Advertentie

Hebban vandaag

Column /

Gastcolumn: Laat de kinderen kinderen blijven

Laat de kinderen van een bult af rennen, zich in het stof wentelen, door de modder kruipen, vuurvliegjes vangen, voor ridder spelen, indianen achtervolgen (of zijn het de indianen die de cowboys achtervolgen) om vervolgens in bomen te kruipen en hutten te bouwen en achter het busje van Frank aan te rennen, om elkaar tenslotte kwijt te raken in de wirwar van gangetjes achter de flats van de 4de Maaslaan.

Laat de kinderen de volgende dag vrij hebben van school, want het circus is in de stad en ’s morgens is er gelegenheid om de laatste wilde dieren in de laatste kooien te aanschouwen, want de regering van het land heeft het behaagd om de tijgers en de leeuwen en de olifanten van het circus te bevrijden, zodat ze nooit meer het publiek kunnen vermaken en zich een breuk kunnen lachen om die rare clown die halverwege z’n act struikelt over de eigen benen en dan tot verbijstering van de toeschouwers wakker wordt in de armen van het schoonste meisje op aarde dat net vanuit de nok van de circustent is nedergedaald in de piste gezeten op een prachtig wit paard.

Laat de kinderen in de middag dan de verkleedkleren uit de kast van moeder en de schoenen uit de doos van vader en de muziekinstrumenten uit het klaslokaal van meester Hans halen, om er een waar toneelstuk van te brouwen waarin Sarah de hoofdrol speelt en Jeroen natuurlijk weer de boef is en Klaartje zich geen houding weet te geven en al voor de pauze duidelijk is dat die kleine Casim van de buren uit Afghanistan het grootste talent heeft en achteraf elke pet te klein is om alle muntjes van een enthousiast publiek te bergen.

Laat de kinderen vooral ook lekker eten en probeer ze te verleiden om eerst mee naar de markt of naar de winkel te gaan, waar ze zelf de producten uit mogen kiezen om dan thuisgekomen de koksmuts op te zetten en met vaste hand de soep te roeren en het vlees te roosteren en de aardappeltjes te bakken en er nog een schuitje azijn bovenop te strooien, opdat ze al voor ze aan tafel gaan de smaak te pakken hebben en hun tong strelen en weten waar al dit moois van moeder aarde vandaan komt.

Laat de kinderen dromen voor ze in slaap vallen met nieuwe verhalen en sprookjes en sagen uit een ver verleden toen het nog gewoon was, dat de kaboutertjes tegen de schemering naar buiten kwamen en elven hen vergezelden en de heks hoog van de toren blies en elke koning kleren droeg en het beste met zijn volk voorhad.

Laat de kinderen dat allemaal beleven voor ze op een dag wellicht een flard opvangen van het Jeugdjournaal met daarin de stem van enen Diederik Samson, leider van de PvdA, die hen mededeelt dat kinderen van 3 jaar zich ingaande zomer 2016 aan de schoolpoort moeten melden voor verplichte deelname aan het Nederlandse onderwijssysteem.

Laat de kinderen vluchten, geef ze de kans om te ontsnappen, want voor je weet is dit voorstel van deze Diederik slechts weer de eerste stap in een reeks van nieuwe plannen en voor we van de schrik bekomen zijn, worden kinderen wellicht met anderhalf uit de box gehaald waarin ze spelen of met zes weken uit de wieg ontvreemd waarin ze liggen of zelfs na drie dagen weggehaald uit de couveuse waar ze met enige schade wegens een tangverlossing uitrusten van een moeilijke bevalling.

Laat de kinderen kinderen blijven en laten we ze wat meer tijd geven om te groeien en te bloeien en zich te ontwikkelen en controle te krijgen over zichzelf en te vallen en een vak + studie te kiezen welke bij hen past en het leven te verkennen en schrammen op te lopen en veel te doen wat god ook gedaan zal hebben en succes te ervaren en de horizon te verkennen en groot te groeien en gezond te blijven en terug te kijken op een vervulde jeugd.

De boerenbult op dus met het plan van die Samson. De lente kondigt zich aan. De dagen lengen. De eerste vogels oefenen hun vertrouwde liefdeslied. Nieuwe energie kondigt zich aan. Krokussen staan in bloei en koeien beginnen te loeien. Tijd om met borstels en vegers en teilen en zwabbers en ragebollen het hedendaagse onderwijssysteem te lijf te aan.

De rekentoets geven we meteen aan de leden van de 2de Kamer. Wie er niet voor slaagt wordt geacht zijn of haar zetel onmiddellijk ter beschikking te stellen. Elke test voor het twaalfde jaar kan de papierversnipperaar in. Standaard lesmethodes? De leerkrachten lussen er wel pap van. Zet de ploeg maar in de grijze schoolpleinen. Proeven worden niet alleen bij scheikunde maar vooral ook in de les democratie gedaan. ALLES<18. Te beginnen met het verwijderen van ieder schoolreglement uit leslokaal, aula plus fietsenhok. Laat de kinderen kinderen blijven.

Jan Verschure, eindredactie opruimend geschrift: ‘Flikker de hele bliksemse boel maar door het keukenraam’.

Lees de tweede gastcolumn van Jan Verschure: Wiebes nog an toe
Facebookpagina van De RageBol

Website van De RageBol
Maak kans op een exemplaar van Flikker de hele bliksemse boel maar door het keukenraam.Over de auteur

Hebban Mens

93 volgers
4 boeken
0 favorieten


Reacties op: Gastcolumn: Laat de kinderen kinderen blijven

 

Gerelateerd