Hebban vandaag

Listmania /

Gaykrants Boekenplank: een koning, het dierenrijk en de Amerikaanse verkiezingen

door Gaykrant 2 reacties
De redactie van Gaykrant bespreekt maandelijks een aantal nieuwe boeken in de rubriek ‘Gaykrants Boekenplank’. Boeken met een roze thema en/of die geschreven zijn door een LHBT+ auteur. Genres als literatuur, spanning, non-fictie, biografieën en kinderboeken worden belicht. Dit is de selectie van oktober.

Volg Gaykrant op Hebban

Door Paul Hofman, hoofdredacteur Gaykrant.

Een koning, het dierenrijk en de Amerikaanse verkiezingen

Deze maand hebben we weer een aantal interessante boeken op een rijtje gezet. Ook in oktober is het een verrassende lijst geworden. Wat hebben een boswachter, koning en een Romeinse vrouw met elkaar gemeen?

1. Ik verlang en sta in brand - Sapfo (vertaald door Mieke de Vos)

Sapfo van Lesbos staat als een lichtend baken aan het begin van de literatuurgeschiedenis. Ze leerde hoe ze moest schrijven, levendig, lyrisch en intens persoonlijk. Het blijkt dat er niet veel van haar werk bewaard is gebleven. Wat er nog van is maakt zo’n diepe indruk dat Sapfo is uitgegroeid tot de beroemdste dichteres uit de geschiedenis. Ze geldt als voorbeeld voor veel vrouwen die een nieuw en eigen geluid lieten horen in de antieke dichtkunst. Zo verhief Anyte uit Arcadië als eerste het landschap tot onderwerp voor poëzie. Erinna dichtte een klaagzang over liefde en dood. En Nossis verbeeldde een zinderende en sprankelende vrouwenwereld vol schoonheid en rituelen. Sulpicia is de enige Romeinse vrouw van wie gedichten zijn overgeleverd. Ze past perfect in dit koor van stemmen van vrouwen uit de oudheid.

'Bijzonder, verstillend, ademloos, fascinerend. Meesterlijk vertaald door Mieke de Vos. Subliem.'

2. Koning Valentijn – Tim Gladdines

Benjamin zit in de tweede klas van de havo. Hij is sociaal niet zo handig en heeft geen vrienden. Hij heeft een broer die totaal anders is. Uitbundig, gevierd en succesvol bij zijn vrienden. Elke dag komt Valentijn thuis met enthousiaste verhalen over hoe geweldig zijn vrienden zijn en wat voor vette dingen hij steeds meemaakt. Met andere woorden: Benjamin vindt zijn leven niet leuk. Hij is jaloers op Valentijn. Niet verwonderlijk dat hij net zo populair wil zijn als hij en om dat voor elkaar te krijgen kopieert hij Valentijn in alles: Benjamin is daar waar Valentijn is, doet wat zijn broer doet en zegt wat Valentijn zegt. Maar wat Benjamin niet weet is dat Valentijn ook worstelt met zijn leven, zij het op een heel andere manier. Wanneer Benjamin Valentijns geheim ontdekt, ziet de wereld er opeens heel anders uit.

'Briljant geschreven, herkenbaar, verrassend verhaal, las het in één ruk uit, meesterlijk. Jeugdroman die je kippenvel bezorgt.'

3. Hoe één gekke mier de wereld kan veranderen – Arjan Postma

Nederlands bekendste boswachter vertelt in dit boek tal van wonderlijke verhalen uit de natuur. In het boek komen vele onderwerpen aan de orde: onder meer liefde, bouwkunst, oorlog, sport en samenwerking. De dierenwereld blijkt veel raakvlakken te hebben met de mensenwereld. Met humor en groot relativeringsvermogen betoogt hij in dit boek dat mensen niet zo uniek zijn als we misschien weleens denken. Zeer lezenswaardig is het hoofdstuk over homoseksualiteit in het dierenrijk. Bij 1500 diersoorten komt homo- en biseksueel gedrag voor. Van bonobo’s, giraffes, vleermuizen (‘ongelooflijk seksueel actief’) tot kemphanen.

'Schitterend en origineel. Alsof je zelf ooggetuige bent van zijn waarnemingen. De onderliggende boodschap: wij mensen zijn helemaal niet zo bijzonder. En homoseksualiteit is gewoon geen probleem in de natuur.'

4. Wij kennen Amerika helemaal niet – Mark Verheijen

Auteur en oud-politicus Verheijen neemt ons aan de vooravond van de Amerikaanse presidentsverkiezingen mee op reis door Pennsylvania, Ohio en Michigan. Staten die onderdeel zijn van de rust belt, waar de economische crisis al ver voor 2008 begon en nooit is opgehouden. Hij stelde zich aan het begin van zijn reis tal van vragen. Wie zijn de mensen die daar wonen? Waarom stemden ze vier jaar geleden op Trump en keerden ze de democraten de rug toe? En gaan ze dat deze presidentsverkiezingen weer doen? Wanneer we het over Amerika hebben is de blik te vaak gericht op Washington DC. We denken dat we Amerika kennen. Maar is dat wel zo, of laten we ons te veel verblinden door de buitenkant? Met die vragen in zijn achterhoofd reist Mark Verheijen door het land in een periode waarin het coronavirus uitbreekt en Trump in toenemende mate zijn grip op het land verliest. Nog nooit waren de Amerikaanse presidentverkiezingen zo spannend.

'Verhelderend, eerlijk, open en objectief reisverslag. Een aanrader tussen alle andere Amerika-boeken, een eye-opener.'

5. De avond is ongemak – Marieke Lucas Rijneveld

Twee jaar geleden debuteerde Marieke Lucas met deze roman. Onlangs won zij er de International Booker Prize mee. Het boek is geïnspireerd op haar jeugd. Zij vertelt het verhaal over een gereformeerd boerengezin dat getroffen wordt door de dood van de oudste zoon. We zien dat door de ogen van Jas, die tussen kindertijd en volwassenheid in zit. Haar ouders zijn volledig verlamd door verdriet. Gaandeweg ontsporen de kinderen: Jas, haar zusje Hanna en broer Obbe. Iets dat vader en moeder totaal ontgaat. Broer Obbe durft steeds vaker te vloeken in het strenggelovige gezin en ontdekt zijn seksualiteit. De vader duldt absoluut geen tegenspraak en leeft naar het woord van God. Het geloof speelt een grote rol in het boek en Rijneveld gebruikt veelvuldig delen uit de Bijbel. De smerigheid van het bestaan wordt in alle opzichten belicht.

'Prachtig debuut, goed geschreven maar tegelijkertijd zwaar te lezen. Beneemt je vaak letterlijk de adem. Fascinerende roman.'

Met ruim een half miljoen bezoekers per maand en meer dan 200.000 geregistreerde lezers is Hebban.nl de grootste en actiefste lezerscommunity van Nederland en Vlaanderen. Elke dag worden er meer dan duizend nieuwe lezersbeoordelingen en recensies toegevoegd. Hebban organiseert jaarlijks circa 150 online leesclubs en de populairste reading challenge voor Nederlandstalige lezers.

Elke dag het laatste nieuws in je mailbox?

Zet de Hebban Lunchupdate aan in je profiel of meld je hier aan.


Over de auteur

Gaykrant

28 volgers
16 boeken
1 favoriet


Reacties op: Gaykrants Boekenplank: een koning, het dierenrijk en de Amerikaanse verkiezingen

 

Gerelateerd

Overig

Gaykrant Boekenplank

op 16 maart 2020 door Gaykrant 52 boeken 3 volgers 0 reacties 1 like

Gesponsorde boeken