Meer dan 4,8 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Community /

'Ga als een rivier' van Shelley Read is verkozen tot Zomerboek van 2023

door Hebban Crew 22 reacties
Vorig jaar werd 'Daar waar de rivierkreeften zingen' van Delia Owens verkozen tot Zomerboek van 2022. Deze bestseller met al meer dan achtduizend beoordelingen en tweehonderd recensies is een grote favoriet onder lezers. Was er dit jaar weer zo'n populair zomerboek dat echt iedereen gelezen lijkt te hebben? Meer dan tweeduizend Hebban-bezoekers deden mee aan het Hebban Zomerlezen Lezersonderzoek.

Van de 2230 deelnemers aan de enquête doen er 1655 mee aan de Hebban Reading Challenge. Dat is niet verrassend, want we weten allemaal hoe dol de Challenge-deelnemers zijn op het bijhouden van lijstjes en de mooie grafieken die we daarvan maken. Bijvoorbeeld over de voortgang van ieders Hebban Reading Challenge dit jaar. Zijn we flink opgeschoten deze zomer en net als over de helft van het jaar ook over de helft van ons doel?

De meeste mensen vinkten zelfs aan al op of over de 100% te zijn en daarmee hun doel voor 2023 bereikt te hebben. Wat een vlijtige lezers! In totaal zijn er meer dan 1300 van de 1655 Challengers inderdaad op of over de helft, maar een aantal lezers heeft een trage start gehad. Dat kan allerlei redenen hebben, maar toch hebben ze elk al een mooi zomerboek gevonden om te tippen en dat leesplezier is goud waard.

Zomerlezengeschenk

In juni kreeg je het Zomerlezengeschenk bij aankoop van € 15 aan boeken. Dat was een mooie reden om naar je lokale boekhandel te gaan en daar een flinke zomerstapel voor op vakantie aan te schaffen. Van de 2230 deelnemers aan het lezersonderzoek wisten 400 mensen de bundel Zomeravond, samengesteld door Anna Drijver, te bemachtigen. 95 van hen lazen het ook daadwerkelijk al in de zomer, de rest wacht er nog even mee of gaf het misschien wel cadeau.

Gelezen deze zomer

Het was een fantastische leeszomer onder de invullers van het Zomerlezen lezersonderzoek. Maar liefst 33% van hen las meer dan tien boeken deze zomer! Ook werden boeken goed gekocht en geleend. 31% bezocht sinds 1 juni een boekhandel of bibliotheek en wandelde met meer dan tien exemplaren de deur weer uit. 17% kocht geen boeken en las uit eigen kast. Of ging op avontuur en had geen tijd voor lezen.

Het lijkt dus inderdaad zo te zijn dat er hele stapels weggewerkt worden tijdens de vakantie, zowel fysieke boeken als ebooks, luisterboeken en via streamingdiensten. De boeklezers deze zomer lieten zich van hun flexibele kant zien en lazen op verschillende manieren. Fysieke boeken worden nog altijd het best gelezen, met ebooks als goede tweede. De gelezen aantallen zullen je absoluut versteld doen staan, want naast duizenden ebooks en luisterboeken werden er sinds 1 juni zelfs meer dan twaalfduizend papieren boeken verslonden!

Gekozen boekvorm

Gelezen aantallen


Deze aantallen zijn een indicatie van de gelezen boeken van 2230 deelnemers aan het onderzoek.

Populairste Nederlandstalige boeken

Zomerboek van 2023

Meer dan 550 lezers pakten Ga als een rivier al op en 60 mensen zijn de historische roman op dit moment aan het lezen. Bijna 1400 mensen hebben het boek op hun Wil ik lezen-plank staan, maar dat zal na deze bekendmaking zeker omhoog schieten. Ga als een rivier heeft een Hebban-waardering van 4,32 sterren (530 beoordelingen), staat op de derde plaats in de Hebban Rank en is door 60 mensen aangemerkt als Favoriet. Wat een scores!

Ook werd er een leesclub georganiseerd met het boek, waaraan naast de vijftien deelnemers die het boek ontvingen nog zeven mensen met hun eigen exemplaar meededen. 'Ik wil zo veel over dit bijzondere verhaal vertellen, maar kan je alleen maar aanraden om het te lezen,' zegt Jaimy erover. Olanna roemt de schrijfstijl:

'Shelley Read heeft het niet zomaar over vogels, vissen en bomen, maar over prairiekraanvogels, paarse lupinen, espen, wilgen, bron- en regenboogforellen etc. Dit maakt het verhaal realistisch en ook liefdevol over die wereld waar wij (maar een klein) onderdeel van zijn.'

Het is een schrijfstijl die veel mensen aanspreekt, want zo vertelde Read in een interview met Hebban: 'Ik kreeg ook allerlei afwijzingen. Maar mijn agent zei dat het de aardigste afwijzingen waren die ze ooit had gezien! Ik kreeg lange brieven van redacteuren met feedback.' Ze liet zich voor Ga als een rivier inspireren door haar familiegeschiedenis.

'Er is veel sprake geweest van verlies, van rouw. Ik heb geleerd hoe ik daarmee kon omgaan. En dat proces heeft me laten zien dat ik veerkrachtig ben, misschien wel veel meer dan ik ooit gedacht had. Mensen zijn vaak veel sterker dan ze denken.'

Door het Hebban Zomerlezen Lezersonderzoek in te vullen en jouw zomerboek te tippen, kon je ook de shortlist van de Hebban Debuutprijs winnen. Marissa Sprenkels, gefeliciteerd, het boekenpakket komt naar je toe.

Ga als een rivier

Shelley Read, vertaald door Mieke Trouw-Luyckx

Colorado, 1949. Op een koele herfstochtend loopt de zeventienjarige Victoria Nash naar haar dorp met een gammele wagen vol perziken uit het late seizoen. Als ze een kruispunt nadert, stopt een mysterieuze vreemdeling met ravenzwarte ogen om haar de weg te vragen. Ze kan links afslaan of oversteken. Maar dat doet ze niet.

Net zoals een enkele regenbui de oevers van een rivier kan uithollen en haar loop kan veranderen, zo zal de toevallige ontmoeting Victoria’s wereld op zijn kop zetten en uitwissen wie ze daarvoor was. Binnenkort zal ze gedwongen zijn om diep de natuur in te vluchten en haar leven – en haar kostbaarste bezit – achter zich te laten.

Gevonden dankzij

Nu we weten op welk boek er massaal gestemd is en Ga als een rivier bekroond is tot het Zomerboek van 2023, zijn we ook benieuwd op welke manier mensen hun favoriet ontdekt hebben. Het grootste gedeelte zag het boek op Hebban voorbijkomen, wat natuurlijk precies is zoals het hoort! Ook ontdekte een grote groep lezers hun gekozen zomerboek dankzij een tip van een bekende of via social media.

Natuurlijk waren er ook andere redenen om voor een zomerboek te gaan, zo werd in de categorie 'Anders' bijvoorbeeld het cadeau krijgen van een boek genoemd, een vervolgdeel in een serie, onverwacht tegengekomen in de boekhandel op zoek naar een ander boek, fan van de auteur of de boekverfilming komt er binnenkort aan. Stuk voor stuk prachtige redenen om een boek op te pakken en jouw favoriet te ontdekken.Over de auteur

Hebban Crew

2483 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: 'Ga als een rivier' van Shelley Read is verkozen tot Zomerboek van 2023

 

Gerelateerd

Over

Shelley Read

Shelley Read

Shelley Read is afkomstig uit Colorado, waar haar familie al sinds vijf generati...