Advertentie

Hebban vandaag

Dossier /

Genre's en Tags

Een van de gemakkelijkste manieren om je boekenblog ordelijk en overzichtelijk te houden voor je bezoekers is door het toekennen van de juiste tags en categorieën aan elke post. Dit vinden sommige bloggers nog best lastig - waaronder ikzelf - en daarom heb ik mezelf eens verdiept in het verkennen van de do's en don'ts van het taggen en indelen.

Of je nu blogt met behulp van Wordpress of met Blogger - je krijgt geheid te maken met tags en categorieën. Veel mensen weten niet goed wat ze aan moeten met deze velden en vullen ze dan ook niet altijd in. Dat is erg jammer, want tags en categorieën helpen je bezoekers om gemakkelijk te navigeren op je site. De inspiratie voor dit artikel komt van mijn eigen blog: onlangs klikte ik per abuis op de knop 'Categorieën'  in mijn dashboard en tot mijn grote schrik zag ik dat ik ruim honderd categorieën heb gemaakt! Die heb ik dus lang niet allemaal nodig en dus vond ik het hoog tijd om eens wat orde te brengen in de chaos. 

Als je alleen maar recensies maakt is de oplossing vrij eenvoudig: maak één categorie aan voor elk genre en klaar is kees. Voor mijn eigen blog is het echter wat ingewikkelder, want ik plaats heel diverse content op mijn blog. Mijn categorieën wil ik dus niet zozeer gebruiken om genres te onderscheiden, maar om het soort content te onderscheiden. Om die reden ga ik terug naar een handvol categorieën - en ja: ik ga inderdaad alle posts die ik in het verleden heb gemaakt aanpassen naar dit nieuwe systeem (een klus waar ik ontzettend *ahum* naar uit kijk). 

De verschillende artikel-soorten zullen allemaal worden ingedeeld in één van de volgende categorieën: 

Boekrecensies: 
Hieronder plaats ik al mijn boekrecensies.
 

Filmrecensies:
Hier verschijnen alle filmrecensies.
 

Filmpjes:
Mijn Youtube filmpjes komen hier. 
 

Evenementen:
Hieronder verschijnen verslagen van evenementen en meetings met andere bloggers - fun stuff!
 

Nieuws:
Nieuwtjes uit boekenland die ik met jullie wil delen.
 

Persoonlijk:
Persoonlijke artikelen.
 

Craving Pages:
Hieronder verschijnen items zoals de Blog Hop, Leesmarathon, Boekensteun e.d. exclusieve content die door Craving Pages is geïnitieerd. 
 

Tags:
Ik houd van tags en wanneer ik er een invul dan verschijnt hij in deze categorie. 
 

Lijstjes:
Lijstjes doen het altijd goed en ik maak er niet genoeg. Daar komt verandering in. Mijn lijstjes zullen hier verschijnen. 
 

Tips&Tutorials:
Hier verschijnen alle How-To's en DIY's. Ook deel ik hier eventuele tips voor boekenwurmen. 
 

Door mijn artikelen onder te verdelen in deze tien categorieën hoop ik meer overzicht te krijgen op mijn eigen blog - voor mijzelf, maar vooral ook voor mijn bezoekers. Het zal echter wel een flinke klus zijn om te tackelen dus verwacht niet dat alles in één klap veranderd. Ik zal dagelijks een vaste tijd besteden aan het herindelen van mijn blog tot alles klaar is. 

Met tags ben ik wat minder zuiging in mijn artikelen en dat ben ik van plan zo te houden. Tags zijn een belangrijk onderdeel van de vindbaarheid van je artikel in zoekmachines en om die reden wil ik zo duidelijk en compleet mogelijk zijn in het selecteren van tags. Bij persoonlijke posts volsta ik met het label 'persoonlijk', maar aan boekrecensies ken ik i.i.g. de volgende tags toe: 

titel*, auteur*, uitgever*, genres*, boek, boekreview, boekrecensie

* vervang voor de informatie die van toepassing is op het boek. 

Ik ben heel erg benieuwd naar jullie gebruik van tags en categorieën. Vind jij het lastig om de juiste labels of indeling te kiezen voor je blog? Vertel me erover in de comments hieronder en wie weet kunnen we allemaal wat van elkaar opsteken. 


Over de auteurReacties op: Genre's en Tags