Advertentie

Hebban vandaag

Nieuws /

Gespot: interessante interviews in culinaire tijdschriften

De afgelopen maand stonden er vele interessante interviews met chef-koks, culinaire schrijvers en bloggers in culinaire en lifestyle tijdschriften. Hebban Culinair maakte voor jou een selectie met de meest opvallende quotes en meningen. Massimo Bottura: “Mijn boek draait om het creatieve proces.”

“Het is allemaal heel simpel en puur.” Interview met Jonathan Karpathios

Je nieuwe boek gaat over Frankrijk. Waarom Frankrijk?
"Goede vraag, je zou misschien denken dat het over Griekenland zou gaan. Maar nee, ik ben echt verliefd geworden op Frankrijk de afgelopen jaren: op het land, de mensen, het eten. Het is allemaal heel simpel en puur. Vooral het leven op het platteland is echt heel mooi. Ik ben vooral in het westen geweest, daar wonen vrienden van mij, en dat vond ik enorm inspirerend."

Wat trekt je het meest aan in het Franse leven?
"De mensen. Het zijn altijd juist de mensen die me inspireren. Mijn eerste boek gaat ook over de boeren waarmee ik werk en de producten die ze maken - maar dan in Nederland. Ik vind het prachtig om te zien dat de mensen op het Franse platteland voor een groot deel self-supporting zijn. De Fransen werken samen met de natuur, ze leven met de seizoenen. Als er vijgen zijn, eet je vijgen. Als er druiven zijn, dan help je je buurman met het oogsten van zijn druiven. Als dank krijg je een fles wijn en komt hij een keer als je zelf hulp nodig hebt."
Het volledige interview met Jonathan Karpathios kun je lezen in Foodies februari 2015

“Het gaat om een levensstijl.” Interview met Hemsley + Hemsley

"Het boek is een manier van leven, het gaat om het effect van eten op je lichaam, op je geest. Als je in en uit de natuur leeft, heb je dit boek niet nodig. Maar als stedeling raak je soms verstrikt in een gekmakend druk leven: we gaan niet tegelijk naar bed met de zon, we hebben nauwelijks frisse lucht of daglicht, we zijn 24/7 bereikbaar. We willen met dit boek wat tips en trucs geven om je leven meer in balans te brengen. Door het meeste uit je eten te halen. Het is niet voor mensen met intoleranties, of voor mensen die gewicht willen verliezen, Het gaat om een levensstijl. En we doen het niet op een gebiedende manier, niet om je jezelf slecht te laten voelen. We hopen dat ons boek niet wordt opgevat als een elitair boek. We eten biologisch, maar we schreeuwen het niet van de daken. Biologisch wil niet altijd zeggen dat er niks mis is met het voedsel. En tegen het verwijt dat biologisch duur zou zijn: als je slim inkoopt door grote hoeveelheden tegelijk te kopen of aan het einde van de dag naar de markt te gaan, valt dat mee. En we zondigen natuurlijk zelf ook wel: we eten zelf ook weleens pasta, het is geen gebods-boek."
Het volledige interview met Hemsley + Hemsley kun je lezen in Elle Eten, nr. 1 2015

“Ik ben terug bij mijn eerste culinaire liefde.” Interview met Janny van der Heijden

Welke boodschap wil jij mensen meegeven over eten?
"Ik vind het belangrijk om te benadrukken hoe goed het is om vers te koken. En dat dit helemaal niet moeilijker is of meer tijd kost. In een kwartier kun je een heerlijke verse maaltijd gemaakt hebben. Koken heeft met bewustwording te maken. Er bestaan zo veel onwaarheden over eten. Zo zouden alle E-nummers niet goed zijn. Dat is maar ten dele waar, er bestaan ook natuurlijke E-nummers. Amandelmelk lijkt een bewuste keuze, maar kijk achter op het pak en je ziet dat er maar 2 procent amandel in zit en 3 procent suiker. Daar maak ik me druk om."

In het voorjaar verschijnt je nieuwe boek Pasta di Janny. Kun je er iets over vertellen?
"Mijn allereerste boek ruim 30 jaar geleden ging over pasta. Ik ben dus terug bij mijn eerste culinaire liefde. In dit boek lees je hoe je pasta zelf kunt maken. Verder laat ik het verschil zien in de diverse Italiaanse keukens, van de arme keuken uit het zuiden tot de rijkere in het noorden. Later dit jaar komt er ook nog een basisboek waarin ik wil laten zien dat écht iedereen kan koken, ook met weinig ervaring. Vers."
Het volledige interview met Janny van der Heijden kun je lezen in Foodies februari 2015

“Mensen overal ter wereld houden van praten over eten.” Interview met Luise en David Frenkiel

“"Vanaf het moment dat Luise en ik elkaar ontmoetten, deelden we een grote liefde voor reizen en dat veranderde niet toen we een dochter kregen. De afgelopen jaren hebben we samen met onze kleine meid Elsa heel wat landen bezocht, waarna we iedere keer met een enorme lading inspiratie en culinaire ontdekkingen naar huis terug keerden,' vertelt David Frenkiel. Deze verhalen, smaken en herinneringen zijn gebundeld in hun nieuwe kookboek met de titel The Green Kitchen Travels.(…)"

Maar hoe krijg je de echte smaak van het land te pakken?

"'Heel simpel, door letterlijk kennis te maken met de lokale bevolking. We hebben gemerkt dat mensen overal ter wereld houden van praten over eten en dat hebben we veel gedaan. Het is dan ook heel bijzonder om uitgenodigd te worden in de keuken van deze gastvrije mensen en mee te kijken hoe ze hun dagelijkse maaltje koken, welke ingrediënten ze gebruiken, welke marktjes ze bezoeken, wie wat doet en wat hun familierecepten zijn.' Zo verbleef het koppel een keer in Sri Lanka bij een bed and breakfast. Aan de eigenaar vroegen ze waar of bij wie ze moesten zijn voor de beste lokale lekkernijen. Voor ze het wisten stonden Luise, David en EIsa in de keuken aandachtig te kijken terwijl de eigenaar samen met zijn vrouw de geurigste linzensoep maakte. 'Ondanks hun gebrekkige Engels deelden we een liefde voor koken en eten met elkaar en hadden we er een geweldige avond! We vertrokken met onze magen gevuld én met het geheim van de chef: houd de helft van de specerijen apart tot de soep bijna klaar is, roerbak ze dan in olie of ghee en schenk de soep eroverheen. Een prachtige smaaksouvenir, die je samen met veel andere terugvindt in het boek.'”
Het volledige interview kun je lezen in Jamie Magazine, februari 2015

“Mijn boek draait om het creatieve proces.” Interview met Massimo Bottura

“Drie Michelinsterren, een restaurant dat al jaren behoort tot de beste ter wereld en een reputatie als de grootste levende Italiaanse chef. Er zijn chefs die met minder een kookboek maken.
Waarom hebben we zo lang op zijn boek moeten wachten? 'Omdat ik geloof in kwaliteit. Er worden aan de lopende band kookboeken gelanceerd, maar wat heb je aan een boek met het zoveelste recept? Als het aan mij had gelegen had er zelfs geen enkel recept gestaan trouwens. De titel had ik ook al: Geen recepten van Massimo Bottura.' Lachend: 'Maar dat zag de uitgeverij niet zo zitten.' En dus werd het Never Trust a Skinny Italian Chef of in de Nederlandse uitgave zoals verschenen bij Uitgeverij Terra De Kunst van de Italiaanse Keuken.
De recepten, 50 in totaal, staan nu helemaal aan het einde, als een soort naslagwerk. Bottura: 'Als je bijvoorbeeld wilt weten hoe je perfecte pasta moet maken of sardientjes of whatever.' Daar is het de man, die zegt evenmin te willen inspelen op trends of het daar überhaupt over wil hebben, dan ook duidelijk niet om te doen.
'Mijn boek draait om het creatieve proces. Het is een denkbeeldige rondreis door Italië waarbij de evolutie van mijn ideeën van de afgelopen twintig jaar over kunst, cultuur, literatuur, muziek en eten centraal staan. Het omslag verraadt niets. Dit boek kan van alles zijn. Het is tijdloos. Ik heb me laten inspireren door Dorian Gray, door Pellegrino Artusi's The Art of Eating welll uit 1875 én door Lou Reed ...
Wat Lou Reed voor mij betekent?' vraagt hij zichtbaar geagiteerd. 'Dat is het virus waar ik mee ben aangestoken. Het is mijn werk, het is mijn passie. Lou Reed is mijn opening naar een andere wereld.'”
Het volledige interview met Massimo Bottura kun je lezen in Villa d’Arte, nr.1 februari/maart 2015Over de auteur

Natascha van der Stelt

478 volgers
787 boeken
20 favoriet
Auteur


Reacties op: Gespot: interessante interviews in culinaire tijdschriften

 

Gerelateerd