Hebban vandaag

Dossier /

FirstLook 2015 - Games, games, games

FirstLook Festival is het grootste game-evenement van de Benelux: een drie dagen durende gamesbeurs met alles wat daarbij komt kijken. Sommige dingen veranderen nooit: de catering is pizza, hamburgers en broodjes, pinnen kan bij meer stands niet dan wel en ik was minstens drie keer de weg kwijt. Maar dat is natuurlijk ook niet waarom je naar een gamesbeurs gaat.

Het belangrijkste onderdeel van de FirstLook zijn de games. De grote namen die er waren leken zich vooral te richten op de bekende franchises: Ubisoft bracht weer een Assassin’s Creed, Nintendo pareerde met de nieuwe Zelda, Microsoft had onder andere Tomb Raider en FIFA, en Sony besteedde een derde van haar ruimte aan de ge-remasterde Uncharted-collectie. Daarnaast waren Destiny: The Taken King, Call of Duty 4 en Battleborn grote namen. Een aantal van deze namen zal ook minder grote game-fanaten bekend voorkomen; Battleborn is de enige nieuwe ‘Intellectual Property’, of IP. De term IP wordt gebruikt om een serie aan te duiden in de games-wereld.

Gelukkig was er ook ruimte voor indie-games. Indie-games zijn gemaakt door kleinere ontwikkelaars met een beperkt budget. Voorheen gaf Sony vaak ruimte aan de indie-games, maar daar kwam deze keer weinig van. Een veelbelovende Indie-game is Divinity: Original Sin, eerder alleen op de PC te spelen, maar binnenkort ook op PS4 en Xbox One. Divinity is een role-playing-game (rpg) die je in local co-op, dus met z’n tweëen op de bank voor de tv, kan spelen. Leuke toevoeging is dat het beeld zich split als je te ver van elkaar verwijderd raakt, dus je kan lekker zelf op onderzoek uit.

Bij de indie-ontwikkelaars kom je allerlei soorten games tegen. Shattered Worlds bijvoorbeeld, een sci-fi spel waarbij je kaarten op een speelbord moet plaatsen. Vermakelijk, maar na één potje bleek dat er een vrij steile leercurve in zit. Verder was er nog Bounce ‘em up, een kruising tussen pinball en elkaar afschieten, Deliver us the moon, waarin je voor astronaut speelt, en een breed scala aan andere games, van point-and-click tot whack-a-mole. Het leuke aan de indie-games is dat er vaak iemand van het ontwikkelteam bij staat die heel enthousiast wil vertellen hoe gaaf hun spel wel niet is.

Naast alle games waren er verschillende shows. Het ‘theater’ van de FirstLook was niet heel erg aantrekkelijk voor wie geen interesse heeft in Halo 5 en Demon Souls 3; dat waren de enige twee games die op het programma voor zaterdag stonden. De mainstage had doorlopend shows met overenthousiaste presentatoren. Wij hebben genoten van een cosplaycompetitie (mensen verkleed als game- of videokarakters) waarbij de cosplayers een scene uitbeeldden uit de desbetreffende game of serie. De tijd en moeite die in die kostuums gaat zitten is enorm, en dat is er aan af te zien. Bovendien was dit niet eens de enige cosplaycompetitie: in de cosville-hoek werd het hele weekend door verschillende wedstrijden gehouden.

Alles bij elkaar was de FirstLook weer een beleving. Een nieuw onderdeel was de e-sports competitie die vrijdag- en zaterdagavond werden gehouden, met verschillende games als Rocket League, Mortal Kombat en FIFA16. Voor wie zelf los wou, waren er de nieuwste uitgaves van Guitar Hero en Rock Band te spelen. Er was in deze editie veel ruimte voor hardware met stands van CoolerMaster, MSI en Steelware. Mocht je je kamer op willen fleuren: er was genoeg merchandise om je hele spaarrekening leeg te halen. Behoefte aan een replica van een willekeurig anime-zwaard? Of liever een Doctor Who-theepot? Was je altijd al op zoek naar een theebeker met een porseleinen Groot erop? Zoals altijd stond Dark Dragon Books er ook weer, met stripalbums van Tomb Raider, Avatar Aang en Assassin’s Creed. Alles is te koop, zolang het maar met games, animé of comics te maken heeft.Over de auteur

Tanja Krone

25 volgers
227 boeken
0 favorieten


Reacties op: FirstLook 2015 - Games, games, games

 

Gerelateerd