Hebban vandaag

Dossier /

Fantastische kunstenaars: Thomas Stoop

We hebben sciencefiction- en fantasykunstenaars van internationale allure in de Lage Landen. Peter Kaptein heeft de beste voor ons opgespoord. Hebban geeft deze Fantastische Kunstenaars graag een podium.

Vandaag aflevering 24 met Thomas Stoop.

Sinds kort bestaat er een Hebban Page voor de Fantastische Kunstenaars, waar we al die geweldige artiesten bij elkaar brengen. Volg die Page, zodat je een update krijgt bij elke nieuwe kunstenaar.

De eerdere edities die nog niet op de Hebban Page staan, vind je hier: Wim Houben, Baldi Konijn, Jorry Rosman, Lisa Buijteweg, Iris Compiet, Jort van Welbergen, Bram Willemot en Isabella Koelman.

Thomas Stoop (1989) woont in Haarlem en staat op het punt van afstuderen Hij richt zich met zijn werk voornamelijk op de game industrie.

Wat doe je nu?

Ik ben op het moment nog bezig met afstuderen (nog een maandje ongeveer), dus ik heb nog niet vast in een bedrijf gewerkt. Ik heb tijdens mijn studie bij verschillende bedrijven stage gelopen, onder andere bij Guerrilla Games, Triumph Studios en Paladin Studios in Nederland, maar nooit voor langer dan een halfjaar.

Wat is je ding?

Environments. Ik maak vrijwel altijd environment pieces en deze zijn redelijk uiteenlopend, maar persoonlijk vind ik fantasy-environments het leukst om te maken, hoewel dit nog steeds redelijk breed is natuurlijk.

Wat was je keerpunt?

Ik heb nooit echt een keerpunt gehad. Er is elk jaar wel verbetering te zien en nieuwe dingen die ik leer, maar nooit zoiets van: “yeaahhh, DONE!”.

Hoe ga je te werk?

Als ik een paint moet doen met een specifiek thema o.i.d. zoek ik altijd zoveel mogelijk op over dat onderwerp en vervolgens schrijf ik dan de verschillende ideeën op die ik tijdens die research bedenk. Als ik dan genoeg informatie heb, kan ik door mijn lijstje met ideeën heen gaan om te kijken welke het best zouden werken.

Waar haal je je inspiratie vandaan? Wie is je voorbeeld?

Overal...denk ik. Soms krijg ik ideeën voor een bepaalde piece terwijl ik er niet bewust over nadenk. Soms ga ik ArtStation o.i.d. af voor ideeën. Soms kijk ik een documentaire of browse ik op het internet en kom ik iets interessants tegen. Ik heb niet echt een vast ritueel ofzo om inspiratie op te doen. De concept art van ArenaNet is iets dat mij zolang als ik dat het ken al enorm inspireert en als ik de kans zou krijgen om daar te werken zou ik die gelijk aannemen. Daarnaast ben ik een groot fan van de Guild Wars serie. Er zijn niet echt specifieke artists die ik gebruik als referentie, het ligt er altijd een beetje aan waar ik naar op zoek ben. Elke artist heeft weer zijn eigen kwaliteiten.

Hoe zie je je toekomst?

Ik wil absoluut ooit in het buitenland werken. Het maakt mij weinig uit of dat met freelance werk of een vaste positie is, maar dat is het enige waar ik op het moment zeker over ben. Ik wil graag reizen en als dat in combinatie met werk kan, graag. Uiteindelijk wil ik fulltime als freelance artist werken, maar ik ben van plan eerst een aantal jaar in vaste dienst te gaan zodat ik een goed beeld krijg van hoe de industrie werkt en daarnaast ook contacten/ervaring op kan doen. Daarnaast is het ook een doel van mij om ooit voor Wizards of the Coast te werken. Al is het maar één Magic kaart.

Over de illustraties

Deze afbeelding heb ik een gemaakt voor de SENSE Collective. SENSE bestaat uit een grote groep artists die aan niet-commerciële projecten werken. "Illyria" is een van deze projecten.

"RITE of ILK" is een schoolproject waar ik samen met een aantal klasgenoten een halfjaar lang aan gewerkt heb. Deze afbeelding heb ik toen als concept art piece voor de omgeving gemaakt. RITE of ILK is een local coöp exploration game, meer info kan je RITE of ILK site vinden.

Deze plaat heeft niet echt een verhaal. Ik wilde iets meer abstracts maken, dus dat deed ik.

De doorzichtigheid van ijs en de manier waarop het verkleurt als er licht doorheen schijnt ziet er altijd awesome uit, dus hier wilde ik iets mee doen. Uiteindelijk heb ik twee bergbeklimmers toegevoegd om de plaat wat verhaal te geven.

"Hunting" heb ik gemaakt met behulp van de site conceptartsessions.com. Op deze site krijg je een tijdlimiet en een aantal woorden waarop je je plaat moet baseren. In dit geval waren dat "hunting" en "wildlife".

Zie Thomas' website, Artstation, Deviant Art en Drawcrowd pagina's voor veel meer van zijn werk en wordt vrienden op Facebook.

Hou Hebban Fantasy in de gaten, want (in principe) elke woensdag, ook gedurende de zomer, presenteren we een nieuwe Fantastische Kunstenaar.Over de auteur

Martijn (Hebban Crew)

468 volgers
777 boeken
21 favoriet
Hebban Crew


Reacties op: Fantastische kunstenaars: Thomas Stoop

 

Hebban Spots

Fantastische kunstenaars

25 volgers

De Lage Landen bruisen van het talent. We hebben niet alleen fantastische schrijvers, maar ook kunstenaars en illustratoren met internationale allure. Peter Kaptein is op zoek gegaan naar de beste...

Gesponsorde boeken