Hebban vandaag

Nieuws /

Frank Westerman wint Prinsjesboekenprijs 2015

Juryvoorzitter Kars Veling maakte zojuist tijdens het Prinsjesfestival bekend dat Frank Westerman de Prinsjesboekenprijs wint voor zijn boek ‘De slag om Srebrenica’.

Frank Westerman, voormalig correspondent voor de Volkskrant en NRC, ontving de prijs van Ank Bijleveld-Schouten, de Commissaris van de Koning van Overijssel. Zijn boek wordt door de jury geprezen omdat de “persoonlijke, maatschappelijke en politieke geschiedenis verbonden wordt in één document, waardoor de traumatische oorlog ook voor Nederland onontkoombaar dichtbij komt”.

In De slag om Srebrenica (De Bezige Bij) keert Frank Westerman terug naar de voormalige enclave waartoe hij in 1995 tijdens de val van Srebrenica tweemaal wist door te dringen. In dit boek brengt hij de zijn meest onthullende Balkan-werk bijeen en voegt hij een slotdeel toe, De naschok. ‘Een stilmakend reisverslag over de kras op de volksziel die Srebrenica vandaag de dag nog altijd is’, vermeldt de flaptekst.

Hebban recensent Ivar Bos vond de nominatie voor de Prinsjesboekenprijs terecht:

“Het boek De slag om Srebrenica is genomineerd voor de Prinsjesboekenprijs 2015 voor het beste politieke boek over deze zeer gecompliceerde kwestie. En dat verdient het boek. Westerman weet dat grotendeels op te helderen door militaire en politieke beslissingen in chronologische volgorde te plaatsen en daarbij opheldering te geven bij elk genomen besluit. Westermans keiharde, cynische toon is dan een goed tegenwicht ten opzichte van het lijdzaam toekijken van de Dutchbatters twintig jaar geleden.” Lees de hele recensie hier.

De Prinsjesboekenprijs wordt uitreikt voor het beste Nederlandse politieke boek van het afgelopen parlementaire jaar. Aan de prijs is een geldbedrag van €2500 verbonden. Ook genomineerd voor de prijs waren Vrouw achter de troon van W.H. Weenink en El Rey- Van jager tot prooi van Hans Goossen en Theo Sniekers.

Vorig jaar werd de prijs gewonnen door Piet de Rooy voor zijn boek Ons stipje op de waereldkaart. De eerste Prinsjesboekenprijs werd in 2013 uitgereikt aan Mathieu Segers voor zijn boek Reis naar het continent. Nederland en de Europese integratie, 1950 tot heden.

Bron: www.nrc.nl
Foto Frank Westerman: Keke KeukelaarOver de auteur

Daphne van Rijssel (crew)

1 volger
0 boeken
0 favorieten


Reacties op: Frank Westerman wint Prinsjesboekenprijs 2015

 

Gesponsorde boeken