Meer dan 4,5 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Nieuws /

Gerrit Barendrecht wint met 'De Ripper connectie' de Hebban Thrillerprijs 2023

door Hebban Crew 9 reacties
In Bibliotheek Neude in Utrecht zijn zojuist de belangrijkste Nederlandse Thrillerprijzen 2023 uitgereikt. 'De Ripper connectie' van Gerrit Barendrecht is de winnaar van de Hebban Thrillerprijs, de belangrijkste lezersjuryprijs voor spannende boeken. 'Musserts schaduw' van John Kuipers wint de NBD Biblion Gouden Strop, de prijs voor de beste oorspronkelijk Nederlandstalige spannende roman. De uitreiking van de Nederlandse Thrillerprijzen vond plaats voorafgaand aan de Avond van het Spannende Boek, de aftrap van de Thriller Weken.

Historische thrillers winnen de Nederlandse Thrillerprijzen 2023!

De Hebban Thrillerprijs is de belangrijkste lezersjuryprijs voor spannende boeken. Meer dan honderd leden van de Hebban lezerscommunity kozen uit de longlist bestaande uit vijftien oorspronkelijk Nederlandstalige thrillers een shortlist van vijf. Een jury van thrillerspecialisten, bestaande uit boekverkopers, bibliotheekmedewerkers en de redacteuren en recensenten van Hebban, bepaalde de winnaar van de Hebban Thrillerprijs 2023: De Ripper connectie van Gerrit Barendrecht.

'Feit en fictie worden door Gerrit Barendrecht vermengd tot een geheel eigen verhaal. De Ripper connectie ademt sfeer en beschrijft in toegankelijk proza het leven in Amsterdam aan het eind van de negentiende eeuw en geeft interessante inkijkjes in het misdadigersbrein. Een boek dat de bekendste seriemoordenaar aller tijden een nieuw gezicht geeft.' – Vakjury Hebban Thrillerprijs 2023

De andere genomineerden waren De Magdalenacodex van Jeroen Windmeijer en Jacob Slavenburg, Gouden Nevel van Thijs Voortman, Het verkeerde meisje van Angelique Haak en November van Thomas Olde Heuvelt.

Lees het juryrapport

De Ripper connectie

Gerrit Barendrecht

December 1889. Een prostituee wordt gevonden, hevig toegetakeld op een manier die onmiskenbaar het gruwelijke werk is van Jack the Ripper. Alleen ligt het slachtoffer niet in de straten van Londen, maar in een steeg in Amsterdam. Heeft de schrik van Whitechapel zijn werkterrein verlegd naar onze hoofdstad? Alles wijst die kant op wanneer het bloed blijft vloeien. Dan wordt duidelijk dat de moordenaar zich op één persoon in het bijzonder richt...

Nog nooit was de inzet zo hoog en zo persoonlijk voor journalist Ida de Morsain en inspecteur Julius Katz. En hun tegenstander was nog nooit zo ongrijpbaar, zo wreed en zo berucht.

De NBD Biblion Gouden Strop 2023 werd door juryvoorzitter Pauline Slot uitgereikt aan thrillerauteur John Kuipers voor zijn debuut Musserts schaduw. De jury bestond verder uit Anne Versloot (freelance recensent VN Detective & Thrillergids), Ellis Gielen (Stoerste thrillerverkoopster van Nederland 2022), Gijs Korevaar (freelance thrillerrecensent en interviewer) en Krijna Kuijt (marketeer NBD Biblion).

'John Kuipers stoot in een keer door naar de top van het genre. Hij heeft een boek geschreven dat spannend is, maar dat ons ook op een unieke locatie neerzet, op een uniek tijdstip in de geschiedenis van ons land: Den Haag in de zomer van 1940. De jury vindt de combinatie van originaliteit, spanning, vertelstem en gelaagdheid onweerstaanbaar.' – Jury NBD Biblion Gouden Strop 2023

De andere genomineerden waren De Ripper connectie van Gerrit Barendrecht, De Hollander van Mathijs Deen, De Repair Club van Charles den Tex en Dodelijke gelijkenis van Gauke Andriesse.

Musserts schaduw

John Kuipers

Hij is boomlang, onconventioneel en ongeduldig. Maar hij is ook bang voor honden, een zwakke schutter en voorzien van een goed gevoel voor humor. Hoofdinspecteur Charlie Swieninck is chef van het Bureau Bijzondere Delicten en moet zich verhouden tot de Duitse bezetter, die langzaam maar zeker zijn gezag doet gelden binnen de Haagse politie.

Op 29 juni 1940, Anjerdag, wordt Charlie opgeroepen na een moord op station Hollands Spoor. Het slachtoffer is Marnix Maas, een belangrijk juridisch raadsman van de NSB. Onvermijdelijk leidt het onderzoek naar zwaargewichten binnen de partij, onder wie Rost van Tonningen, Feldmeijer, en natuurlijk de leider van de nationaalsocialisten Anton Mussert. Intussen voert de NSB de druk op om de dader in een andere richting te zoeken.

De Thriller Weken

In aanloop naar de zomer staan tijdens de Thriller Weken spannende boeken centraal in de boekhandel en de bibliotheek, onder anderen met de Top 10 die speciaal door boekhandelaren is samengesteld. Bij lezerscommunity Hebban zijn extra interviews met thrillerauteurs te vinden, listmania’s en thrillerleesclubs. Ook biedt Hebban het gratis Thriller Weken e-book aan, met nieuwe korte verhalen van Jeroen Windmeijer, Dana Smit, René Appel, Eva Nagelkerke, gelegenheidsduo Marieke Damen & Jens Vern én van de kersverse winnaar van de Goeken Prijs. De Thriller Weken is de opvolger van de Thriller Tiendaagse en vindt plaats van 26 mei tot en met 18 juni.

Naar de Thriller WekenOver de auteur

Hebban Crew

2459 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Gerrit Barendrecht wint met 'De Ripper connectie' de Hebban Thrillerprijs 2023

 

Gerelateerd

Over

Gerrit Barendrecht

Gerrit Barendrecht

Gerrit Barendrecht is schrijver en televisieregisseur. Hij is schrijver van de...

John Kuipers

John Kuipers

John Kuipers (Den Haag, 1955) werkte bijna vier decennia lang als journalist bij...