Hebban vandaag

Nieuws /

Filmbuzz: Linda Jansma, Gillian Flynn en Jussi Adler-Olsen

Welke boeken worden verfilmd? Welke acteur krijgt de hoofdrol? En hoe succesvol is de film? Hebban volgt het allemaal op de voet en stelt elke maand een overzicht samen met het laatste nieuws, zowel uit binnen- als buitenland.

Record voor ‘Dorsvloer vol confetti’
De film ‘Dorsvloer vol confetti’ van regisseur Tallulah Schwab werd niet minder dan 45 weken achter elkaar in de Nederlandse bioscopen gedraaid. Daarmee verslaat het de komedie ‘Gooische Vrouwen 1’ uit 2010.

‘Dorsvloer vol confetti’, gebaseerd op de roman van schrijfster Franca Treur, vertelt over een meisje dat in de jaren tachtig opgroeit in Zeeland. Het drama, met een hoofdrol voor actrice Hendrikje Nieuwerf, kreeg erg goede recensies en trok in de bioscopen bijna 100.000 bezoekers. Andere belangrijke rollen zijn voor Yannick de Waal, Genio de Groot en Malou Gorter.

De boekverfilming werd onlangs op het Zlin Jeugdfilmfestival in Tsjechië uitgeroepen tot beste Europese film van een debuterend regisseur.

Filmrechten ‘Verbroken’ verkocht
De filmrechten van Linda Jansma’s recent verschenen thriller Verbroken  zijn verkocht aan Incredible film. Incredible film produceerde o.a. de verfilming van het boek De Ontsnapping van Heleen van Royen die op dit moment in de bioscopen draait en inmiddels al meer dan 275.000 bezoekers trok.

Producente Danielle Raaphorst kwam Verbroken  op het spoor door een recensie in De Telegraaf waarin werd aangegeven dat het boek om een verfilming schreeuwde. Na lezing was ze direct enthousiast. Dit actuele verhaal is volgens haar heel filmisch beschreven met prachtige verhaallijn en thema’s en zou zomaar kunnen gebeuren in Nederland.

Römer bewerkt eigen roman tot televisieserie
Thijs Römer
is druk bezig met zijn eigen televisieserie ‘Weemoedt Met Sterren’, gebaseerd op zijn gelijknamige roman. Römer is zelf co-producent van de nieuwe dramaserie. De eerste aflevering is naar verwachting in het najaar van 2016 te zien op RTL 5. Volgens Römer heeft hij eerst de serie bedacht. Deze begint een aantal maanden eerder en eindigt ook een aantal maanden later dan het boek.

‘De Surprise’ genomineerd voor de Parel
‘De Surprise’, ‘Gone Girl’ en ‘A Most Wanted Man’ zijn genomineerd voor de Parel, de publieksprijs voor de beste boekverfilming. De hele maand juli kon gestemd worden op een van de genomineerden, of een boekverfilming naar keuze.

De andere films die in aanmerking komen voor de Parel zijn Loin des hommes, Still Alice  en Wild. De zes genomineerde films behoren tot de populairste boekverfilmingen die tussen 1 juli 2014 en 30 juni 2015 in de Nederlandse bioscoop uitkwamen.

Op 6 augustus wordt bekend welke film de prijs heeft gewonnen. De prijsuitreiking vindt plaats op 18 september tijdens Film by the Sea.

Van Koningsbrugge speelt drugsdealer in ‘Schone handen’
Jeroen van Koningsbrugge (De Surprise) kruipt in de thriller Schone handen  in de huid van een charmante drugsdealer.

Sylvia (Thekla Reuten) heeft te lang weggekeken van de bloeiende drugshandel van haar man Eddie (Jeroen van Koningsbrugge). Maar als de politie steeds vaker op de stoep staat, dringt pas goed tot haar door hoe diep hij erin verzeild is geraakt. Als alles fout dreigt te gaan, probeert Sylvia haar twee kinderen te beschermen en het misdaadmilieu te ontvluchten. Maar zo gemakkelijk gaat dat niet. Eddie zal nergens voor terugdeinzen om 'de familie' bij elkaar te houden.

De film is gebaseerd op de gelijknamige misdaadroman van René Appel en draait vanaf 10 september in de bioscoop.

 

Internationaal filmnieuws

Nieuwe verfilming voor Jussi Adler-Olsen
In 2013 verscheen de eerste verfilming van de Serie Q met ‘De vrouw in de kooi’, naar het gelijknamige boek van de Deense schrijver Jussi Adler-Olsen. De Nederlandse fans kunnen het tweede deel ‘De Fazantenmoordenaars’ vanaf  6 augustus in de bioscoop zien.

De film verscheen vorig jaar in de Deense bioscoop en distributeur Lumière Groep brengt de film deze zomer naar de Nederlandse bioscoopbezoeker. Bekende gezichten keren terug in dit tweede deel, zo is acteur Nikolaj Lie Kaas weer te zien als de knorrige brigadier Carl Mørck.

Het uiteindelijke plan is om in totaal tien films te maken en hiermee dus ieder boek te verfilmen dat uit de pen van Jussi Adler-Olsen voortkomt. Het zesde boek in de serie, De grenzeloze, verscheen in april. Het team achter de films geeft aan momenteel bezig te zijn met de scripten van De noodkreet in de fles en Dossier 64.

Mogelijk vervolgfilm en -boek ‘Gone Girl’
Gillian Flynn overweegt een vervolg te schrijven op haar boek Gone Girl  en staat ook open voor een tweede film. Flynn meent echter dat dit alleen kan door een grote tijdsprong te maken. In deel 2 moet dan worden doorgespoeld naar de tienerjaren van het in deel 1, Gone Girl, nog ongeboren kind van het gezin.

In ‘Gone Girl’ spelen Affleck en Rosamund Pike de hoofdrollen. Flynn hoopt ten zeerste dat beiden ook voor een eventueel tweede deel beschikbaar zijn. Pike heeft eerder gezegd graag te willen meewerken aan een vervolg.

Remake horrorklassieker Nosferatu
Regisseur Robert Eggers werkt aan een nieuw script van ‘Nosferatu’, de inmiddels legendarisch geworden horrorfilm uit 1922 geregiseerd door F.W. Murnau. De remake zal worden geproduceerd door filmstudio Studio 8.  De titel is nog onbekend, net als de cast. 

‘Nosferatu’ is een onofficiële bewerking van Bram Stokers Dracula. In dit verhaal wil graaf Orlok van Transylvania een huis kopen in Duitsland. Deze vampier wordt echter verliefd op de vrouw van de makelaar. Met alle gevolgen van dien.

Het is niet voor het eerst dat een remake van de film wordt gemaakt. In 1979 nam regisseur Werner Herzog de eerste voor zijn rekening.Over de auteur

Jean-Paul Colin

168 volgers
21 boeken
17 favoriet
Auteur


Reacties op: Filmbuzz: Linda Jansma, Gillian Flynn en Jussi Adler-Olsen

Gesponsorde boeken