Advertentie

Hebban vandaag

Column /

Gangster Anders, a.k.a. Jonas Jonasson

'Waarom kom je niet met wat mensen naar Stockholm? Ik regel restaurant en diner!' Het komt toch niet heel vaak voor dat een auteur een dergelijke suggestie doet.

Ik wilde eigenlijk dat Jonasson – bekend van De 100-jarige man … en Het Bommenmeisje … – naar onze aanbiedingsvergadering zou komen, omdat hij natuurlijk beter dan wie ook over zijn nieuwe roman kan vertellen, maar agenda-technisch was het een onmogelijkheid. En hij zat nog midden in het redactieproces op dat moment. Ik kan me levendig voorstellen dat je als auteur dan over niets meer kunt nadenken tot die laatste punt is gezet. Dat moet eerst uit je systeem.

Ongeveer drie uur nadat hij met de uitgever de aller-, allerlaatste correcties had besproken, zat er een buitengewoon opgeluchte en opgewekte Jonas Jonasson aan tafel, die spontaan bij de klassieke kopstoot-op-zijn-Zweeds (aquavit en bier bij een eveneens klassiek voorgerecht met wat zalm, visseneitjes en iets crème fraîche-achtigs met dille en fijngehakte uitjes) een lied aanhief. Hij kreeg acuut bijval van zijn Zweedse uitgever en haar echtgenoot. Het klonk nog welluidend ook en de stemming zat er meteen goed in. Aan een andere lange tafel werd een verjaardag gevierd en toen daar een lied werd aangeheven, zongen onze tafelgenoten ook weer vrolijk mee. Dat is weer zo’n krentje uit de pap van uitgever zijn.

Voorts vertelde hij ons dat van zijn derde roman – Gangster Anders en zijn vrienden (en een enkele vijand) – de rechten voor een tv-serie al op basis van een eerdere (klad)versie waren verkocht en ook dat vonden we allemaal goed nieuws, dus we brachten nog eens een toast uit. Voortdurend vonden we redenen om te proosten die avond, die buitengewoon geanimeerd verliep. Zijn Zweedse uitgeefster is een energiek, voortvarend persoon die het vak op haar duimpje kent, haar echtgenoot is een beroemdheid in Zweden en een wijnliefhebber en Jonasson zelf is een zeer aimabel mens. We waren in goede handen en hoe kun je je nu beter een beeld vormen van een auteur dan door recht tegenover hem te zitten en met hem te praten?!

Missie geslaagd, kortom. Het zware hoofd de volgende ochtend kwam beslist van de late uurtjes en van niets anders. Dit najaar kunnen we kennis maken met gangster Anders en zijn twee handlangers, de één een gedesillusioneerde receptionist bij een vierderangs hotelletje, de ander een priesteres die de kerk de rug heeft toegekeerd. Zij zien brood in gangster Anders en werpen zich op als zijn zaakwaarnemers. Dat heeft nogal wat gevolgen… 

Nelleke Geel was tot april 2014 werkzaam als uitgever van Signatuur, waar zij onder andere bekende namen als Charles Lewinsky, Jonas Jonasson, Hilary Mantel, Carlos Ruiz Zafón, Stieg Larsson en Juan Gabriel Vásquez groot maakte. Vorig jaar startte zij het nieuwe Meridiaan Uitgevers. Haar ervaringen deelt ze in een wekelijkse column op Hebban.Over de auteur

Nelleke Geel

28 volgers
0 boeken
0 favorieten


Reacties op: Gangster Anders, a.k.a. Jonas Jonasson

 

Gerelateerd

Over

Jonas Jonasson

Jonas Jonasson

Jonas Jonasson (1961), geboren als Pär-Ola Jonas Jonasson, is een Zwee...

Gesponsorde boeken