Hebban vandaag

Advertorial /

Geschiedenis en actualiteit komen samen in de meeslepende ‘Klaus Mann’-trilogie

door Hebban Crew 6 reacties
De Nederlandse jeugd- en kinderboekenschrijver Rindert Kromhout is bekend van onder andere 'Erge Ellie en nare Nellie' en de reeks over Meester Max. Recent schreef hij aan een trilogie over schrijver Klaus Mann, waarvan het derde deel, 'De naam van mijn vader', in november verscheen. Hebban vertelt je meer over de schrijver en de boeken én je maakt kans de complete trilogie te winnen!

Rindert Kromhout werd in 1958 geboren in Rotterdam. Hij volgde een opleiding om kleuterleider te worden, maar kreeg een baan in een jeugdbibliotheek en begon op te treden met Het Lappentheater, zijn eigen poppentheater. Op zijn zestiende begon hij te schrijven en zijn eerste publicatie was in de Donald Duck met het verhaal 'Het drakenhuwelijk'. Twee jaar later verscheen zijn eerste boek: Een muis bij het fornuis.

Sinds 1982 is hij schrijver van beroep. Hij heeft inmiddels meer dan 150 boeken geschreven. In 2002 mocht hij het Kinderboekenweekgeschenk schrijven: Boris en het woeste water. Kromhout schrijft voornamelijk boeken voor kinderen en jongvolwassenen, maar eigenlijk kan zijn werk door alle leeftijden gelezen worden.

Met zijn werk werd Rindert Kromhout meerdere keren genomineerd en won hij verschillende prijzen. Zo ontving hij bijvoorbeeld de Vlag en Wimpel van de Griffeljury voor Olaf de rover en voor Rare vogels, de Prijs van de Nederlandse Kinderjury voor Hens up! en Erge Ellie en nare Nellie en een Zilveren Griffel voor Peppino. Ook won hij de Thea Beckmanprijs voor Soldaten huilen niet. Veel van zijn boeken zijn vertaald, in onder andere het Duits, Deens, Spaans, Italiaans, Japans en Koreaans.

'Op knappe wijze brengt Rindert Kromhout de geschiedenis (de Tweede Wereldoorlog) en de actualiteit (vluchtelingen die zich nergens meer thuis voelen) samen in een meeslepende roman, beschreven door de ogen van de schrijver Klaus Mann.' – Uitgeverij Leopold over De naam van mijn vader

De 'Klaus Mann'-trilogie

Voor young adults (15+) en volwassenen

In het eerste deel van de trilogie, Een Mann, maakt de lezer kennis met Klaus Mann, dan negentien jaar oud. Het gaat over de jeugd van Klaus en het speelt zich af in München, Berlijn en Parijs. Zijn prille schrijverschap staat in de schaduw van zijn beroemde vader Thomas Mann. Dat is tot daaraan toe, maar als zoon, als mens voelt hij zich afgewezen door Thomas. Een roman over een welgestelde familie van schrijvers en toneelspelers.

Het vervolg op Een Mann, En ik was zijn held, speelt zich af vanaf 1933, Hitler is aan zijn opmars begonnen en Duitsland verandert in hoog tempo in een dictatuur. Klaus gaat in vrijwillige ballingschap in Parijs en Amsterdam. Daar begint hij het antifascistische literaire tijdschrift Die Sammlung. Maar … is zijn strijd tegen de nazi’s wel de enige reden dat Klaus zo fanatiek probeert van dit tijdschrift een succes te maken?

Het laatste deel, De naam van mijn vader, speelt na 1945. Klaus gaat voor het eerst sinds jaren terug naar Duitsland. Hoe zal hij zijn thuisland en zijn landgenoten aantreffen? Wat is er allemaal veranderd door de oorlog? En hoe is hijzelf veranderd door alles wat hij heeft meegemaakt?

'Rindert Kromhouts tweede jeugdroman over de jonge Klaus Mann is beter dan zijn voorganger, want spannender. En ik was zijn held raakt als verhaal over populisme ook aan de actualiteit.' – NRC

Inspiratie voor de trilogie

Met zijn 'Klaus Mann'-trilogie verdiepte Kromhout zich in het leven van deze schrijver en diens familie. Klaus Mann was de zoon van de bekende romanschrijver Thomas Mann en Kromhout had veel vragen die hem intrigeerden, zoals: hoe is het als je schrijver wilt worden terwijl je vader een van de beroemdste schrijvers van de wereld is? Werkt dat in je voordeel of in je nadeel?

Via Klaus leerde Kromhout een merkwaardige kunstenaarsfamilie kennen. Hij was een van de zes kinderen van Thomas Mann en zijn vrouw Katia Pringsheim. Kromhout las alles wat hij kon lezen over de familie: biografieën om feiten te leren en door hen zelf geschreven dagboeken, brieven en autobiografieën waarin hij hun eigen stemmen hoorde. Ook bezocht hij plekken die voor de familie van belang zijn geweest:

'[E]n zo ontdekte ik dat het leven heel wat meer hobbels voor Klaus in petto had dan alleen die schrijversproblemen. Er was drama! Er waren treurige liefdes en betaalde seks! Er waren verslavingen! Er was een wereld die op zijn grondvesten schudde door crisis en oorlog. Zonder drama en tragedies is er geen boeiend verhaal te vertellen. Het leven van Klaus Mann leverde me stof op voor drie romans.' - Kromhout in zijn lesbrief over de trilogie

Meer over Rindert Kromhout

De kinder- en jeugdboekenauteur brengt regelmatig bezoeken aan scholen en leesclubs. In deze video maak je kennis met de auteur:

Winnen

Ben je benieuwd geworden naar de boeken van Rindert Kromhout over Klaus Mann? Hebban geeft de complete trilogie weg. Ga snel naar de winactie om te kijken hoe je mee kunt doen.

Ga naar de winactieOver de auteur

Hebban Crew

2366 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Geschiedenis en actualiteit komen samen in de meeslepende ‘Klaus Mann’-trilogie

 

Gerelateerd

Over

Rindert Kromhout

Rindert Kromhout

Rindert Kromhout is een Nederlandse jeugdboekenschrijver. Al vroeg begon hij met...