Advertentie

Hebban vandaag

Nieuws /

Felix Weber is de winnaar van de Gouden Strop 2017

door Hebban Crew 9 reacties
‘Tot stof’ van Felix Weber is bekroond met de Gouden Strop 2017. De winnaar mag de prijs voor de tweede keer in ontvangst nemen, aangezien het pseudoniem toebehoort aan Gauke Andriesse.

Weber kreeg de prijs uit handen van juryvoorzitter Anniko van Santen tijdens een uitzending van het televisieprogramma RTL Late Night. In het winnende boek wordt een indringende schets gegeven van de periode na de Tweede Wereldoorlog. Verzetsstrijder Siem Coburg leidt een teruggetrokken bestaan tot hij wordt benaderd door een boer die hem tijdens de oorlog heeft gered. Coburg gaat op onderzoek uit om de verdachte omstandigheden in een internaat voor gehandicapten nader te bekijken. In Limburg komt hij terecht in een wereld waar iedereen zwijgt en dat heeft een reden.  

Auteur Gauke Andriesse bracht zijn nieuwe thriller bewust onder pseudoniem uit, zo verklaarde hij eerder in een interview met Hebban: ‘Ik beschouw het als een nieuwe start, aangezien ik na vijf thrillers in herhaling viel.’ In het juryrapport van de Gouden Strop is te lezen dat bij Tot stof 'de term literaire thriller geen valse verwachtingen schept.' Overige pluspunten zijn 'de verhaallijnen die om elkaar heen dansen tot ze elkaar vinden en personages die onder je huid en in je hart gaan zitten.'

De Gouden Strop
bestaat dit jaar 31 jaar en is genoemd naar het gelijknamige boek van Joop van den Broek. Er is een geldprijs van € 10.000,- aan verbonden en een sculptuur van de hand van Marianne van den Heuvel. De andere genomineerde titels waren Handschrift van de duivel van Donald Nolet (Cargo), Later als ik dood ben van Ilse Ruijters (The House of Books), Nemesis van Simon de Waal (Lebowski) en Samen van Anita Terpstra (Cargo).

De jury bestaat dit jaar uit juryvoorzitter voorzitter Anniko van Santen (presentator AVRO-
Tros), Els Roes (Thrillers & Zo, recensent VN’s Detective & Thrillergids), Marian van Leth (oud-directeur BiblioNu Venray/Horst), Erik de Vries (recensent VN’s Detective & Thrillergids) en Soraya Vink (thrillerredacteur en recensent bij hebban.nl). 

Schaduwprijs naar de Belgische thrillerschrijver Jan Van Der Cruysse

Met zijn debuutthriller Bling Bling won Jan Van Der Cruysse al de Diamanten Kogel en de Hercule Poirotprijs in zijn thuisland. Vanaf vandaag mag hij daar de Schaduwprijs aan toevoegen. Het juryrapport roemt de soepele schrijfstijl: ‘Via unieke, veelkleurige karakters ontrolt zich een plot dat je stevig in de greep houdt. Geen moment heeft de lezer de neiging het boek neer te leggen, ondanks de opmerkelijke dikte van ruim 500 pagina’s.’

De Schaduwprijs beleeft haar 21ste editie en is genoemd naar
de legendarische hoofdpersoon uit de detectiveromans van Havank. De prijs bestaat uit een geldbedrag van € 1.000,- en een kunstwerk van Daan Jippes. De andere twee genomineerden waren Dooie dagen van Pim Hermans (Mosae Libro) en Maakbaar van Mariette Zweers (Ambo Anthos).

De jury van de Schaduwprijs bestaat uit juryvoorzitter Peter Römer (auteur en voorzitter Genootschap van Nederlandstalige Misdaadauteurs), John Brosens (auteur, GNM bestuur), Isa Maron (auteur, GNM bestuur), Linda Jansma (auteur, GNM lid) en Marian Lerchbaumer (Bibliotheek Kennemerwaard). 

Spannende Boeken Weken 2017

Het geschenkboek De vrouw in de blauwe mantel is gedrukt in een oplage van 350.000 exemplaren. Auteur Deon Meyer toert tijdens de Spannende Boeken Weken langs tientallen boekhandels door heel Nederland om te signeren en lezers te ontmoeten. Naast auteur is Meyer ook gepassioneerd fotograaf: hij maakt foto’s van de landschappen in zijn boeken. De foto’s die in sommige gevallen ook zijn boekomslagen sieren, worden tijdens de Spannende Boeken Weken in tien openbare bibliotheken geëxposeerd. Over de auteur

Hebban Crew

2128 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Felix Weber is de winnaar van de Gouden Strop 2017

 

Gerelateerd

Over

Felix Weber

Felix Weber

Felix Weber is het pseudoniem van een bekroonde auteur.

Jan Van Der Cruysse

Jan Van Der Cruysse

Jan Van der Cruysse is specialist in crisiscommunicatie. Als woordvoerder van Br...

Gesponsorde boeken