Advertentie

Hebban vandaag

Interview /

Gillian King wil een thriller schrijvenWat zouden vrienden over Gillian King zeggen?  
Poeh, jeetje wat een moeilijke vraag om mee te beginnen. Ik denk dat het er maar net van afhangt, wie je het vraagt. Ik heb vriendinnen met wie ik ontzettend veel lol kan trappen, maar ook vriendinnen met wie ik tot diep in de nacht ‘zware’ gesprekken kan voeren. Ik denk dat de meeste vrienden me als rustig, kat-uit-de-boom-kijkend, zullen omschrijven, iemand die altijd wel bezig is met een of ander project. En verder… Pff, wat een lastige vraag. Je hebt me eigenlijk wel nieuwsgierig gemaakt met deze vraag, de eerstvolgende keer dat ik mijn vrienden spreek, ga ik het ze eens vragen.

Wat voor boeken liggen op jouw nachtkastje?  
Ik kan een thriller zeker wel waarderen, het laatste boek dat ik las was Zusje van Rosamund Lupton.  En daarnaast lees ik af en toe een chicklit/feelgood roman. Ik kan eigenlijk alleen lezen als ik niet zelf bezig ben met schrijven, anders leidt het me zo af en aangezien ik maar heel af en toe tussen twee boeken in zit, kom ik maar aan weinig boeken toe.

Hoe voelde het om je eerste boek in je handen te houden?  
Dat was echt heel surrealistisch. Het voelde zo bijzonder. En nog steeds voelt het heel onwerkelijk om je nieuwste boek voor het eerst in je handen te hebben, zoiets went denk ik (en hopelijk) nooit.

Kun je wat meer over Zwart-wit vertellen?  
Zwart wit is mijn vierde boek en qua schrijfproces was het wel een beetje te vergelijken met het schrijven van mijn eerste boek. Ik kon soms echt helemaal opgaan in het verhaal en de personages kwamen echt tot leven. Ik heb ervoor gekozen om in Zwart-wit verschillende personages aan het woord te laten, dit was best een beetje een gok, ik was ook wel een beetje bang dat het misschien iets te verwarrend zou worden, maar tot nu toe zijn de lezers juist heel enthousiast over de verschillende invalshoeken. Zwart-wit gaat over Elin en Nick bij wie de vonk overslaat, maar die uiteenlopende redenen hebben om afstand van elkaar te bewaren. En dan is er natuurlijk nog een verhaallijn voor Bibi, de zus van Elin, wat zij nu met het verhaal te maken heeft, verklap ik niet, dat moeten jullie zelf maar lezen…

Waar kwam de inspiratie voor dit boek vandaan?  
Al schrijvend bedacht ik me opeens hoe het verhaal moest gaan lopen, ik wist van tevoren nog niet zo goed waar ik precies heen wilde. De rol van Bibi bedacht ik me pas toen ik al een paar hoofdstukken geschreven had. Wanneer ik vastloop in mijn verhaal helpt het me om mijn hoofd even leeg te maken op het strand of ik ga gezellig weg met mijn vriendinnen en al pratend ontstaat er dan soms opeens een idee in mijn hoofd.

Kun je wat meer vertellen over het Leerhuis?
Het Leerhuis is een praktijk voor kinderen met leerproblemen. We hebben een vestiging in Den Haag en in Delft. Ons team richt zich op de begeleiding en diagnostiek van kinderen met leerproblemen, denk hierbij aan dyslexie of dyscalculie, maar ook om een lichte hulpvraag als: mijn kind heeft problemen met begrijpend lezen of met het plannen van huiswerk.  In 2007 heb ik samen met mijn zakenpartner Tineke Het Leerhuis opgericht en inmiddels is ons team tien man sterk. Ik werk zelf vooral met dyslectische leerlingen en ik heb het echt ontzettend naar mijn zin.

Hoe is jouw leven als schrijver begonnen?  
Als klein meisje vond ik het leuk om te schrijven, maar ik vond nooit de rust om hier echt iets mee te doen. Pas op mijn dertigste, toen de praktijk goed draaide, ik net bevallen was van mijn zoontje en het gevoel had dat mijn gezin compleet was, had ik opeens de ‘rust’ om een langgekoesterde droom waar te maken. Mijn streven was om een boek te schrijven, ik had nooit verwacht dat ik vijf jaar later een speech zou geven in de Paagman ter ere van mijn vierde roman.

Wat trekt jou als eerste aan in een boek?  
Ik lees altijd de flaptekst en de allereerste bladzijde, soms besluit ik een boek niet te kopen, omdat de schrijfstijl me niet aanstaat. Ik hou van een vlotte schrijfstijl en niet van zinnen waar geen einde aan lijkt te komen met ellenlange beschrijvingen erin verwerkt.

In welk genre zou jij nog een boek willen schrijven?  
Thrillers of kinderboeken. Thrillers omdat ik die zelf heel graag lees en het genre me erg aanspreekt, kinderboeken omdat ik zelf zo genoten heb van de boeken van Roald Dahl, hoe geweldig zijn die boeken?!

Wat kunnen wij in de toekomst van Gillian King verwachten?  
Ik ben nu bezig met een nieuwe feelgood roman, ik verwacht dat deze in 2015 in de winkel ligt.

Heb je nog een korte boodschap aan onze lezers?  
Ik wil in ieder geval al mijn lezers bedanken voor hun super enthousiaste reacties op mijn boeken. Het is echt zo leuk om in de ochtend wakker te worden, je e-mail te checken en dan verrast te worden met een mailtje van een lezer die een van je boeken heeft gelezen en de moeite heeft genomen om jou hierover te vertellen. Dat kan me echt energie geven op momenten dat ik vastloop.Over de auteur

Dennis van Elten

61 volgers
140 boeken
2 favoriet
Insider


Reacties op: Gillian King wil een thriller schrijven

 

Gerelateerd

Over