Advertentie

Hebban vandaag

Listmania /

Gillend naar huis: 7 boeken over helse vakanties

Mallorca, Bali, Kreta: ideale plekken om je vakantie door te brengen. Totdat er iets gebeurt waardoor je droomvakantie uitmondt in een regelrechte nachtmerrie. Het overkomt de personages in onderstaande boeken. Geen vakanties om naar uit te kijken, maar door het lezen van deze boeken krijg je wél het gevoel dat jouw eigen vakantie niet meer stuk kan!


Zwaartekracht van Eva Monté

Naar een Grieks eiland deze zomer? Grote kans dat jouw vakantie een stuk zonniger wordt dan die van de hoofdpersoon uit Eva Monté’s Zwaartekracht. In deze thriller voeren de zusjes Alexandra en Victoria Nagelkerke de zwaarlijvige, gepeste Emma op. Als ze de kans krijgt om samen met zeven lotgenoten deel te nemen aan een ‘fatcamp’ op het Griekse eiland Chios, grijpt ze die met beide handen aan. Zes weken lang wordt de groep onderworpen aan een streng regime om echte verandering in gang te zetten. In eerste instantie lijken honger en vermoeidheid de grootste problemen, totdat een van de groepsleden na een paar dagen dood wordt aangetroffen. Wat is er aan de hand? ‘We zien het enthousiasme en de zenuwen van Emma geleidelijk veranderen in een beklemmende angst’, schrijft recensent Samantha Stroombergen. ‘Juist doordat we alles vanuit de ogen van de hoofdpersoon zien, komt dit gevoel geloofwaardig over.’


Badgasten van Emma Straub

‘Een nachtmerrie vol onbegrip op het zonnige Mallorca’, kopt Kamila Straatsburg haar Hebban-recensie van Emma Straubs Badgasten. In deze New York Times-bestseller (in de VS werden ruim 200.000 exemplaren verkocht) gaan Franny en Jim post met hun gezin op vakantie naar Mallorca, om daar hun 35-jarig huwelijk te vieren. Zon, zee, mooie stranden, overheerlijke tapas en ontspannen tennispartijtjes moeten ervoor zorgen dat de familie even kan ontsnappen aan de spanningen die thuis in Manhattan aan de oppervlakte liggen. Maar niets blijkt minder waar; naarmate de dagen verstrijken worden oude wonden opengereten, komen geheimen naar boven en steken ingesleten patronen de kop op.

Het boek over jou (Disclaimer) van Renee Knight

Stel je voor dat je een boek leest dat volledig over jou gaat. En waarin een geheim wordt prijsgegeven dat je twintig jaar verborgen hebt gehouden. Een geheim dat niemand kende, tenminste, dat dacht je…
Het overkomt filmmaakster Catherine Ravenscroft in Het boek over jou van Renee Knight. Nadat ze met haar man en zoon is verhuisd, ontvangt ze een boek dat ze niet zelf heeft besteld. De disclaimer in het begin van het boek, waarin wordt vermeld dat overeenkomsten met bestaande personen op toeval berusten, is met een rode pen doorgestreept. Tijdens het lezen van de thriller komt Catherine een gedetailleerde beschrijving tegen van een gebeurtenis uit haar eigen leven, twintig jaar geleden op een strand in Spanje. Ze leest wanhopig verder en ziet uiteindelijk vol afschuw hoe haar eigen dood beschreven wordt. Wie wil haar nu, twintig jaar na dato, kapotmaken? Catherine wil er alles aan doen om te achterhalen wie de auteur van de thriller is.

Fataal van Eva Burgers

Herinner je je nog je eerste vakantie naar het buitenland zonder ouders? Zon, zee, stand, stappen, vakantieliefdes. In de onlangs verschenen YA-thriller Fataal van Eva Burgers gaan hartsvriendinnen Emily, Fay, Lauren en Naomi naar het zonnige Kreta. Hun vakantie lijkt niet meer stuk te kunnen, zeker niet als ze drie leuke jongens ontmoeten. Maar als Lauren verliefd wordt, is niet iedereen daar blij mee. De vakantie wordt verstoord als ze bij de villa een insluiper betrappen. De ene na de andere angstaanjagende gebeurtenis stapelt zich op: spullen verdwijnen, er worden vreemde appjes verstuurd en er is een onverklaarbare dode. Als Lauren plotseling verdwijnt, gaan alle alarmbellen rinkelen.

Lees hier een sneak preview van Fataal.

De vierde dag van Sarah Lotz  

Drie dagen lang genieten van een tropische cruise, klinkt niet verkeerd. Maar hoe snel raken mensen in paniek als een cruiseschip stil komt te liggen? Thrillerschrijfster Sarah Lotz is gefascineerd door de snelheid waarmee angst en paranoïde zich verspreiden naar een heftig voorval en maakte een cruise over de Golf van Mexico om research te doen voor haar boek De vierde dag.
Aan boord van cruiseschip Beautiful Dreamer genieten honderden mensen drie dagen lang van hun rust en de stilte van de zee. Maar op de vierde dag valt het schip midden op zee stil. De elektriciteit, radio en telefoon vallen uit, waardoor op geen enkele manier om hulp kan worden gevraagd. In eerste instantie heeft iedereen er vertrouwen in dat er snel reddingswerkers zullen komen, maar al gauw verslechtert de situatie. De leidingen raken verstopt en het voedsel begint op te raken. Echte paniek breekt uit als ook nog het levenloze lichaam van een vrouw wordt gevonden. Er is blijkbaar een moordenaar aan boord van de Beautiful Dreamer, die ervoor wil zorgen dat het schip en haar passagiers nooit meer land zullen zien.

Onverschrokken van Fiona Higgins

De Australische Fiona Higgins woonde langere tijd op Bali en gebruikte haar ervaringen op dit eiland voor haar spannende roman Onverschrokken. Op het zonovergoten Bali komen zes mensen bij elkaar om bij een flamboyante goeroe een cursus ‘Overwin je angst’ te volgen. De achtergronden van de zes cursisten zijn divers, evenals hun angsten. Die variëren van angst voor vliegen, spreken in het openbaar, hoogtes, intimiteit, falen en de dood. De groep moet de nodige uitdagingen doorstaan, maar tegelijkertijd groeien er ook warme vriendschappen en bloeit zelfs de liefde op. Maar de week vol zon en warmte slaat plotseling om als het ondenkbare gebeurt: de zes groepsleden belanden in levensgevaar en niet alleen hun angsten, maar ook hun moed wordt tot het uiterste getest.

Lees hier een sneak preview van Onverschrokken.Schipbreuk in het paradijs van Wilbert van Haneghem

Bovenstaande helse vakanties zijn allemaal ontsproten uit de fantasie van de auteurs, maar de horrorvakantie die Wilbert van Haneghem beschrijft in Schipbreuk in het paradijs, is waargebeurd. Samen met zijn vriendin Marjan maakte Van Haneghem in de zomer van 2014 een bootreis van het Indonesische eiland Lombok naar Komodo. Midden op zee gaat het mis: hun boot maakt water en dreigt te zinken. De enkele sloep die aanwezig is, biedt niet genoeg ruimte voor de vijfentwintig mensen aan boord. In groepjes proberen de drenkelingen naar een vulkanisch eiland te zwemmen. In de brandende zon en zonder eten en drinken, drijven Wilbert en Marjan twee dagen en nachten rond op zee, tot ze bij toeval worden gered door vissers.Welke 'Gillend naar huis'-boeken las jij? Deel je tips met medelezers!Over de auteur

Daphne van Rijssel (crew)

1 volger
0 boeken
0 favorieten


Reacties op: Gillend naar huis: 7 boeken over helse vakanties

 

Gerelateerd

Gesponsorde boeken