Advertentie

Hebban vandaag

Nieuws /

Gevaarlijke schrijverskringen

'Meervoudige moorden in het Nederlandse thrillerwereldje: welke auteur zal de volgende zijn?' Als eerzame misdaadschrijver slaat de schrik je toch even om het hart bij het lezen van deze zin. Gelukkig is het maar fictie. Bedacht door scenarioschrijfster Suzanne Hazenberg.

Het brave, wat ingedommelde wereldje van Nederlandse misdaadauteurs is wel eens eerder onderwerp (of lijdend voorwerp) in een thriller geweest. Vier jaar geleden publiceerde Loes den Hollander de minithriller Uitglijder,  waarin ze zich voornamelijk op thrillerrecensenten richtte. Een beroepsgroep die ze de afgelopen jaren aardig heeft leren kennen. Niet alleen vanwege haar oeuvre, maar ook als toenmalig bestuurslid van het Genootschap van Nederlandstalige Misdaadauteurs (GNM). In het boek is onder meer de verzuchting te lezen dat je 'blond moet zijn en tieten moet hebben' om boeken aan de vrouw te brengen.

Een paar jaar eerder verscheen Kift van de hand van Martine Kamphuis, een thriller met de website Crimezone.nl als decor. Een geestig boek met speldenprikken naar zowel schrijvers als recensenten.

Vanaf februari 2015 ligt De debutant van Suzanne Hazenberg in de winkel, haar vierde boek dat bij uitgeverij Ambo|Anthos verschijnt. Hier is Hazenberg op haar best, meldt de uitgever opgewekt in de prospectus.

De debutant is een vervolg op Hazenbergs derde thriller Thriller, waarin het leven van scenarioschrijfster Ymke de Ruijter, die dolgraag een thriller zou willen schrijven, langzaam maar zeker verandert in een tragische soap. In haar nieuwste boek komt eindelijk de erkenning voor De Ruijter als schrijfster, want haar manuscript wordt uitgegeven. Ze maakt kennis met de wereld van uitgeverijen, schrijvers en het Boekenbal, maar ook die van afgunst en de onvermijdelijke ego's.

Ymke probeert van het avontuur te genieten, maar privé heeft ze het nodige te verhapstukken: een van haar zonen zit in de jeugdgevangenis en haar man wil scheiden. Bovendien begint het er sterk op te lijken dat iemand het op haar leven voorzien heeft. Bevindt het gevaar zich in schrijverskringen of moet het dichter bij huis worden gezocht?

''Het is geen sleutelroman'', benadrukt Hazenberg, ''maar verder wordt er inderdaad flink gemoord in het thrillerwereldje. Er zit veel herkenbaars in: het GNM, de Gouden Strop en dergelijke, alleen heet het allemaal anders.''

Suzanne Hazenberg (1964) is taalkundige en werkzaam als scenarioschrijfster voor Endemol (GTST). Ze debuteerde met de thriller Obstructie, daarna volgde Eet.

Andere nieuwe titels:

S.J. Watson - Tweede leven  (februari 2015). Langverwachte opvolger van bestseller Voor ik ga slapen. Kate, de zus van Julia, komt in Parijs op gewelddadige manier om het leven. Julia vindt steun bij Kates huisgenote die zich steeds meer laat ontvallen over Kates dubbelleven. Wanneer Julia dit tweede leven van haar zusje gaat onderzoeken, belandt ze in een levensgevaarlijke situatie.

Jane Casey - De jacht  (mei 2015). Londen wordt geterroriseerd door een moordenaar die het alleen op politieagenten gemunt lijkt te hebben. Maeve Kerrigan en Josh Derwent worden op de zaak gezet. Het wordt een race tegen de klok, want welke collega is het volgende slachtoffer?

Charlotte Williams - Zwarte vallei  (februari 2015). Psychoanalytica Jessica Mayhew ontvangt een nieuwe cliënt in haar praktijk: kunstenaar Pandora Powell die in shock verkeert na de moord op haar moeder. Pandora groeide op in de schaduw van haar roemrijke voorouders (bekende schilders) en heeft een moeizame verstandhouding met haar tweelingzus Isobel. Wanneer een volgend slachtoffer overlijdt, wordt Jessica het onderzoek in gezogen. Schrijfster Charlotte Williams overleed dit jaar na een kort ziekbed.

Marja West - Uitgeteld  (april 2015). Nederlandse thrillerdebutante die met man en caravan door Nederland trekt, verhaalt over ene Esther die het allemaal goed voor elkaar heeft. Ze is getrouwd met bankdirecteur Maarten en woont in een villa in Aerdenhout. Maar dan komt Annelies naast haar wonen, de ex van Maarten. Hij lijkt nog steeds behoorlijk van haar onder de indruk. Om haar huwelijk te redden doet Esther haar uiterste best om aan de hoge eisen van Maarten te voldoen. Haar wanhoopsdaden leiden tot catastrofale gevolgen.

Gilly Macmillan - Laat me niet alleen  (maart 2015). Op de dag dat Ben, de 8-jarige zoon van Rachel Jenner, vermist raakt, stort Rachels wereld in. Ze is compleet onvoorbereid op de felheid waarmee ze wordt aangevallen door de media. Van de krant tot blogs: iedereen vindt dat zij schuldig is aan Bens vermissing. Maar wat is er op die fatale middag werkelijk gebeurd? Debuut van Britse schrijfster.

Nicci French - Denken aan vrijdag  (april 2015). Vijfde deel in de Frieda Klein-reeks. Uit de Thames wordt het lijk van een man gevist. Hij is onherkenbaar, want hij heeft al een tijd in het water gelegen. Zijn keel is doorgesneden. Het enige aanknopingspunt is een ziekenhuisbandje om zijn pols met daarop de naam FRIEDA KLEIN.Over de auteur

Hebban Crew

1927 volgers
3 boeken
3 favoriet
Hebban Crew


Reacties op: Gevaarlijke schrijverskringen

 

Gerelateerd

Over

Suzanne Hazenberg

Suzanne Hazenberg

Ik ben van huis uit taalwetenschapper, maar sinds 1996 werkzaam als scenarioschr...