Meer dan 4,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid

Hebban vandaag

Nieuws /

Gi-ga-groen! Vandaag begint de Kinderboekenweek

Andy Griffiths en Marije Tolman hebben zojuist vanuit een levensechte waanzinnige boomhut de Kinderboekenweek 2022 geopend. Daarbij waren 200 enthousiaste leesgierige jonge fans aanwezig om de kinderboekenauteurs toe te juichen. Passend bij het thema 'Gi-ga-groen!' was de start dit jaar bij Speelnatuur van OERRR in ’s Graveland.

Edward van de Vendel, die het Kinderboekenweekgeschenk vertaalde, was ook aanwezig bij de officiële opening. Evenals Bibi Dumon Tak die dit jaar het Gedicht bij de Kinderboekenweek schreef en Janneke Schotveld die de tekst maakte voor de single 'Gi-Ga-Groen!' van Kinderen voor Kinderen. Kinderen voor Kinderen gaf een energiek optreden. De presentatie lag in handen van boswachter Tim Hogenbosch en natuurlijk was ook voorleesconducteur John Pique van hoofdsponsor NS aanwezig. De opening is het startschot voor vele evenementen in boekhandels, bibliotheken en scholen door het hele land.

'Als levenslange boekenliefhebber vind ik het prachtig dat de Kinderboekenweek in Nederland zo'n sterke traditie is waar zoveel mensen aan meedoen. Ik ben dan ook enorm vereerd dat ik dit jaar samen met Terry Denton het Kinderboekenweekgeschenk mocht maken. [...] Ik kan niet wachten om deze week mijn passie voor boeken en lezen te delen met zowel nieuwe als oude 'De waanzinnige Boomhut'-lezers in de boekhandel.' – Andy Griffths

Afbeeldingen: © Jelmer de Haas

Gi-ga-groen!

In bomen klimmen en diersporen zoeken in het bos, zandkastelen maken of vliegeren op het strand, een hut bouwen of picknicken in het park of vogels spotten en een moestuintje maken in je eigen tuin. De natuur is overal om ons heen. Buiten is er van alles te ontdekken en te doen. Wil jij weten hoe een panda, tijger of ijsbeer leeft? Of ben je juist nieuwsgierig naar de dieren in de zee of diep onder de grond? Wil je alles leren over planten, bloemen en kruiden? En ben je benieuwd hoe je de natuur en het klimaat een handje kan helpen?

Er zijn heel veel boeken die jou helpen een echte natuurheld te worden. Ga mee op avontuur om al het moois van de natuur te zien en te ontdekken wat jij kan doen om haar te helpen! Leer bijzondere dierenweetjes in informatieve boeken, dompel je onder in spannende verhalen over woeste buitenavonturen of verwonder je over prachtige natuurillustraties in prentenboeken. Kom daarna mee naar buiten. De Kinderboekenweek 2022 is Gi-ga-groen!

Naar de Kinderboekenweek

Geschenk en prentenboek

Waanzinnige boomhutverhalen

Andy Griffiths en Terry Denton, vertaald door Edward van de Vendel

De waanzinnige boomhut van Andy en Terry blijft maar groeien. Heel wat van hun avonturen waren te WAANZINNIG voor een boek... tot nu!

In welk dier verandert Terry Andy met zijn toverstaf?
Hoe krijg je een stoel uit je neus op Stoel-In-Je-Neusdag?
Wat ruimt de supertopper-zuigeropper allemaal op?

Waar wacht je op? Lees snel dit boek!

Het Kinderboekenweekgeschenk wordt tijdens de Kinderboekenweek door de boekhandel cadeau gedaan bij besteding van € 12,50 aan kinderboeken. De Kinderboekenweek is van 5 tot en met 16 oktober.

Egalus

Marije Tolman

Egalus houdt van het geruis van de wind tussen zijn stekels.
En van de warme zon op zijn zwarte neus.
Kalm prikt hij iedere dag het bos schoon.
Maar de andere dieren hebben het daar allemaal veel te druk voor.
Tot op een dag alles anders wordt.

Het Prentenboek wordt speciaal voor de Kinderboekenweek geschreven en is voor € 8,25 te koop bij de boekhandel zolang de voorraad strekt.

Boekentips

Tijdens de Kinderboekenweek vind je veel inspiratie voor mooie kinderboekentips. De thematitels bij Gi-ga-groen! en de Makkelijk Lezen-lijst, bijvoorbeeld. Wil jij weten hoe een panda, tijger of ijsbeer leeft? Of ben je juist nieuwsgierig naar dieren in de zee of diep onder de grond? Wil je alles leren over planten, bloemen en kruiden? En ben je benieuwd hoe je de natuur en het klimaat een handje kan helpen? Er zijn heel veel boeken die jou helpen een echte natuurheld te worden.

Naar de Thematitels Naar de Makkelijk lezen-lijst

Vlak voor de start van de Kinderboekenweek zijn de Griffels en Penselen uitgereikt, de Griffels voor de best geschreven kinderboeken, de Penselen voor de best geïllustreerde kinderboeken. De jury's reiken in eerste instantie de Zilveren en Bronzen Griffels en Penselen uit. De Zilveren Griffels en Penselen zijn de mooiste kinderboeken binnen hun eigen categorie en kunnen zowel van Nederlandstalige als vertaalde auteurs zijn. Deze kunnen worden aangevuld met Bronzen Griffels en Penselen, met een maximum van vijf bekroningen per categorie.

De boeken die kans maken op een Gouden Griffel of een Gouden Penseel zijn alleen de boeken van Nederlandstalige auteurs die in juni met een Zilveren Griffel of Penseel zijn bekroond. Er is maar één boek dat een Gouden Griffel of Penseel ontvangt en dit overstijgt daarmee dus alle categorieën. Dit jaar won Yorick Goldewijk de Gouden Griffel met Films die nergens draaien en Raoul Deleo het Gouden Penseel met Terra Ultima.

Naar de Griffels en Penselen

Video's

Het Kinderboekenweekgedicht 'Wat een bloem vertellen wil' is geschreven door (kinderboeken)auteur Bibi Dumon Tak. Ze leest het gedicht, dat je hier kunt lezen, voor in onderstaande video. Ook geeft ze zeven schrijftips voor iedereen die wil leren zelf een gedicht te schrijven. Natuurlijk is er ook weer een titelsong én video van Kinderen voor Kinderen dat speciaal voor de Kinderboekenweek werd geschreven. De muziek is van Jermain van der Bogt en Willem Laseroms.

Minecraft challenge

Dit jaar slaan de Kinderboekenweek en OERRR, het jeugdprogramma van Natuurmonumenten, de handen ineen met de slogan 'Iedereen de boom in'. Lezen, voorlezen en buitenspelen is het leukste dat er is en dus gaan we dat tijdens de Kinderboekenweek 2022 allemaal tegelijk doen. Ook online! Speciaal voor de Kinderboekenweek is er een 'Waanzinnige boomhut challenge' gemaakt in Minecraft.

Het spel staat in het teken van het Kinderboekenweekgeschenk Waanzinnige boomhutverhalen en je begint je challenge in een magische boekwinkel. Vervolgens kom je terecht in een natuurgebied waar je door een OERRR boswachter wordt meegenomen in een gi-ga-groene wereld. Voltooi alle natuuropdrachten om zoveel mogelijk beloningen te sparen. Bij de laatste opdracht dagen we kinderen uit om hun eigen waanzinnige boomhut te bouwen, waarmee ze kans maken op een overnachting in een échte boomhut op de Veluwe.

Naar de Minecraft challengeOver de auteur

Hebban Crew

2386 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Gi-ga-groen! Vandaag begint de Kinderboekenweek

 

Gerelateerd

Over

Andy Griffiths

Andy Griffiths

Andy Griffiths is een van de populairste kinderboekenauteurs in Australië. Hij ...

Terry Denton

Terry Denton

Terry Denton is een Australisch auteur en illustrator. Hij werkte vaak samen met...

Marije Tolman

Marije Tolman

De Nederlandse illustratrice Marije Tolman volgde een kunstopleiding in Den Haag...

Edward van de Vendel

Edward van de Vendel

Edward van de Vendel werkte een tijdlang in het onderwijs, maar is sinds 2001 fu...