Meer dan 4,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Nieuws /

Frank Lammers en Johan Fretz winnen Hebban Luisterboek Award 2019

door Hebban Crew 1 reactie
Juryvoorzitter Henkjan Smits maakte zojuist, samen met Manuëla Kemp, in het programma De MAX! op NPO Radio 5 de winnaars bekend van de Hebban Luisterboek Award 2019.

Johan Fretz is winnaar in de categorie ‘luisterboeken voor volwassenen’. Hij ontving de prijs voor het voorlezen van zijn eigen roman Onder de paramariboom. Acteur Frank Lammers is de beste voorlezer in de categorie ‘luisterboeken voor kinderen’. Hij wint de award voor het voorlezen van De familie R.I.P., geschreven door de populaire kinderboekenschrijver Paul van Loon. De Hebban Luisterboek Award 2019 is een van de speerpunten tijdens de Week van het Luisterboek, dat deze week werd georganiseerd door lezerssite Hebban.nl. 

Henkjan Smits: ‘De longlist werd samengesteld om luisteraars zo’n breed mogelijk palet aan luisterboeken te laten ontdekken en beluisteren. De diversiteit aan stemmen en manieren om verhalen tot leven te brengen was enorm. Dat lijkt soms het vergelijken van appels met peren, toch is de eindjury er in geslaagd om voor beide categorieën een unanieme winnaar te kiezen. Voorlezers die door middel van hun stem, intonatie, ritme en hun inlevingsvermogen net dat beetje extra geven aan het luisterboek.’

Lees hier het volledige juryrapportWinnaar in de categorie Volwassenen

Johan Fretz voor het voorlezen van Onder de paramariboomGeschreven door Johan Fretz en verschenen bij uitgeverij Lebowski. Speelduur: 6 uur 20 min.

Johan Fretz neemt de luisteraar mee in een achtbaan van emoties. Mede omdat het verhaal zo dichtbij hemzelf staat, is hij perfect in staat om humor over te dragen via accenten waarmee hij zijn geliefde familieleden neerzet zonder dat het een karikatuur wordt of weet hij de luisteraar juist te ontroeren doordat het onbegrip via zijn teksten voelbaar wordt. De manier van voordragen wordt niet als ‘voorlezen’ beschouwd maar alsof een verhaal verteld wordt, waardoor de teksten niet als geacteerd overkomen op de luisteraar. Ook het aangename tempo van de verteltrant, zorgt ervoor dat het luisterboek een bepaalde energie overdraagt aan de luisteraar wat de ervaring alleen maar completer maakt. Het persoonlijke verhaal van Fretz en manier van vertellen, werkt perfect met het intieme karakter van audio, en maakt dat het verhaal heel dicht op de huid zit. -- uit het juryrapport.

Ook genomineerd waren Louis van Beek voor het voorlezen van Het Pilgrim Fathers complot, geschreven door Jeroen Windmeijer en Kees Hulst voor het voorlezen van Leven en laten leven, geschreven door Hendrik Groen.


Winnaar in de categorie Kinderen

Frank Lammers voor het voorlezen van De familie R.I.P. Geschreven door Paul van Loon en verschenen bij uitgeverij Leopold. Speelduur: 2 uur 19 min.

Frank Lammers is uitermate geschikt voor dit spannende en humoristische verhaal. Hij vertelt het alsof hij naast de toehoorder zit en alsof hij het zelf beleeft. Het luisterboek wordt een extra beleving omdat Lammers echt “acteert”. Door de - soms overmatige - inzet van bijgeluiden in het luisterboek, is de stem van Lammers een rustpunt; voor kinderen een manier om ze alert te houden in de soms chaotische scènes. Door de fijne voorleesstem groeit dit kinderboek uit tot een verhaal dat geschikt is voor alle leeftijden omdat je je er oprecht mee vermaakt. Of zoals een van de juryleden terecht opmerkte: ‘Frank Lammers leest voor zoals je ook voorleest aan de rand van het bed als de kinderen gaan slapen.’ -- uit het juryrapport.

Ook genomineerd waren Dieuwertje Blok voor het voorlezen van Kinderen met een ster, geschreven door Martine Letterie en Guus Kuijer voor het voorlezen van Het boek van alle dingen, geschreven door Guus Kuijer.

Juryprijs

Een 100-koppige lezersjury beoordeelde de longlist. De juryprijs werd voor de derde keer uitgereikt en is een bekroning voor de voorlezer. De professionele jury van de Hebban Luisterboek Award 2019 bestond naast Henkjan Smits uit Mariëlle van Tilburg (audioprofessional), Soraya Vink (redacteur en luisterboek-specialist Hebban) en Sander Verheijen (hoofdredacteur Hebban).


Week van het Luisterboek 2019

De Week van het Luisterboek is een collectief programma ter promotie van het luisterboek, georganiseerd door lezerssite Hebban.nl in nauwe samenwerking met uitgevers en retailers. Tijdens de week kunnen mensen kennismaken met het luisterboek in de vorm van twee luistercadeaus.

Actrice Chava voor in ’t Holt (bekend van o.a. De Hel van ’63 en Moordvrouw) leest De vuurtoren en andere verhalen van de bekroonde Vlaamse misdaadauteur Hilde Vandermeeren. Collega-acteur Sander de Heer (o.a. Goudkust en Onderweg naar morgen) leest Dolfje en Foeksia in het Weerwolvenbos van de populaire kinderboekenschrijver Paul van Loon.  

Tot en met zondag 12 mei a.s. worden de luistercadeaus gratis aangeboden via de Hebban Luisterboek-app en retailpartners Libris.nl, LuisterBieb en Luisterrijk.nl.  


Over Hebban

Hebban.nl werd opgericht in 2014 en groeide in korte tijd uit tot de populairste boekensite en grootste lezerscommunity van Nederland en Vlaanderen met inmiddels bijna 170.000 leden. De site trekt maandelijks meer dan 600.000 bezoekers. www.hebban.nl


Partners

De Week van het Luisterboek 2019 wordt mogelijk gemaakt door: AW Bruna Uitgevers, Ambo|Anthos, De Bezige Bij, HarperCollins Holland, Karakter Uitgevers, de Koninklijke Bibliotheek (de LuisterBieb), Libris/Blz boekhandels, Luisterrijk.nl, Meulenhoff Boekerij, Overamstel Uitgevers, Singel Uitgeverijen en WPG Kindermedia. De luistercadeaus werden geproduceerd door Thinium Audioboekproducties in samenwerking met Singel Uitgeverijen en WPG Kindermedia. iContact bouwde de Hebban Luisterboek-app. Luisterhuis verzorgt de distributie van de luistercadeaus.

 

De Hebban Luisterboek-app

De vuurtoren en andere verhalen van Hilde Vandermeeren en Dolfje en Foeksia in het Weerwolvenbos van Paul van Loon zijn tijdens de Week van het Luisterboek 2019 gratis te downloaden en te beluisteren via de Hebban Luisterboek-app. Heb jij deze app nog niet, dan kun je die hier gratis downloaden:

Download de app hier voor iOS (iPhone en iPad) 

Download de app hier voor AndroidOver de auteur

Hebban Crew

2489 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Frank Lammers en Johan Fretz winnen Hebban Luisterboek Award 2019

 

Gerelateerd

Over

Johan Fretz

Johan Fretz

Johan Fretz (1985) studeerde af aan de Amsterdamse Toneelschool & Kleinkunst...

Paul van Loon

Paul van Loon

Paul van Loon is een bekende en populaire Nederlandse kinderboekenschrijver. Hij...