Meer dan 4,1 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Dossier /

Feelgood in Parijs

Parijs en romantiek zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Menig stelletje bracht een romantisch weekend door in Parijs en liet een hangslotje achter op de Pont des Arts in de hoop dat hun liefde net zo onverbrekelijk zou zijn als het slotje. Er is weinig zo romantisch als wandelen langs de kades van de Seine, kijken of je in Montmartre op le mur des je t'aime 'Ik hou van jou' kan vinden tussen de liefdesverklaringen in 250 talen of een diner buiten bij kaarslicht.

Parijs als decor voor romantische boeken

Feelgoodauteurs gebruiken graag Parijs als decor voor hun romantische boeken. Onlangs verscheen van Rachel Hore de feelgoodroman Een week in Parijs. Ze kwam op het idee voor deze roman toen ze aan het lezen was over Parijs in oorlogstijd en zich probeerde voor te stellen hoe het was om leven in een bezette stad.
Een deel van het boek gaat over de Engelse Kitty Travers die in 1937 aankomt in Parijs voor een studie aan het conservatorium. Ze droomt over een carrière als concertpianist, maar dan breekt de oorlog uit en wordt Parijs bezet door het Duitse leger. Opeens wordt ze voor een moeilijke keuze gesteld: blijven bij haar geliefde die arts is of naar het veiligere Engeland vluchten. Vijfentwintig jaar na de oorlog is violiste Fay Knox een week in Parijs voor een serie optredens met haar orkest. Voor zover zij weet is ze nog nooit eerder in Parijs geweest, desondanks doen sommige plekken heel vertrouwd aan. Alsof ze er al eens is geweest. Ook heeft ze last van vreemde flashbacks die worden getriggerd door onder meer een Franse chanson en de kerkklokken van de Notre Dame.
Haar hele leven verandert in een week tijd als ze besluit uit te zoeken waarom Parijs voor haar zo bekend is. Net als Kitty in 1937 ontdekt zij ook de romantiek in Parijs.

Klik hier voor een fragment uit Een week in Parijs 


Rachel Hore over romantische boeken

In sommige (Literaire) kringen wordt afkeurend gesproken over Romance-boeken. Rachel Hore is een van de weinige up-market auteurs die zich niet ongemakkelijk voelt als haar boeken geplaatst worden in het genre Romantiek. In 2010 werd een van haar boeken genomineerd voor Romantic Novel of the Year. In een interview met de Britse krant The Independent vertelde Rachel Hore dat ze trots was dat ze op de shortlist stond.
Het is meestal denigrerend bedoeld als een boek Romance wordt genoemd. Volgens Hore zijn haar boeken inderdaad romantisch, in de zin van dat het liefdesverhalen zijn, maar ze zijn volgens Hore ook speels op een bepaalde manier en hebben sprookjesachtige en Gothic elementen. Voor Hore staat Romance voor optimisme en daar is niets mis mee. Wat haar wel stoort is dat de goede auteurs in het genre worden weggezet met de slechtere schrijvers. De auteur van het interview voegt hier aan toe dat haar boeken ook veel beter geschreven zijn dan vele andere boeken in het genre.Nog Een week in Parijs maar nu van Jojo Moyes

Ook de Feelgood auteur Jojo Moyes liet zich inspireren door lichtstad Parijs. In november verschijnt bij uitgeverij De Fontein een korte roman die zich afspeelt in Parijs. Net als de roman van Rachel Hore is deze getiteld Een week in Parijs.

Een week in Parijs is het verhaal over wat er gebeurde voor de gebeurtenissen in Portret van een vrouw en heeft dezelfde hoofdpersonen: Sophie en Liv. Alletwee brengen ze hun wittebroodsweken door in Parijs, maar het is niet zo romantisch als ze zich hadden voorgesteld.
Sophie, een meisje uit de provincie, laat zich betoveren door het Parijs van La Belle Époque. Het leven met een arme kunstenaar geeft echter complicaties die ze niet had kunnen bedenken.
Liv is na een stormachtige affaire getrouwd met David. Parijs is vol romantiek, David echter niet. Die heeft de ene zakelijke afspraak na de andere.Meer romantische boeken lezen die zich in Parijs afspelen?

Bij uitgeverij Harlequin verschenen de afgelopen vijf jaar veel Romanceboeken die zich afspelen in Parijs. Klik hier voor een overzicht. Onderstaande boeken zijn allemaal feelgoodromans die als setting Parijs hebben en waarin een belangrijke rol is weggelegd voor de romantiek.

Lunch in Parijs – Elizabeth Bards
Gepeperd met watertandend lekkere recepten voor een zomerse ratatouille, zwaardvistartaar en gesmolten chocoladecakejes, is Lunch in Parijs een verhaal om verliefd op te worden. Gedeeltelijk een liefdesverhaal, gedeeltelijk een familiekookboek, is Elizabeth Bards verhaal een culinaire komedie over miscommunicatie in een interculturele romance, een jong huwelijk en een nieuw leven in Frankrijk. Terwijl Bard zich door de ups en downs van het leven worstelt, wordt ze gedwongen haar standaardrecept voor liefde, plezier en succes aan te passen.

Rode schoenen – Joanne Harris
De mooie Yanne Charbonneau heeft een chocolaterie in Parijs, in het pittorekse Montmartre. Ze woont boven de winkel met haar twee kinderen; de 11-jarige Annie en de kleine Rosette. Haar leven lijkt rustig en op orde, maar schijn bedriegt: eigenlijk heet zij Vianne Rocher, en haar oudste dochter heet Anouck; namen uit een verleden dat ze achter zich wil laten. Op een dag loopt Zozie de l’Alba op hoge knalrode naaldhakken hun leven binnen. Zij is een betoverende vrouw, met een groot geheim, die beetje bij beetje Anouck en Vianne in haar macht krijgt.

Party in Parijs. Op zoek naar Mr Right - Jolanda Hazelhoff
Kittana Wallenburg hoeft niet zo nodig op zoek naar de ware. Ze heeft een eigen relatiebemiddelingsbureau en voor haar is liefde vooral business! Totdat ze een uitnodiging krijgt voor een weekend in dé stad van de liefde, Parijs. Als haar beste vriendin verstek laat gaan en diezelfde avond Jack, 'haar' aantrekkelijke pizzabezorger voor de deur staat, vraagt ze hem om mee te gaan. Het lijkt een leuke match, maar al snel merkt Kittana dat zijn interesse niet alleen naar haar uitgaat. Bijna loopt het weekend met Jack op een drama uit, maar dan ontmoet Kittana Julian Vermeer. Hij laat haar Parijs zien en het klikt wel tussen de twee. Als vrienden, zo denkt ze, maar thuisgekomen blijft ze met de twee mannen afspreken. Dat moet kunnen, vindt zij. Totdat het tussen een confrontatie komt tussen Julian en Jack!

Ik hou van Parijs – Lindsey Kelk

De Engelse Angela Clark heeft een droomleven in haar lievelingsstad New York. Niet alleen krijgt ze een opdracht aangeboden van het tijdschrift Belle, de bijbel voor iedere modeliefhebber, haar sexy vriendje Alex vraagt haar ook nog mee naar de meest romantische stad ter wereld: Parijs! Angela neemt beide uitnodigingen gretig aan. Terwijl ze de hipste plekjes in het mekka van de modewereld opzoekt, besluit ze dat ze wel aan dit leventje kan wennen. Maar er lijken kwade krachten in het spel die Angela’s geluk proberen te saboteren. En dan ontdekt ze ook nog eens dat Alex een rendez-vous met zijn ex-vriendin heeft...

Anna & de French kiss – Stephanie Perkins
Anna kijkt erg uit naar haar laatste jaar op school in Atlanta, waar ze een cool bijbaantje heeft, een lieve vriendin en waar haar secret crush opeens interesse in haar lijkt te hebben. Dan wordt ze door haar vader naar de kostschool in Parijs gestuurd. Anna voelt zich eerst doodongelukkig, maar dat gevoel ebt gauw weg als ze Étienne St. Clair ontmoet. Étienne is charmant en heeft de looks & de brains… en een vriendin. Maar in de Stad van de Liefde moeten wensen uit kunnen komen. Zal een jaar vol bijna-romantische ervaringen eindigen met de felbegeerde French Kiss?

Op het oog – Hilary Reyl
Kate is negentien en net afgestudeerd. Het is tijd om haar vleugels uit te slaan en ze vertrekt naar Parijs waar ze een felbegeerd baantje vindt bij Lydia Schell, een wereldberoemde Amerikaanse fotografe. Kate is verrukt over het flamboyante leven van de fotografe en haar familieleden en ze raakt nauw betrokken bij hun levens.
Lydia blijkt een gecompliceerde en tirannieke vrouw die enkel oog heeft voor de spotlights; haar echtgenoot Clarence daarentegen weet als universitair docent zijn onderzoek naar mode in de negentiende eeuw maar niet af te ronden en zoekt zijn geluk bij een aantrekkelijke studente.

De keizer van Parijs - CS Richardson
Parijs, 1930. Octavio runt de Notre-Dame bakkerij. Net als zijn vader is hij zwaar dyslectisch. Isabeau werkt als restaurateur in de kelder van het Louvre. Als kind heeft zij een ongeluk gehad waardoor de helft van haar gezicht onder de littekens zit.
Twee mensen met een gebrek, die elkaar van een afstand zien, maar beiden niet de eerste stap durven te zetten. Octavio komt vaak met zijn oude vader in het Louvre, waar zij hun fantasie de vrije loop laten. Isabeau is een liefhebster van boeken, die Octavio ondanks zijn dyslectie verzamelt. Een vreemde keten van personen, onder wie een mysterieuze wereldreiziger, een verarmde schilder en een slimme boekhandelaar, bepaalt of zij elkaar ook daadwerkelijk gaan ontmoeten.

Vijf dagen in Parijs – Danielle Steel
Ze ontmoeten elkaar in de Ritz in Parijs. Peter Haskell, directeur van een succesvol imperium, en Olivia Thatcher, de vrouw van een beroemd senator. Peter is al achttien jaar gelukkig getrouwd. Olivia daarentegen draagt een groot verdriet met zich mee. Als ze na een bommelding samen in een café in Monmartre belandens, stort Olivia haar hart uit. De ontmoeting zal hun leven voor altijd veranderen, maar het enige dat ze samen hebben is ....vijf dagen in Parijs.

April in Parijs – Michael Wallner
Parijs, 1943. Overdag werkt de jonge soldaat Roth als tolk voor de Duitse geheime dienst. Hij is echter geen overtuigd nazi en in zijn vrije tijd trekt hij zijn burgerkleding aan en doet hij zich voor als Fransman. Tijdens een van zijn wandelingen ontmoet hij de geheimzinnige Française Chantal, de dochter van een boekhandelaar. Hij raakt in de ban van haar schoonheid en een romance ontluikt. In werkelijkheid werkt Chantal voor de verzetsgroep van haar vader en is ze slechts in Roth geïnteresseerd omdat ze hoopt via hem informatie los te krijgen. Te laat ziet ze in dat de jonge Duitser meer voor haar betekent dan ze aanvankelijk dacht. En ook Roth bemerkt pas dat het om meer dan een onschuldige liefde gaat als hij de tijd niet meer terug kan draaien.

Bronnen: welovethisbook.com, The IndependentOver de auteur

Natascha van der Stelt

462 volgers
903 boeken
20 favoriet
Auteur


Reacties op: Feelgood in Parijs

 

Gerelateerd

Over

Rachel Hore

Rachel Hore

Rachel Hore werkte bijna twintig jaar in Londen als (hoofd)redacteur fictie voor...

Overig