Hebban vandaag

Listmania /

Gaykrants Boekenplank: Van striproman tot schoonheidsideaal

door Hebban Crew
De redactie van Gaykrant bespreekt maandelijks een aantal nieuwe boeken in de rubriek ‘Gaykrants Boekenplank’. Boeken met een roze thema en/of die geschreven zijn door een LHBT+ auteur. Genres als literatuur, spanning, non-fictie, biografieën en kinderboeken worden belicht. Dit is de selectie van september.

Volg Gaykrant op Hebban

Door Paul Hofman, hoofdredacteur Gaykrant.

Van striproman tot schoonheidsideaal

Deze maand hebben we weer een aantal interessante boeken op een rijtje gezet. Ook in september is het een verrassende lijst geworden. Want wat hebben prins Bernhard en het roze schaap met elkaar gemeen?

1. Jachthuis - Oscar van den Boogaard

De vijftienjarige Maxwell is met zijn moeder Elsie op bezoek bij zijn vader Jim in Suriname, die hij sinds diens overplaatsing een paar jaar geleden niet meer heeft gezien. Kort na hun aankomst verdwijnt Elsie in het tropisch regenwoud. Terwijl de kans dat zij wordt teruggevonden met de dag slinkt, beseft Maxwell zich pas hoezeer hij wordt gegijzeld door het dramatisch liefdesleven van zijn moeder.

‘Ik was betrokken in een geheim, nee, ik was het geheim zelf.’

Dit inzicht confronteert hem ruw met zijn eigen verborgen identiteit. Dit boek is het vervolg op zijn boek Kindsoldaat.

'Vanaf de eerste pagina leest het boek als een trein, veel verhaallijnen maken het soms lastig te volgen, maar een intrigerende plot en een verrassend einde. Personages zijn levensecht, sterke dialogen en een onthullende rol van prins Bernhard. Prachtig geschreven.'

2. Uit Egypte – André Aciman

Deze memoires vertellen het verhaal van een Joodse familie vanaf het moment dat de eerste familieleden aankomen in kosmopolitisch Alexandrië tot hun gedwongen exodus drie generaties verder. De auteur laat ons kennismaken met een schare van excentriekelingen in de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw, die een belangrijke rol in zijn leven speelden. In de tussentijd maakt de lezer kennis met een jongen die, ondanks zijn verlangen naar een betere wereld, Egypte nooit wil verlaten.

'Een mooi verhaal geschreven door een meesterverteller. Bijna 25 jaar geleden verschenen maar nog altijd een juweeltje op Gaykrants Boekenplank. Grijpt je bij je strot. Boeiend en indringend. Aanrader.'

3. Het nadeel van de twijfel – Ype Driessen

Ype wordt door zijn vriend Nico meegevraagd op een reis naar Amerika, maar daarvoor moet hij eerst de confrontatie aangaan met zijn angsten: om te vliegen, om te falen en om door de mand te vallen als mens en maker.

'Prachtige humor. Zeer persoonlijk document. Het boek is de weerslag naar de vraag voor wie je doet wat je doet. En hoe je het leven kunt omarmen. Ype’s vreemde neuroses zijn goed herkenbaar. Knap gemaakt. Zet je aan het denken.'

4. Het roze schaap – Johan Verweij

In dit boek gaat de auteur de confrontatie aan met zijn homoseksualiteit en het geloof. Om erachter te komen of deze twee te verenigen zijn, vertelt hij over zijn persoonlijke worsteling. Hij zoekt hulp in dit zoekproces en vindt uiteindelijk antwoorden op zijn levensvragen.

'Spraakmakend boek, verrassend en confronterend met waardevolle overdenkingen. Met een wijze les van mannentherapeut en oud-medewerker Gaykrant: "denk in mogelijkheden, niet in beperkingen". Het roze schaap is duidelijk geen gruwel Gods.'

5. Psychologie van het uiterlijk – Liesbeth Woertman

‘Ik doe het voor mezelf’ is een veelgehoorde uitspraak van mensen die cosmetische chirurgie ondergaan. Maar ons zelfbeeld bestaat bij de gratie van anderen. Wat er al niet gedaan wordt om maar aan het schoonheidsideaal te voldoen; het smeren van zalfjes, het slikken van pillen tot aan het snijden in je eigen vlees. Ons lichaam is onze tempel en neemt een centrale plaats in bij de beoordeling van onszelf en anderen. Zonder spiegel, geen zelfbeeld.

'Verrassend en verhelderend boek. De auteur is hoogleraar psychologie. Zij heeft originele invalshoeken. Niet alleen vanuit psychologische, filosofische, biologische maar ook vanuit sociologische inzichten confronteert zij ons met ons zelfbeeld. De crux van de boodschap: een perfect lichaam is niet echt realistisch.'

Met ruim een half miljoen bezoekers per maand en meer dan 200.000 geregistreerde lezers is Hebban.nl de grootste en actiefste lezerscommunity van Nederland en Vlaanderen. Elke dag worden er meer dan duizend nieuwe lezersbeoordelingen en recensies toegevoegd. Hebban organiseert jaarlijks circa 150 online leesclubs en de populairste reading challenge voor Nederlandstalige lezers.

Elke dag het laatste nieuws in je mailbox?

Zet de Hebban Lunchupdate aan in je profiel of meld je hier aan.


Over de auteur

Hebban Crew

2181 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Gaykrants Boekenplank: Van striproman tot schoonheidsideaal

 

Gerelateerd

Overig

Gaykrant Boekenplank

op 16 maart 2020 door Gaykrant 52 boeken 3 volgers 0 reacties 1 like

Gesponsorde boeken