Hebban vandaag

Interview /

Gespot: interview met Christian Weij

Fermenteren is een manier om voedsel gedurende lange tijd te kunnen bewaren. Hiervoor wordt voedsel in het zuur of zout gezet en ondergaat het een soort rottingsproces. Klinkt vies maar smaakt lekker: denk maar aan zuurkool en ketjap. Christian Weij is expert op fermentatiegebied en schreef hierover het boek 'Verrot Lekker'.

Zijn interesse in fermenteren begon al vroeg. Als kleine jongen keek hij toe hoe zijn vader van de zelfgeteelde witte kool zuurkool maakte. In een interview met Felix Wilbrink van de De Telegraaf vertelt hij dat dit hem aan het denken zette. Hij wilde het zelf ook kunnen en ging op onderzoek uit.
En nog steeds experimenteert hij uitgebreid. In zijn huis heeft hij een hele koelkast vol met fermentatie-experimenten.
Felix Wilbrink krijgt een stukje tomaat uit een weckfles om te proeven. "Proef eens. Lekker hè, die enorme smaakconcentratie, die onderlaag van diepe umami. Zoiets eet je bij een beetje kaas zodat alle smaken tot uiting komen. Door te fermenteren wordt het niet alleen lekkerder, maar ook gezonder."
Volgens Weij klinkt fermenteren eng, maar het is juist natuurlijk. Hij gooit nooit groente weg. "Die gaan allemaal in een pot. Beetje zout erover en wegzetten. Het komt vanzelf goed."
Met Weij lijkt het ook vanzelf goed te komen. In het interview wordt aangekondigd dat hij binnenkort begint met de opnames voor de nieuwe tv-zender, Farm & Food, die gericht is op de agrarische sector.

Felix Wilbrink noemde Verrot lekker het leukste jongensboek dat hij in jaren las. De Hebbanrecensent was ook enthousiast over Verrot lekker en gaf het boek 5 sterren.
Uit de recensie: "De inleiding van het boek is een enthousiast pleidooi voor fermenteren. Experimenteren mag, mislukken ook, blijf het proberen, werk schoon en vertrouw op je eigen neus. Verrot lekker is een fantastisch en inspirerend boek."

Bron: De Telegraaf, 8-8-2015Over de auteur

Natascha van der Stelt

461 volgers
849 boeken
20 favoriet
Auteur


Reacties op: Gespot: interview met Christian Weij

 

Gerelateerd

Over

Gesponsorde boeken