Hebban vandaag

Column /

Gastcolumn Tisa Pescar: Schrijven en fantasykostuums

Op 21 oktober komt het nieuwe boek van de Nederlandse fantasyauteur Tisa Pescar uit: 'De dochter van de Toragh'. In haar tweede gastcolumn vertelt ze over een andere hobby van haar. Eentje die uitstekend samengaat met haar verhalen.

Dat ik een beelddenker ben komt tijdens het schrijven van verhalen goed van pas. Ik zie plaatsen, personages en scènes tot in detail voor me. Het is net of ik een film bekijk die in mijn hoofd wordt afgespeeld. Ik hoef wat ik zie alleen nog maar op te schrijven, hoewel dat vaak moeilijker is dan het nu klinkt.

Om het beeld van personages, decors, dieren en kledingstukken voor mezelf nog duidelijker te maken, knutsel ik meestal een groot aantal afbeeldingen in elkaar. Ik gebruik daarvoor een grafisch programma op mijn computer. Dat heb ik ook gedaan tijdens het schrijven van De dochter van de Toragh. Van de belangrijkste personages, Nura en Armina, heb ik verschillende plaatjes gemaakt. Ook een aantal dieren heb ik op deze manier tot leven laten komen.

Behalve het creëren van afbeeldingen, doe ik ook andere dingen om mijn fantasie te prikkelen. Op Pinterest heb ik een nog steeds groeiende verzameling foto's aangelegd. Daarmee maak ik moodboards voor decors, kleding, mensen, enzovoorts.

Soms ga ik nog verder dan het verzamelen en maken van beeldmateriaal. Een van mijn grote hobby's is het ontwerpen en maken van fantasykostuums. Al van kleins af aan is het zelf maken van kleding me met de paplepel ingegoten, onder andere door mijn oma, van wie ik op creatief gebied veel heb geleerd. Zij droeg bijna altijd kleding die ze zelf had gemaakt en toen ik negen jaar oud was, kreeg ik mijn eerste naaimachine. Dat was zo'n ding dat je met de hand moest aanzwengelen en waarmee ik helaas een keer door mijn vinger heen heb genaaid.

Op dit moment ben ik bezig met het maken van een tiendelige outfit die in De dochter van de Toragh gedragen wordt door Nura, de hoofdpersoon in het boek. Als zij vanuit haar woonplaats Birana vertrekt om met de Toraghzoon van Priade te trouwen, heeft ze deze jurk aan. Het lijfje is aan de voorzijde voorzien van een paar duizend kralen, die ik er in ongeveer veertig uur met de hand heb opgenaaid. Dit was niet alleen tijdrovend, maar ook heel leuk om te doen. Een bijzonder ontwerpdetail van dit kostuum is de ballonrok, die je over het algemeen maar weinig tegenkomt in de mode. De rokken worden ondersteund door twee petticoats.

Bij het bedenken van de kledingstijl van Birana heb ik me gebaseerd op de kleding zoals die rond de zestiende eeuw door adellijke dames in Engeland gedragen werd. Deze jurken bestonden uit meerdere lagen en er werd altijd een korset onder gedragen dat het bovenlichaam nauw omsloot. De baleinen die deze korsetten stijf maakten waren gemaakt van walvisbeen. In latere periodes werd het been vervangen door metaal, dat minder breekbaar was en daardoor minder kwetsbaar.

Behalve het Engelse modebeeld heeft ook de mode uit de Russische en Egyptische geschiedenis mij geïnspireerd bij het tekenen van het ontwerp van Nura's jurk. Als inspiratiebron voor de headdress heb ik de kokoshnik gebruikt, een hoofdbedekking uit de Russische folklore. Ook vind je er invloeden in terug van modius, de hoofdbedekking die vooral bekend is van de buste van farao Nefertiti.

Afbeeldingen van Nura's kostuum kun je bekijken op mijn website en ik neem het kostuum mee naar de evenementen die ik komend jaar bezoek, zoals Elfia, waar ik twee lezingen over kostuumontwerp geef. Op deze manier kun je als lezer een zeer levendig beeld krijgen van de kleding uit het boek zoals ik die voor me zie. Maar natuurlijk blijf je vrij om tijdens het lezen je eigen beeld te vormen, want de jurk die ik gemaakt heb wordt in het boek niet tot in detail beschreven.

Zelf draag ik de kostuums die ik maak niet. Alleen het ontwerpen en maken vind ik leuk, maar gelukkig heb ik voldoende mensen in mijn omgeving die zich wel graag in kostuums hullen. Ik ben dan ook van plan om nog lang kostuums te blijven maken en mijn kennis over te brengen op anderen die graag willen leren hoe je een ontwerptekening omzet in een echt kledingstuk.

Op 7 november om 15.00 uur geef ik een lezing bij boekhandel Stevens in Hoofddorp over het ontwerpen en maken van fantasykostuums, gerelateerd aan kostuumgeschiedenis. Tijdens mijn verhaal wordt een model stap voor stap aangekleed met het kostuum uit De dochter van de Toragh. Na afloop signeer ik eerste exemplaren van het boek. Toegang is gratis en aanmelden kan via info@boekhandelstevens.nl (wegens een beperkt aantal plaatsen).

Lees meer...

Tisa's eerste gastcolumn 'Inspiratiebronnen'

Lees het interview met Tisa Pescar: 'Ik ben ervan overtuigd dat elk onderwerp geschikt is voor een boek, zolang je er maar iets over te vertellen hebt. De kunst is om het verhaal zo uit te werken dat het boeit.' De volgende gastcolumn van Tisa Pescar verschijnt op vrijdag 23 oktober.Over de auteur

Debbie (Hebban Crew)

425 volgers
426 boeken
7 favoriet
Hebban Crew


Reacties op: Gastcolumn Tisa Pescar: Schrijven en fantasykostuums

 

Gerelateerd

Over

Tisa Pescar

Tisa Pescar

Tisa Pescar (1967, Rotterdam) is een bevlogen auteur die al sinds haar kindertij...

Tisa Pescar

Tisa Pescar

Tisa Pescar (1967, Rotterdam) is een bevlogen auteur die al sinds haar kindertij...

Gesponsorde boeken