Hebban vandaag

Listmania /

Gaykrants Boekenplank: Charisma en #metoo in het kwadraat

De redactie van Gaykrant bespreekt maandelijks een aantal nieuwe boeken in de rubriek ‘Gaykrants Boekenplank’. Boeken met een roze thema en/of die geschreven zijn door een LHBT+ auteur. Genres als literatuur, spanning, non-fictie, biografieën en kinderboeken worden belicht. Dit is de selectie van mei.

Volg Gaykrant op Hebban

5x Charisma en #metoo in het kwadraat

1. Een schitterend vergeten leven. De eeuw van Frieda Belinfante – Toni Boumans 

Hoewel het boek vijf jaar geleden verscheen is het boek volkomen tijdloos. Frieda Belinfante was één van de eerste vrouwelijke dirigenten van Nederland. Ze trad op in het Concertgebouw met een eigen kamerorkest, maar door het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog kon ze geen carrière maken. Toen de nazi’s binnenvielen, ontbond ze haar orkest en werd ze, hoewel van joodse komaf, actief in het verzet: ze was één van de drijvende krachten achter de aanslag op het Amsterdamse bevolkingsregister in 1943. Na de oorlog vertrok ze, volkomen ontgoocheld aan boord van het passagiersschip Queen Mary naar Amerika, om nooit meer naar Nederland terug te keren. Vlak voor haar dood zou ze verklaren dat ze vijftig jaar te vroeg geboren was. Intrigerende vraag hoe deze vrouw, lesbienne avant la lettre, in haar jonge jaren door een gezaghebbend muziekrecensent getypeerd als ‘dirigente op weg een gewichtige factor in de Nederlandse muziekcultuur te worden’, in deze tijd niet wereldberoemd zou zijn geworden?

'Beklemmend, het grijpt je bij je keel. Een adembenemend levendig portret. Het boek en haar leven laten je niet los. Wat een leven.' - Paul Hofman, hoofdredacteur Gaykrant

2. Werk aan je charisma – Lida van Doorn

Als iemand meer weet over dit onderwerp is het coach Lida van Doorn wel. Meer dan 25 jaar adviseert zij mensen uit het bedrijfsleven en de politiek. In het boek staat centraal dat jouw uitstraling een belangrijk aspect is in contact met de buitenwereld communicatie. De manier hoe jij jezelf presenteert, bepaalt hoe de ander jou ervaart. Het plaatje kleurt het plaatje, zo betoogt de auteur van dit handzame leerboek. Want als deze twee niet met elkaar in overeenstemming zijn, dan ontstaat er ruis in de communicatie en dat heeft grote gevolgen voor jouw persoonlijke effectiviteit. Als je meer charisma en jouw impact managen? Kijken naar jezelf, naar vormgevingsaspecten van kleding, je houding en beweging en naar het beeld dat je neerzet, dat is waar het om draait als je overtuigend en effectief op de ander wilt overeenkomt.

'Informatief, verhelderend, leerzaam, leuke insteek met prima voorbeelden uit de praktijk' - Paul Hofman, hoofdredacteur Gaykrant

3. The Dutch Adventures of Keith Haring. Amsterdam Notes – Chris Reinewald

De auteur van dit boek was erbij toen de – toen nog niet heel bekende – graffitikunstenaar Keith Haring in 1986 in Amsterdam was. Vier jaar eerder had deze een solo-tentoonstelling in Rotterdam gehad. Maar de hoofdstad was een ander verhaal. Hier wilde hij zijn werk tonen in het Stedelijk Museum, wat hem definitief in Nederland neerzette. Chris Reinewald, journalist voor een puberblad, was als één van de weinige mensen die zijn werk omarmde. Critici van de later wereldberoemd geworden kunstenaar kraakten zijn werk af. ‘Ex-straatkunstenaar met versleten clichés’ was nog zacht uitgedrukt. Amsterdam was de stad waarvan Keith Haring met volle teugen iedere minuut van genoot. Hij vond er inspiratie en verkende de uitgaanscene met volle teugen. Geen darkroom, disco of nachtclub kende geheimen voor hem. De 27-jarige Haring brengt de hippe sfeer van New York naar Amsterdam: zijn herkenbare figuren refereren aan street-art, hiphop, actuele thema’s als racisme, de aidscrisis en de homo-emancipatie.

Het verhaal over de aanloop tot de tentoonstelling in het Stedelijk, de beruchte opening, waarop twee krakers een Haringtekening stalen en zijn betekenis voor de kunst worden in beeld gebracht. Laat dit nu net het werk zijn waarop een blanke man een zwarte man van achteren penetreert. Hoe het afliep, lees je verder in dit boek. De gay-kunstenaar overleed op 31-jarige leeftijd aan de gevolgen van aids.

'Fraai uitgegeven, leest plezierig weg en je leert veel over de graffiticultuur. Vermakelijk hoe de auteur als ooggetuige de elitaire kunstwereld van toen op de hak neemt.' - Paul Hofman, hoofdredacteur Gaykrant

4. Uit het oog – Nicola Rayner

Alice Bell weet dat haar man George van mooie vrouwen houdt. Ze weet ook dat hij haar aanbidt en dat haar zwangerschap hun relatie alleen maar hechter zal maken. Maar als ze terugkomt van een zakenreis ziet ze in de weerspiegeling van een treinraam een prachtige roodharige vrouw. Een vrouw die het evenbeeld is van Ruth, haar medestudente van vroeger, die spoorloos is verdwenen. Wanneer ze George vertelt over het voorval in de trein reageert deze heel terughoudend. Waarom eigenlijk? Voor het vriendengroepje jaargenoten van zestien jaar geleden speelt deze gebeurtenis nog steeds een rol in hun huidige leven. De zus van de verdwenen Ruth is Naomi. Zij heeft zich in het vermistenwerk gestort. Haar coming-out wordt in het boek prachtig uit de doeken gedaan.

'Komt wat langzaam op gang maar een heel spannend debuut. Goed plot, subtiel taalgebruik en vlot geschreven. Knap hoe ze het verhaal vormgeeft vanuit verschillende perspectieven. Een ijzersterk en meeslepend verhaal.' - Paul Hofman, hoofdredacteur Gaykrant

5. Iets te vieren – Anne van Veen

Lidewij, 'Lied' voor intimi, reageert op een advertentie waarin iemand zijn imaginary best friend ter overname aanbiedt. Tobias, de aanbieder van de ibf, en Lied blijken zielsverwanten. De zoekende twintigers vinden steun bij elkaar en kunnen zo afstand nemen van wat achter hen ligt. Het leven van Lied is sterk bepaald door de verhouding tot haar vader, een beroemd dirigent die op een voetstuk staat en zijn dochter alleen maar ziet 'als er iets te vieren valt’. Langzaam stevent Lied af op een confrontatie met haar vader, waarbij de muur om hem heen dreigt te bezwijken.

'Geestig en mooi verhaal. Hoofdpersoon Lied is de uitvergrote versie van de auteur. Knap geschreven.- Paul Hofman, hoofdredacteur Gaykrant

 

Met ruim een half miljoen bezoekers per maand en meer dan 190.000 geregistreerde lezers is Hebban.nl de grootste en actiefste lezerscommunity van Nederland en Vlaanderen. Elke dag worden er meer dan duizend nieuwe lezersbeoordelingen en recensies toegevoegd. Hebban organiseert jaarlijks circa 150 online leesclubs en de populairste reading challenge voor Nederlandstalige lezers.
    

Elke dag het laatste nieuws in je mailbox?

Zet de Hebban Lunchupdate aan in je profiel of meld je hier aan.

 



Over de auteur

Gaykrant

29 volgers
16 boeken
1 favoriet


Reacties op: Gaykrants Boekenplank: Charisma en #metoo in het kwadraat

 

Gerelateerd

Overig

Gaykrant Boekenplank

op 16 maart 2020 door Gaykrant 52 boeken 4 volgers 0 reacties 1 like