Advertentie

Hebban vandaag

Boek&nieuws /

Geen donkere wolken boven Noord-Korea

Volgens het Noord-Koreaanse staatspersbureau KCNA kampt het land met de ergste droogte in honderd jaar. Hebban Vandaag zeeft, bekijkt, leest het nieuws en zoekt er, al dan niet met een knipoog, een passend boek bij.

Uitgerekend op de Werelddag tegen Woestijnvorming en Droogte blijkt dat in Noord-Korea 'chronische voedseltekorten' dreigen door het extreme gebrek aan regen.

De agrarische sector kent grote problemen. Rijstvelden die onder water moeten staan om de plantjes te laten groeien, drogen op. In de belangrijkste rijstgebieden, in het westen, binnenland en het oosten, wordt voorlopig geen regen voorspeld. Ook de productie van graan is getroffen.

Voedselgebrek is een probleem waar Noord-Korea al jarenlang mee te maken heeft. Door een tekort aan eten wordt een op de drie kinderen onder de vijf jaar belemmerd in zijn groei. In de jaren negentig kampte het communistische land al met hongersnood.

(Bron: NU.nl)

Eco-thrillers en -romans
Hoe rampzalig droogte en voedseltekorten ook zijn, ze lonen zich ontzettend voor een spannend boek. Ecoloog Ruben van Dijk kan erover meepraten. Van zijn hand zijn al meerdere eco-thrillers verschenen. In Graan, zijn tweede boek, mislukken geheel onverklaarbaar de graanoogsten in Amerika, Europa en Azië. Wereldwijd dreigt er een acuut voedseltekort te ontstaan. In Nederland wordt in allerijl een nationaal coördinatieteam gevormd, dat de voedselcrisis in goede banen moet gaan leiden. Er worden in het hele land opslagplaatsen en distributiekantoren ingericht. Alle voedsel gaat op de bon. Nederland lijdt opeens honger.

In de recent verschenen eco-roman De Bron van Catherine Chanter, treffen we een soortgelijk probleem aan. Ditmaal is Engeland het kind van de rekening. Droogte teistert het land en water is een schaars goed geworden. Temidden hiervan is er één lapje vruchtbare grond met boerderij, waarop een echtpaar met groot succes voedsel verbouwt. Dat bijzondere gegeven blijft niet onopgemerkt, want algauw wordt De Bron, zoals de boerderij heet, overspoeld door mensen die met eigen ogen willen zien wat er zo bijzonder is.

Fietsend door de woestijn
Het heeft iets weg van een contradictie maar droogte kent ook haar charme. We lezen er alles over in In de woestijn fiets je niet. Auteur Peter Delpeut en zijn levensgezellin doorkruisten op hun fiets de Kalahariwoestijn in Namibië, de Sinaïwoestijn in Egypte en de Marokkaanse Sahara. Op zoek naar de gelukzalige eenzaamheid van het weidse landschap, de legendarische gastvrijheid van de bedoeïenen en de geheimen van het stuivende zand. Een in vele opzichten bijzonder reisverslag.

Hier vind je een overzicht van alle Hebban Vandaag-artikelen en inspiratieboeken.Over de auteur

Jean-Paul Colin

168 volgers
21 boeken
17 favoriet
Auteur


Reacties op: Geen donkere wolken boven Noord-Korea

 

Gerelateerd

Gesponsorde boeken