Advertentie

Hebban vandaag

Dossier /

Fantastische kunstenaars: Elsa Kroese

door Martijn (Hebban Crew) 6 reacties
Hebban Fantasy geeft graag een podium aan de fantastische kunstenaars en illustratoren die de Lage Landen rijk zijn. Peter Kaptein heeft de beste sciencefiction- en fantasykunstenaars van Nederland en Vlaanderen opgespoord. Vandaag alweer de negende aflevering.

In deze editie van Fantastische kunstenaars staat het werk van Elsa Kroese centraal.

De eerdere edities vind je hier: Arthur Haas, Suzanne Helmigh, Lennart Verhoeff, Ilse Gort, Leon Tukker, Aïda de Ridder, Tom Jilesen en Bo Zonneveld.

Elsa Kroese (1983) groeide op in Elburg, studeerde aan de HKU in Hilversum en woont momenteel in Hamburg waar ze werkt aan haar online-comic Spindrift.

Elsa: “Ik ben begonnen met freelancen na een opleiding als grafisch/multimedia vormgever, terwijl ik doorstudeerde aan de kunstacademie. Na afgestudeerd te zijn als animator heb ik eerst een aantal jaren in de games industrie gewerkt waarnaast ik freelance illustratiewerk bleef doen. Uiteindelijk heb ik ontslag genomen om fulltime te kunnen freelancen en aan eigen projecten te kunnen werken, iets waar ik tot op dat moment nauwelijks aan toe kwam. Tegenwoordig is het maken van mijn webcomic Spindrift mijn focus.

Ik krijg wel eens te horen dat ik mezelf niet genoeg specialiseer, maar in mijn ervaring is diversiteit altijd een voordeel geweest. Mijn storyboard-ervaring komt van pas bij striptekenen, animatie gebruikte ik bij het maken van game assets en mijn dtp-, multimedia- en reclame kennis komt nu weer van pas bij het uitgeven en uitbouwen van mijn eigen IP.

Ik heb net zoveel lol tijdens het schilderen van landschappen, als met het tot leven laten komen van de personages in mijn comic, als met het ontwerpen van props of architectuur. Eigenlijk, zolang ik maar dingen kan maken, ben ik blij.

Ik heb nooit echt een moment gehad waarop ik dacht “nu is mijn werk goed genoeg”. Misschien komt dat ook wel nooit, en misschien moet dat ook wel helemaal niet: je blijft altijd nieuwe dingen leren. Elke artist heeft wel eens een dip in zijn/haar zelfvertrouwen, ik ben niet anders, maar om me heen zijn er altijd genoeg mensen geweest die me op zo’n moment een schop onder m’n kont komen geven en me weer aan het werk zetten.

Als ik een keerpunt zou moeten aanwijzen in mijn carrière, dan moet dat het moment zijn waarop ik begonnen ben met het online publiceren van mijn comic. Het was best een grote stap om een goeie baan en een groot deel van mijn freelance werk aan de kant te zetten, zodat ik deze tijd kon investeren een droomproject met een volledig onzekere toekomst. Ik had nog nooit eerder een comic gemaakt. Wat als het niet lukt? Wat als niemand het leest?

Gelukkig lijkt dit allemaal goed te komen. Inmiddels zijn er meer dan 100 pagina’s van Spindrift online. De comic wordt maandelijks gelezen door zo’n 14.000 mensen wereldwijd. En ik ben bezig het eerste hoofdstuk in boekvorm uit te geven via een Kickstarter campaign. Dit gaat een heel spannend moment zijn. Halen we ons doel, dan blijf ik lekker fulltime comic artist. Halen we het niet, dan zal ik mijn plannen moeten herzien.

Omdat ik zoveel uren aan Spindrift werk, neem ik alleen nog maar sporadisch opdrachten aan waarover ik enorm enthousiast ben en welke klein genoeg zijn om in mijn schema te passen. In de meeste gevallen gaat het dan om het maken van boekomslagen, iets dat ik altijd erg leuk heb gevonden om te doen. Hoewel ik ook met uitgevers werk, werk ik eigenlijk het liefst direct voor indie schrijvers. Ik vind het heerlijk om met mensen te werken die net zo gepassioneerd zijn over hun werk als ik.

Ik heb niet echt idolen waarop ik mijn werk inspireer. Creative inspiratie komt uit alles om me heen: een mooi detail van iemand’s jas in de metro transformeert tot een design voor een kostuum. Een goeie song in mijn playlist geeft me een idee voor een scene in de comic, enzovoort.

Wel zijn er mensen die me inspireren als persoon: Amanda Palmer - en de band die ze heeft met haar fans- is een voorbeeld voor me. En Nate Simpson (Nonplayer) was voor mij het bewijs dat ik nodig had om te weten dat het best mogelijk is voor iemand uit de games industrie, om in z’n eentje een high production value comic te schrijven, tekenen, inken en kleuren.

Lees Elsa Kroeses online comic op Spindrift en volg haar op de bijbehorende Facebookpagina.

Hou Hebban Fantasy in de gaten, want elke woensdag presenteren we een nieuwe Fantastische Kunstenaar.Over de auteur

Martijn (Hebban Crew)

468 volgers
777 boeken
21 favoriet
Hebban Crew


Reacties op: Fantastische kunstenaars: Elsa Kroese

 

Gesponsorde boeken