Advertentie

Hebban vandaag

Listmania /

Gespot in de media: non-fictie

Geen tijd om alle kranten te lezen en bij te houden welke boeken in de kranten en op tv en radio besproken worden? Hebban houdt de media voor je in de gaten en zet de meest opvallende titels op een rij.

In de Cultuurbijlage van het NRC Handelsblad van vrijdag 8 mei:
Een uitgave van VU University Press is De NSB en de NSB'ers van Dick Kampman. Het wordt door NRC-recensent Robin te Slaa afgemaakt met slechts één brute bol en de term 'geschiedvervalsing'. Het boek zal op 12 mei officieel verschijnen, maar maakt met een eindconclusie als "De verbijsterde lezer blijft achter met de vraag waarom de VU University Press dit bedenkelijke schotschrift uitgaf." weinig kans op een status van bestseller.
Vier ballen voor een boek van de Utrechtse wetenschapshistoricus David Baneke: De ontdekkers van de hemel. De Nederlandse sterrenkunde in de twintigste eeuw. Baneke vertelt hoe het komt dat de Nederlandse astronomie op wereldniveau opereert.

In Sir Edmund van de Volkskrant van zaterdag 9 mei:
Superintelligentie is in maart verschenen, een boek van Oxford-filosoof Nick Bostrom. Hij schetst een toekomst waarin de mensheid wordt uitgeroeid door intelligente machines. Een crisis die men al halverwege deze eeuw denkt te verwachten. Bostrom: "Onze soort is nu eenmaal erg slecht in het nadenken over de lange termijn."

In Letter & Geest, de boekenbijlage van Trouw van zaterdag 9 mei:
Jakob LotheGetuiges van de tijd: Verhalen van tien vrouwen, die vaak als enige van hun familie, de Holocaust hebben overleefd. Zij vertellen hun verhalen omdat zij niet willen dat de Holocaust wordt vergeten, maar ook omdat er nog altijd mensen zijn die deze ontkennen.  
Evan OsnosDe ambities van China: Een meeslepend en persoonlijk verslag van de ervaringen die de Amerikaanse schrijver opdeed in China. Hoe werkt de economische groei en de snelle maatschappelijke veranderingen door in de levens van de bevolking, met als hoogtepunt een verslag van zijn reis door Europa in een touringcar vol Chinese toeristen.
Jonathan HolslagOnmogelijke vrede: De ambities van de Chinese staat staan centraal in dit boek, en die zijn slecht nieuws voor de rest van de wereld. De omringende landen vooral, maar ook de rest van de wereld, moeten zich geen illusies maken over de “vreedzame opkomst” van China, zo luidt zijn boodschap.  
Jhumpa LahiriMet andere woorden: Relaas van de frustrerende worsteling van de auteur, die in het ouderlijk huis alleen Bengaals hoorde, in har jeugd alleen Engels, maar op een reis naar Florence verliefd werd op het Italiaans, een taal die zij zich zo eigen wilde maken dat zij een boek wilde kunnen schrijven in die taal.  
Cristina De StefanoOriana, een vrouw: Onthullende biografie over journaliste en schrijfster Oriana Fallaci, de vrouw die hondsbrutaal was, maar voor wie de groten der aarde in de rij stonden. Beklemmend portret van een vakvrouw en onmogelijk mens.

Boeken met Wim Brands
Wim Brands besprak op zondag 10 mei het boek Goed Fout van politicoloog, hoogleraar, columnist van de Volkskrant en schrijver Meindert Fennema. In Goed Fout beschrijft Fennema de overeenkomsten tussen het Utrechts Studenten Corps en de Communistische Partij van Nederland. Hij noemt zichzelf een 'meeloper'.

Met dank aan Jan Koster voor de 'Letter & Geest'-bijdrageOver de auteur

Debbie (Hebban Crew)

941 volgers
410 boeken
7 favoriet
Hebban Crew


Reacties op: Gespot in de media: non-fictie

 

Overig

De Wereld Draait Door Boekentips

op 03 april 2015 door Hebban Crew 72 boeken 141 volgers 21 reacties 41 likes
Gesponsorde boeken