Hebban vandaag

Interview /

Iris van Lunenburg: 'Ik zou niet weten wat ik zonder mijn moeder zou doen'

Een knutselwerkje, een geurtje, bloemen? Of nee, een boek! Zondag 9 mei is het Moederdag. Heb je nog niet bedacht waarmee je je moeder in het zonnetje gaat zetten? Laat je dan inspireren door de campagne #geefmeermeteenboek. Columniste en programmamaakster Iris van Lunenburg geeft haar moeder een brok in de keel cadeau met 'Máxima Zorreguieta, Moederland' van Marcia Luyten.

Waarom geef je je moeder Máxima Zorreguieta van Marcia Luyten?

Net als mijn eigen moeder, vind ik Máxima een ontzettend inspirerende vrouw. Daarbij fascineert ze me ook. Wie is Máxima en waar komt ze vandaan? Haar leven is natuurlijk echt een modern sprookje en ik weet zeker dat mijn moeder intens zal genieten van dit boek.

Hoe is de band tussen jou en je moeder?

Heel goed! Ik zou niet weten wat ik zonder mijn moeder zou doen. We bellen vaak en ik kan niet wachten om – als ook deze coronagolf weer voorbij is – weer lekker samen wijn te drinken en uit eten te gaan.

Las je moeder vroeger aan je voor? Of werd je op andere manier gestimuleerd om te lezen?

Jazeker! Mijn moeder las vroeger voor en vanaf het moment dat ik zelf kon lezen, verslond ik boeken die zij voor mij leende uit de bibliotheek.

Heb je een andere smaak qua boeken dan je moeder?

Ik denk dat het voor een groot deel overeenkomt. Boeken geschreven door vrouwelijke schrijvers zijn bij ons allebei favoriet.

'Mijn moeder las vroeger voor en vanaf het moment dat ik zelf kon lezen, verslond ik boeken die zij voor mij leende uit de bibliotheek.'

Je tv-programma Iris onderzoekt ging onder meer over gemengde relaties. Is dat een thema dat je terugvindt in literatuur?

Toevallig heb ik net twee steengoede boeken gelezen waarin dit – al dan niet zijdelings – een thema is. Queenie van Candice Carty-Williams en Zo'n leuke leeftijd van Kiley Reid. Allebei de boeken zijn echt een aanrader.

Hoe staat je moeder tegenover de 'controversiële' onderwerpen die je in je programma’s en in artikelen behandelt? Is ze daar een grote steun in?

Het is echt een misverstand dat ik controversiële onderwerpen zou behandelen in mijn programma’s en artikelen. Ik herken me dan ook echt niet in dat beeld. Ik onderzoek in mijn programma’s humaninterestthema’s die mij interesseren of die spelen in de maatschappij. Ik benader de thema’s altijd vanuit positiviteit en uit nieuwsgierigheid. En mijn moeder is daar inderdaad een grote steun in en moedigt dit alleen maar aan!

Welk boek ben je nu zelf aan het lezen? En is het goed?

Ik ben op dit moment Om de liefde, voor de troon aan het lezen van Daniela Hooghiemstra. Het gaat over prinses Irene en het is erg fascinerend.

De 4 door Iris van Lunenburg genoemde boekenOver de auteur

Hebban Crew

2369 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Iris van Lunenburg: 'Ik zou niet weten wat ik zonder mijn moeder zou doen'

 

Gerelateerd


Gesponsorde boeken