Advertentie

Hebban vandaag

Listmania /

Gelukkiger dankzij de levenskunsten uit het buitenland

door Soraya Vink (crew) 2 reacties
Was opruimen eerst door Marie Kondo onze lust en ons leven, door levenskunsten uit het buitenland leren we de kleine dingen meer te waarderen. Geheimen om het ultieme uit het leven te halen en de dag met een glimlach te beginnen. Hebban stelde deze listmania met wijsheden uit het buitenland samen.

Hoge kwaliteit van leven

De rust en sereniteit die Japan over het algemeen uitstraalt, heeft een bijzondere aantrekkingskracht op mensen die het land eerder bezochten. De cultuur brengt een bepaalde (filosofische) levenswijsheid voort. Uit onderzoek blijkt zelfs dat Japan het land ter wereld is met de meeste 100-jarigen! Hun hoge kwaliteit van leven komt zelfs ver boven het gemiddelde uit.

In Zo word je 100, geschreven door Junko Takahasi, werd deze bijzondere groep mensen gevolgd om erachter te komen wat hun geheim is. Hoeveel uur slapen ze of wat eten ze bijvoorbeeld? Aan het woord komen mensen die op hun hoge leeftijd nog bijzondere prestaties neerzetten. Zoals de 100-jarige Mieko Nagaoka die het record op de 1500 meter vrij zwemmen verbrak in haar leeftijdscategorie, of de 104-jarige Shigeaki Honohara die ondanks zijn leeftijd nog steeds de drukste dokter van Japan is.

Genieten van de goede dingen in het leven

Comfort, warmte en saamhorigheid; de Denen scharen deze omstandigheden onder het woord 'hygge'. Een gevoel dat je bijvoorbeeld krijgt als je met warme gebreide sokken aan met je partner op de bank knuffelt, voor het haardvuur terwijl het buiten donker, koud en stormachtig weer is. Of dat gevoel wanneer je met je beste vrienden samen thuis eet en een goed gesprek hebt bij kaarslicht. Het is vaak een niet te beschrijven gevoel, dat je bijvoorbeeld ervaart als het licht dat ’s ochtend door je slaapkamerraam valt precies goed is. 

Meik Wiking is verbonden aan het Happiness Research Institute en komt uit Denemarken, dat vaak betiteld wordt als het gelukkigste land ter wereld. In zijn boek Hygge licht hij toe hoe je moet focussen op dingen die er echt toe doen en hoe je zelf een 'hygge' levensstijl kan toepassen.

Nog meer lezen over Deense gezelligheid? In Hygge van Marie Söderberg vind je meer tips over hoe je momenten van geluk, warmte en samenzijn kunt toepassen in jouw leven.


Omarm imperfectie

Het overkomt ons allemaal wel eens; door een onhandige actie laten we iets uit onze handen glippen. Scherven eindigen bij het afval en het serviesstuk of de vaas wordt uiteindelijk weer vervangen door een nieuw exemplaar.

Spanjaard Tomas Navarro maakte in Japan kennis met het begrip 'kintsukurio'; de kunst van het lijmen met goud. Scheuren maken een porseleinen voorwerp, zoals een vaas, juist uniek. Net zoals oneffenheden een mens uniek maken. Leer de schoonheid van het onvolmaakte te omarmen en je te verzoenen met imperfecties. Aan de hand van tal van voorbeelden maakt Navarro je in het boek Kintsukurio je wegwijs in zowel theorie als praktijk.

De juiste hoeveelheid

Voor de lezers die reeds bekend zijn met het 'hygge'-fenomeen, is er een nieuwe Scandinavische trend. In Zweden luidt een bekend spreekwoord 'Lagom är bäst’. Het betekent ‘De juiste hoeveelheid is het beste’. Uit onderzoek blijkt dat ook Zweden tot één van de gelukkigste landen ter wereld behoort, dat mede voortkomt uit het feit dat er sprake is van een gezonde balans tussen privé leven en werk. Het resulteert in een hoge levensstandaard en een algeheel gevoel van tevredenheid. Lola A. Äkerstrom beschrijft in haar boek Lagom waarom deze insteek een manier van leven is die harmonie bevordert.

De reden van ons bestaan

Volgens de Japanse traditie heeft iedereen een ikigai, een reden van bestaan. Het is één van de geheimen van een lang, te­vreden en gezond leven. Op het eiland Okinawa wonen meer gezonde en actieve honderdjarigen dan waar dan ooit ter wereld. Sommige mensen hebben hun ikigai al gevonden, maar velen zijn er nog steeds naar op zoek. Schrijvers Héctor Garcia en Francesc Miralles interviewden vele bewoners in hun bestseller Ikigai om op zoek te gaan naar het geheim. Een van de conclusies: ga nooit met pensioen, maar blijf altijd een doel hebben waarvoor je je bed uitkomt.

Nu is er het vervolg Vind je Ikigai waarin Garcia en Miralles de lezer zelf aan het werk zetten om op zoek te gaan naar hun innerlijke levenspassie. Door middel van praktische oefeningen worden de belangrijkste vragen beantwoord en zal de lezer naar de juiste eindbestemming worden gebracht. 
Over de auteur

Soraya Vink (crew)

4 volgers
0 boeken
0 favorieten


Reacties op: Gelukkiger dankzij de levenskunsten uit het buitenland

 

Gerelateerd

Gesponsorde boeken