Advertentie

Hebban vandaag

Boek&nieuws /

Gevaarlijke pretparken

Een 8-jarig jongetje is in Walt Disneyland gewond geraakt door een overenthousiaste Pluto. Hebban Vandaag zeeft, bekijkt, leest het nieuws en zoekt er, al dan niet met een knipoog, een passend boek bij.

Het Algemeen Dagblad maakte gisteren melding van een bijzonder incident in Walt Disneyland in de Amerikaanse staat Californië. Een 8-jarig jongetje raakte in het pretpark gewond na extreem hardhandig te zijn geknuffeld door een persoon in een Pluto-pak.

De manshoge pop pakte Ethan zo stevig vast dat zijn rug knakte. Pluto maakte zich uit de voeten en Laurie ging met haar zoontje naar een EHBO-post. Daar constateerde een verpleegster dat er niks met Ethan aan de hand was. Maar het kereltje bleef last houden van zijn rug. In het ziekenhuis constateerden de artsen dat meerdere spieren in zijn rug ernstig waren verrekt.

Zijn moeder laat het er niet bij zitten en klaagt het pretpark aan. De vrouw: 'Pluto is niet lief, maar een enorme bruut'. Wie er in het Pluto-pak zat is niet bekend.

Hoewel je een dergelijk voorval niet snel zult terugvinden in (spannende) boeken, is het fenomeen pretpark wel een goede inspiratiebron voor thrillerschrijvers. In Hebban Vandaag zetten we er een aantal op een rijtje.

 

Jurassic Park

In 1990 verscheen misschien wel Michael Crichtons grootste en meest bekende boek: Jurassic Park. Het verhaal draait om een gloednieuw amusementspark op een eiland voor de Amerikaanse kust waar een miljardair erin is geslaagd dinosauriërs, die reeds miljoenen jaren zijn uitgestorven, te herscheppen uit hun DNA. Daarmee vergeleken is de gemene versie van Walt Disneys Pluto natuurlijk kinderspel.

Steven Spielberg verfilmde het boek in 1993. De film was jarenlang de grootste kaskraker (meer dan 1 miljard dollar) en staat nu nog op plek 16 van de Highest-grossing films. Over ruim een maand gaat Jurassic World, de vierde Jurassic Park-film, in wereldwijde première.

 

Utopia

Ook in Lincoln Childs tweede solothriller staat een pretpark centraal. Utopia is een hightech amusementspark in de woestijn van Nevada dat dagelijks 65.000 bezoekers trekt. De geavanceerde robots en futuristische hologrammen zijn een wereldwijde sensatie. Maar dan beginnen er merkwaardige ongelukjes te gebeuren en slaan er robots op hol, zodat de beheerders van het park in het geheim dr. Andrew Warne laten komen, de briljante wetenschapper die de robots geschapen heeft. Maar dan dringen criminelen het complex binnen die zich meester maken van het computernetwerk en het hele park in gijzeling nemen. Als er niet aan hun eisen tegemoet wordt gekomen, zullen duizenden onschuldige bezoekers sterven. Terwijl de klok onverbiddelijk verder tikt, is het aan dr. Warne om een oplossing te vinden.

 

Joyland

Twee jaar geleden verscheen Joyland, een mix van thriller, horror en coming of age-verhaal. Ook dit verhaal speelt zich af in een pretpark. Devin Jones heeft het best naar zijn zin in het amusementspark Joyland waar hij een zomerbaantje heeft en zijn liefdesverdriet probeert te verwerken. Zo naar zijn zin dat hij besluit zijn studie te onderbreken om een tijdje in Joyland te blijven. Hij raakt in de ban van de verhalen over de jaren geleden vermoorde Linda Grey, wier geest nog altijd in het spookhuis rondwaart. Er gaan geruchten dat er in de buurt meer jonge vrouwen zijn vermoord, op precies dezelfde manier...

Klik hier voor eerdere edities van Hebban Vandaag.Over de auteur

Sander (Hebban Crew)

1055 volgers
472 boeken
24 favoriet
Hebban Crew


Reacties op: Gevaarlijke pretparken

 

Gerelateerd

Gesponsorde boeken