Advertentie

Hebban vandaag

Nieuws /

Fantasy-auteur Cassandra Clare beschuldigd van kopieergedrag

De Amerikaanse fantasy-auteur Sherrilyn Kenyon sleept haar collega Cassandra Clare voor de rechter wegens kopieergedrag. Volgens Kenyon zou Clare veel elementen uit haar Dark Hunter-serie hebben overgenomen in haar eigen fantasyreeks, Kronieken van de Onderwereld.

Sherrilyn Kenyon wil via de rechter gedaan krijgen dat Cassandra Clare (foto), pseudoniem van Judith Rumelt, stopt met het schenden van haar auteursrechten. Volgens Kenyon lijkt Clares Shadowhunter-serie (in Nederland bekend als Kronieken van de Onderwereld) te veel op haar Dark Hunter-reeks, die in 1998 voor het eerst op de markt kwam. Het eerste deel in de Shadowhunter-serie, City of Bones, verscheen in 2007.

Volgens de dagvaarding gaat zowel de Dark Hunter- als de Shadowhunter-serie over een elitegroep strijders die de menselijke beschaving moet beschermen tegen aanvallen van een onzichtbare paranormale dreiging die uit is op de vernietiging van de mensheid. 'Deze strijders', aldus de dagvaarding, 'of ze nou dark- of shadowhunter heten, bewaren het evenwicht tussen goed en kwaad. Zij beschermen mensen tegen slavernij.' 

Kenyon zei verder dat Clare, ondanks haar belofte dat ze het niet zou doen, het gebruik van het woord 'shadowhunter' heeft uitgebreid. Was 'shadowhunter' eerst een beschrijving van haar personages, nu is de term een merknaam van haar serie geworden. Een tv-bewerking van Clares reeks die vorige maand op Netflix werd gelanceerd, gebruikt ook al die term: Shadowhunters: The Mortal Instruments. Volgens Kenyon, die compensatie van gederfde inkomsten verlangt, kunnen liefhebbers van de Darkhunter-serie hierdoor in de war raken. Van de serie van Clare zijn inmiddels meer dan een miljoen exemplaren verkocht in Groot-Brittannië. Van de boeken van Kenyon zijn overigens 30 miljoen exemplaren verkocht in meer dan honderd landen. 

Bron: The BooksellerOver de auteur

Hebban Crew

2124 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Fantasy-auteur Cassandra Clare beschuldigd van kopieergedrag

 

Gerelateerd

Over

Cassandra Clare

Cassandra Clare

Cassandra Clare is het pseudoniem van de Amerikaanse bestsellerauteur Judit...

Gesponsorde boeken