Meer dan 4,8 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Nieuws /

Forugh Karimi wint achtste editie van de Hebban Debuutprijs

door Hebban Crew 29 reacties
Zojuist is 'De moeders van Mahipar', geschreven door Forugh Karimi, uitgeroepen tot winnaar van de Hebban Debuutprijs 2023. Dit gebeurde tijdens het Debutantenbal in Sociëteit De Kring in Amsterdam. 'De auteur schetst een schrijnend en genuanceerd beeld van de eenzaamheid en machteloosheid van vluchtelingen,' zegt de vakjury over het debuut.


Boven: hoofdsponsor Maarten Kooijman van Looplabb, Hebban Debuutprijs-winnaar Forugh Karimi en juryvertegenwoordiger Marjolein Hordijk tijdens het Debutantenbal 2023. Foto: Julie Hrudová

De Hebban Debuutprijs is een aanmoedigingsprijs voor debutanten die dit jaar voor de achtste keer wordt uitgereikt. De prijs richt zich op literaire fictie en is samen met de Hebban Thrillerprijs de enige juryprijs van Nederland en Vlaanderen met een grote invloed van lezers. Een lezersjury bestaande uit meer dan 100 lezers bepaalde de shortlist, waaruit de professionele vakjury De moeders van Mahipar van Forugh Karimi als het beste debuut koos.

'Een wrang, maar vooral heel liefdevol verhaal over de band tussen moeder en zoon. [...] De kracht van Forugh Karimi zit verborgen in haar manier van vertellen en de afwisseling in de vorm ervan, zodat er een gevoel van urgentie ontstaat en de lezer steeds geprikkeld wordt met nieuwe vragen over deze familiegeschiedenis.

Dit jaar werden naast Karimi ook De tijdontkenner van Ilse Ceulemans, Het wit tussen de regels van Barbara van der Kruk, Land van echo's van Mark H. Stokmans en De beesten van Gijs Wilbrink genomineerd. De bekendmaking van de Hebban Debuutprijs vond plaats tijdens het Debutantenbal, waar ook de Editio Debutantenprijs en de eerste Renate Dorrestein Prijs werden uitgereikt.

De winnaar

De moeders van Mahipar

Forugh Karimi, uitgeverij Meridiaan

Ramín Sam Manzel (34) is radioloog. Als hij op vrijdag 6 januari 2017 terugkomt van zijn avonddienst treft hij zijn vrouw Sarah aan in een plas bloed bij hun appartement in Amsterdam-Oost. Ze is neergestoken en de verdachte is voortvluchtig...

Ramín is op zijn derde samen met zijn moeder Lolo als vluchteling naar Nederland gekomen en Lolo houdt tot in het graf zijn afkomst angstvallig voor hem verborgen. Mondjesmaat komt Ramín te weten wie hij is en vanwaar hij komt – maar pas als zijn grote liefde Saráh Lolo’s dagboeken voor hem vertaalt, valt alles op z’n plek. Stukje bij beetje wordt ook duidelijk wie de dader is van de aanslag op Saráh en dan komt alles in een heftige, maar ook ontroerende stroomversnelling.

Forugh Karimi

Forugh Karimi (1971) is een Afghaans-Nederlandse schrijver. Op 25-jarige leeftijd vluchtte zij samen met haar man naar Nederland. Ze is werkzaam als psychiater en psychotherapeut. Karimi heeft vele artikelen en essays geschreven in zowel het Farsi als het Nederlands; ook vertaalde ze werk van onder anderen Joost Zwagerman en Martinus Nijhoff.

Forugh Karimi is vanavond te gast bij NOS Met het Oog op Morgen om 23.00 uur op NPO Radio 1

LEES VERDER / Hebban interviewt Hebban Debuutprijs-genomineerde Forugh Karimi

Het juryrapport

De vakjury van de Hebban Debuutprijs 2023 bestond uit Suzette Eikelenboom (redacteur Hebban), Marjolein Hordijk (Bibliotheek Nijmegen), Arno Koek (Boekhandel Blokker), Maarten Kooijman (Looplabb), Martijn Lindeboom (redacteur Hebban), Mirjam Mulder (Boekenkrant), Ingrid Sibum (Van der Velde Boeken), Marieke Uiterwaal (recensent Hebban), Debbie van der Zande (redacteur Hebban) en Anouk van der Zee (redacteur Hebban).

Lees het juryrapport

Eerdere winnaars waren Lize Spit met Het smelt, Roxane van Iperen met Schuim der aarde, Antoinette Beumer met Mijn vader is een vliegtuig, Thomas Rueb met Laura H., Judith Fanto met Viktor, Simone Atangana Bekono met Confrontaties en Koen Caris met Stenen eten.

LEES VERDER / Dit is de winnaar van de eerste Renate Dorrestein Prijs!

Looplabb is hoofdsponsor van de Hebban Debuutprijs.

Auteursafbeelding: Tessa Posthuma de BoerOver de auteur

Hebban Crew

2483 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Forugh Karimi wint achtste editie van de Hebban Debuutprijs

 

Gerelateerd

Over

Forugh Karimi

Forugh Karimi

Forugh Karimi (1971, Kabul) is een Afghaans-Nederlandse schrijver. Op 25-jarige ...