Hebban vandaag

Nieuws /

Genieten van de beste traditie op kerstavond: Jólabókaflóð!

door Hebban Crew 16 reacties
Doe op kerstavond mee met de fijnste gewoonte die het hoge noorden te bieden heeft: Jólabókaflóð ('jóla' = kerstmis, 'bóka' = boek, 'flóð' = rivier). Geef elkaar een boek cadeau, schenk een mok warme chocolademelk in en besteed de avond van 24 december opgekruld op de bank met je nieuwe leesvoer. Help jij mee om deze traditie ook in Nederland in te voeren?

Voor boekenliefhebbers is er bijna geen betere plaats ter wereld dan IJsland. Maar liefst 1 op de 10 inwoners publiceert een boek en achter elke bezienswaardigheid zit wel een sage vol oude helden. Bovendien vormen de Scandinavische landen (Noorwegen, Denemarken, Finland en IJsland) samen de top 4 van gelukkigste landen ter wereld. Een van de redenen daarvoor kunnen we je alvast verklappen: de mooie traditie van Jólabókaflóð.

Jólabókaflóð

In IJsland worden de cadeaus al op kerstavond uitgedeeld in plaats van op eerste kerstdag, zoals we dat in Nederland gewend zijn. Het is een tijd om samen te zijn – om te geven, ontvangen en delen. De cadeaus die worden uitgewisseld zijn boeken: je geeft ze aan vrienden en familie, van opa en oma tot en met de kleinste neefjes en nichtjes. Als de mooie hardcovers zijn uitgepakt, grijpt iedereen een kop warme chocolade en verliest zichzelf in het lezen. Samen dromen de IJslanders weg bij een knapperend haardvuur.

De traditie is ontstaan tijdens de Tweede Wereldoorlog. Papier was een van de weinige dingen die niet op rantsoen waren in IJsland, zodat een boek het meest voor de hand liggende (en goedkope) cadeau werd. Het maakte bookaholics van de IJslanders, die de traditie tot op de dag van vandaag in ere houden. Om die reden worden boeken dan ook voornamelijk uitgegeven rondom november; een heuse 'boekenvloed' aan keus.

Elk huishouden krijgt een catalogus thuisgestuurd, waar net zo trouw doorheen gespit wordt als de Nederlandse speelgoedcatalogi tijdens Sinterklaas. De IJslandse traditie wordt dan ook de ruggengraat van de uitgeefsector genoemd, die het zo voor elkaar krijgt elk jaar met een rijk boekenaanbod te komen. Knap voor een land met slechts 355.000+ inwoners!

Geef elkaar een boek

Voor de Nederlandse boekenliefhebbers is deze IJslandse traditie de ultieme droom; boeken ontvangen tijdens de kerst, een avond lang heerlijk lezen en een heel land dat eraan meedoet. Zou het niet fantastisch zijn als we dat hier ook in kunnen voeren? Hebban is alvast voorstander!

Dit gekke jaar, met de december-lockdown als (ongewenste) kers op de taart, hebben boekhandels en uitgeverijen ons lezers nog harder nodig dan anders. Geef een mooi boek cadeau, dan gaan we samen vol goede moed en blijdschap 2021 in. Gelukkig zijn er al heel wat initiatieven, van boekhandelaren die rondfietsen om online bestellingen te bezorgen tot de Hebban Lockdown-kalender met elke dag nieuwe boekentips. Kijk op de website van je lokale boekhandel voor de mogelijkheden om zelfs vandaag nog aan boeken en cadeaus te komen. Let op: ook de boekverkoper viert Kerstavond en de boekhandels sluiten dan meestal op tijd.

Met welk boek hoop jij straks Jólabókaflóð te vieren?Over de auteur

Hebban Crew

2366 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Genieten van de beste traditie op kerstavond: Jólabókaflóð!