Hebban vandaag

Interview /

Gespot: interview met de mannen van Hete vuren

Leonard Elenbaas en Jeroen Hazenbroek leren iedereen koken op open vuur met hun boek Hete vuren. In een interview met het culinaire tijdschrift Foodies vertellen ze over hun passie voor 'fikkie stoken' en de nieuwe Nederlandse barbecuecultuur.

Waar komt jullie barbecueliefde vandaan?

Jeroen: "Het boek is opgedragen aan onze vaders. Begin jaren '70 kende Nederland de 'eerste barbecuegolf' en kookten wij met onze vaders in de buitenlucht. Ik heb goede herinneringen aan onze oude driepoot. Het is trouwens niet zo dat Nederland daarvoor geen barbecuecultuur had. In het boek duiken we in de geschiedenis van het koken op hout in de Lage Landen. Wat zie je dan? Oude afbeeldingen van een schouw, een vuurtje en een varkentje aan het spit. Jawel, we hadden zeker wel een traditie van koken op vuur, alleen dat waren we met de komst van de gasfornuizen even vergeten. Maar het komt goed, vergeleken met twintig jaar geleden is er echt een cultuurverschuiving gaande. En we weten toch allemaal: niets is zo lekker als kip van het spit... dat korstje!"

Hoe ziet de nieuwe Nederlandse barbecuecultuur eruit?

Leonard: "De nieuwe Nederlandse barbecuecultuur is multicultureel. Indische saté, Turkse köfte, alle smaken vinden we op de grill. Voor Hete vuren zochten we naar de echte recepten. Met ons recept voor Indische satésaus krijg je iets heel anders dan dat spul uit een potje."
Jeroen: "Maar als je kiest voor saté bij de barbecue: minder saus mensen. Niet het vlees verzuipen in de pindasaus. Alsjeblieft!"

Het volledige interview kan je lezen in Foodies, juli 2015.

Over Hete vuren

Een prijzige Big Geen Egg of andere dure hardware is niet per se nodig om te genieten van een mals stukje gegrild vlees. Barbecue-experts Jeroen Hazebroek en Leonard Elenbaas laten zien hoe dat moet. In het uiterst leerzame Hete vuren nemen ze verschillende technieken en grillvormen onder de loep, laten ze de lezer kennismaken met de diverse culturele achtergronden van grillen op as en houtskool en wordt uitgelegd wat de meest verantwoorde manier is om een barbecue aan te steken. Elke techniek wordt steeds vergezeld van een recept.
Hete vuren bevat tevens recepten voor verrassende rubs en sauzen, specials als Lomo al trappo (ossenhaas in kaasdoek direct op het vuur), maar ook steakrecepten en suggesties voor frisse salades.

Hebban over Hete vuren

Hebban recensent Walter Luitwieler schreef over Hete vuren: "De recepten zelf zijn no-nonsense en overzichtelijk met niet echt ingewikkelde ingrediënten en dat is fijn...Hete Vuren is uitermate geschikt voor iedereen die meer wil weten over de geschiedenis van het bbq-en in Nederland en daarnaast een stevige basis wil leggen in de kunst van het grillen en wat daar allemaal bij komt kijken."Over de auteur

Natascha van der Stelt

462 volgers
839 boeken
20 favoriet
Auteur


Reacties op: Gespot: interview met de mannen van Hete vuren

 

Gerelateerd

Over

Leonard Elenbaas

Leonard Elenbaas

Leonard Elenbaas is chef-kok en eigenaar van restaurant Pure Passie in 's Gravez...

Jeroen Hazebroek

Jeroen Hazebroek

Jeroen Hazebroek is barbecuekok en kookt van jongs af aan op open vuur. In 2006 ...

Gesponsorde boeken