op de Hebban Page voor de Fantastische Kunstenaars brengen we al die geweldige artiesten bij elkaar. De eerdere edities die nog niet op de Hebban Page staan, vind je hier: Marco Lap, Tais Teng, Yasmin Sheikh, Michal Kus, Brun Croes, Noud van Miltenburg, Dimi Devos en Anna Verhoog. Er is ook een interview met de initiatiefnemer van deze rubriek gepubliceerd: Peter Kaptein.

Bart Biermasz (1989) is geboren in Arnhem en is een self taught tekenaar/ digital painter/ illustrator. Hij heeft Communicatie & Multimedia Design gestudeerd aan de HAN en waar mogelijk tekenen ingezet om de opleiding te voltooien.

Wat doe je en wat is je verleden?

Ik heb mijn afstudeerstage bij een klein game bedrijf in Utrecht gevolgd, genaamd Monogon. Hier kreeg ik superveel creatieve vrijheid om een nieuwe stijl neer te zetten voor hun innoverende strategie-game Interloper. Na mijn afstuderen ben ik hier blijven werken om het project te voltooien. Interloper is nu op Steam verkrijgbaar.

Op een gegeven moment ben ik veel vanuit huis gaan werken, waardoor ik min of meer in het freelancen ben gerold. Nu ben ik nog alles behalve doorgebroken, maar hier en daar maak ik wel eens een commissie of wat meer grafisch werk (zoals bijvoorbeeld flyers en posters).

Ik ben nog steeds druk bezig mijn eigen draai te vinden in het hele vormgevingsgebeuren, maar een rode draad door mijn werk zijn altijd characters geweest. Mensen of wezentjes, het liefst met wat anatomische overdrijvingen hier en daar, niet compleet realistisch, hoewel ik een enigszins realistische belichting wel de voorkeur geef (voor zover me dit lukt).

Wat was je keerpunt?

Een duidelijk keerpunt is er wat betreft pure tekenvaardigheden nooit geweest, wel wat betreft het mentale aspect. Eén van de meest waardevolle lessen is voor mij om je "zelf" in je werk te laten zien, op wat voor manier dan ook, want iedereen heeft iets unieks te bieden.

Wat is belangrijk voor je?

Ik ben iemand die nagenoeg nooit tevreden is over zijn werk. Ik ben vaak nogal hard voor mezelf. Dit betekent ook dat indien het niet helemaal oogt zoals ik wil, art voor mij opeens een strijd wordt, vooral tegen mezelf. Voor mij is het dan ook van cruciaal belang om plezier te houden in hetgeen ik doe, want anders is het leven ook maar saai. Dit loopt parallel aan meerdere dingen in het leven, maar wanneer ik persoonlijk werk maak probeer ik de dingen die ik op papier zet wel van binnenuit te laten komen, en niet beïnvloed door wat anderen willen zien. Dit is soms makkelijker gezegd dan gedaan en ik probeer hier dan ook een goede balans in te vinden.

Wat zijn je invloeden? Door wie wordt je geïnspireerd?

Je wordt automatisch beïnvloed door alle meesterwerken die je op het internet voorbij ziet komen. Dit zag ik eerst altijd als intimiderend, tot ik besefte dat iedereen zijn eigen weg volgt. Dit besef vind ik dan ook superbelangrijk. Iedereen heeft denk ik zijn eigen manier om de beste versie van zichzelf te worden. Ik was soms twaalf uur per dag aan het werk (studies, anatomie enz.), omdat ik hoorde dat anderen dit ook deden. Met hard werken is natuurlijk niks mis en ja, je wordt hier uiteraard beter van, maar je zult uiteindelijk toch je eigen draai moeten vinden in wat voor jou werkt. Als je alleen maar anderen nadoet is dat een gemiste kans.

Wanneer ik het intimiderende onzekere gevoel kan loslaten, kan ik meer genieten van art, met name schetsen of digitale paintings met losse brushstrokes.

Alles om je heen kan als inspiratie dienen, maar het werk van iemand als Sergey Kolesov of Nicponim (Piotr Jablonski) geeft altijd weer de inspiratie om iets te gaan maken. Heerlijk bizarre characters, wezentjes en verhalen in afbeeldingen. Ik sta hierin nog absoluut in de kinderschoenen, maar ik probeer altijd wel een bepaalde symboliek in mijn werk mee te geven. Een gevoel waarin ik op dat moment zit of een boodschap die ik over wil brengen. Dit staat natuurlijk voor de kijker open voor interpretatie, maar ik probeer wel iets te zeggen.

Ik werk naar een punt toe waarin ik hopelijk alles volledig los kan laten en mijn geest de complete creatieve vrijheid kan geven, op welk vlak dan ook.

Hoe zie je je toekomst?

Voor nu focus ik me op de groei in mijn werk en hoe afgezaagd het misschien klinkt, op mijn groei als persoon, zowel op fysiek als mentaal gebied. Ik hoop dan ook ooit anderen hierin te kunnen begeleiden, creativiteit te bundelen met goede intenties om mensen verder te helpen hun weg te volgen. Hoe dit precies vorm gaat krijgen is nog vaag maar zolang ik mijn ding blijf doen, geloof ik dat de juiste dingen gaan gebeuren. Voor nu is het coole poppetjes tekenen, met of zonder harkhanden.

Bekijk meer van Barts werk op zijn Artstation, of volg hem op Facebook.Over de auteur

Peter Kaptein

11 volgers
3 boeken
0 favorieten


Reacties op: Fantastische kunstenaars: Bart Biermasz

 

Hebban Spots

Fantastische kunstenaars

25 volgers

De Lage Landen bruisen van het talent. We hebben niet alleen fantastische schrijvers, maar ook kunstenaars en illustratoren met internationale allure. Peter Kaptein is op zoek gegaan naar de beste...

Gesponsorde boeken