Hebban vandaag

Listmania /

Goede én slechte redenen om een boek te vergeten: hier zijn er acht!

door Hebban Crew 30 reacties
Tijdens de Week van het Vergeten Boek bekennen we massaal op Hebban dat het ook óns is overkomen; een boek dat je uit het oog bent verloren. Vorig jaar verzamelden we al zeven goede en slechte redenen waarom het je kan overkomen een boek te vergeten, en ook dit jaar hebben we er diep over nagedacht. Vandaag lees je op Hebban de nieuwe en verbeterde editie: acht redenen!

Met gastbijdrage van Celine Haring.

Tijd, de eeuwige spelbreker

Slechte reden om een boek te vergeten

Hoe vaak staat een boek wegens tijdsgebrek te verstoffen? Lezen kost tijd en komt niet vaak op de eerste plek te staan. Wanneer je nog veel op je to do-lijst hebt staan – zoals werken, schoonmaken, koken, slapen en tijd vrijmaken voor vrienden en familie – is het een luxe als je even een uurtje de tijd hebt om weg te duiken in een fijn boek. Maar zit je nét lekker in het verhaal, moet je het boek alweer wegleggen om het eten voor te bereiden, je hond uit te laten, je kind op bed te leggen of het huis te dweilen. Zo open je het boek wekenlang bij hetzelfde hoofdstuk, waarna je het op den duur maar terug in de kast zet – uiteraard met een boekenlegger op de laatst gelezen pagina, mocht je het ooit nog oppakken.

Lezen is een luxe, het kan en mag overal en altijd. Wie zijn wij om al die kansen en boeken links te laten liggen? Hoe mooi is het als we de tijd nemen en het lezen wél bovenaan die to do-lijst zetten. Tenslotte is de verrijking van je leven een belangrijk doel voor je (geestelijk) welzijn.

Het hebberige hebben

Goede reden om een boek te vergeten

Ken je dat? Je loopt door de stad, slipt per ongeluk je favoriete boekhandel binnen en komt thuis met vijf nieuwe parels. De boeken die je zo graag wilde lezen belanden vervolgens onderaan de stapel. Voor je het weet heb je meer vergeten boeken in de kast liggen dan je denkt. Wie als boekliefhebber niet oppast kan al snel verslaafd raken aan het verzamelen van boeken. Toch is het belangrijk dat je hier een balans in vindt. Er komen per jaar zo veel nieuwe boeken uit. Vul je je huis te snel en te ongecontroleerd met het beschikbare leesvoer, dan haal je onvermijdelijk ook 'kaf' binnen in plaats van koren. Deze vergeten boeken in je kast zijn bewust vergeten, want je wilt ze eigenlijk niet lezen.

Zorg er daarom voor dat je jouw boekenkast niet vult met de meest geprezen boeken van de afgelopen tijd, maar met boeken die jou stuk voor stuk ontroeren, inspireren, blij maken of troost bieden. Zo maak je van jouw boekenkast niet een zielloze verzameling van papier, maar juist een liefdevolle plek met jouw favoriete boeken van de afgelopen jaren. Ga op ontdekkingsreis in je eigen boekenkast voordat je je winkelmandje weer vult.

Meerdere boeken door elkaar

Slechte reden om een boek te vergeten

Een lezer is ook maar een mens. Met zoveel moois om uit te kiezen kun je niet wachten om je te verliezen in een goed verhaal. Een op je nachtkastje, een voor onderweg en een op je e-reader. Er komen immers wekelijks wereldwijd nieuwe boeken uit van de meest getalenteerde auteurs. Zo leg je dat boek waar je minder mee hebt gauw aan de kant voor een verhaal dat je wél meesleept. Door zoveel door elkaar te lezen, bestaat de kans dat een van de boeken in de verdrukking komt, want je pakt eigenlijk toch net wat liever die ene weer op. Na een tijdje kom je dat boek weer tegen; o ja, daar was je in bezig. Er ontstaat direct een schuldgevoel.

Hoe verleidelijk het ook is om boeken door elkaar te lezen, als je een van die 'verdrukkers' bent, is het misschien beter om je boeken achtereen te lezen. Zo kun je de volle aandacht geven aan je huidige boek, en met de volle 100% aan aandacht ontdek je vast diepere lagen die je in je veelvraat-leesbui misschien zou hebben gemist of minder zou hebben gewaardeerd.

De favoriete auteur

Goede reden om een boek te vergeten

Een auteur is ook maar een mens. Een weergaloos debuut of ijzersterke roman kan toch echt gevolgd worden door een misbaksel van een boek. Het overkomt elke auteur, het overkomt elke lezer. Een voorheen geliefde auteur die je romans voorschotelt waar je oren van gaan tuiten en ogen wijd opensperren. Wat is dit? Dit is niet wat je eerder las? Klakkeloos aanschaffen wat een auteur produceert is een dankbare handeling van een lezer. Elke auteur mag zijn handen dichtknijpen met dit soort lezers. De loyale, trouwe lezers die alles vreten wat je ze voortzet.

En tóch is het zaak om op te passen bij een favoriete auteur. Soms doen ze iets geks als overstappen naar een ander genre. Soms schrijven ze al jaren aan eenzelfde reeks, over eenzelfde hoofdpersoon, in eenzelfde stijl en sfeer en willen ze even iets anders. Dat is hun absolute recht als auteur, maar jij als lezer kan zo'n zijstapje wellicht niet helemaal waarderen. Het is ontzettend lief en warm om je aan een auteur te hechten, maar doe jezelf en je favoriete auteur een plezier en blijf alert. Anders is zo'n favorietenplankje ineens een kerkhof van vergeten boeken waar je helemaal niet blij van wordt.

Niet jouw stijl, te lastig, te vermoeiend

Slechte reden om een boek te vergeten

Soms heb je van die verhalen waar je niet lekker in komt. De stijl is anders dan je gewend bent, het verhaal is te langdradig of het taalgebruik te ingewikkeld. Het is dan makkelijk om het boek weg te leggen en te vergeten. Opgeven is een logische reactie. Tóch kan het je veel voldoening geven om dat niet te doen. Door juist een boek te lezen waar je even de tijd voor moet nemen om het te begrijpen. Lezen voelt dan even als werken, maar doorzetten kan je enorm veel voldoening geven. Misschien kom je er wel achter dat het boek ontzettend waardevol of heel mooi geschreven is. Wie weet wordt het wel jouw nieuwe favoriet of krijg je er een heel genre bij vol nieuwe boeken om ook te ontdekken. Ga er goed voor zitten, pak desnoods het woordenboek erbij en laat je meesleuren in het verhaal. Zo ontwikkel je jezelf als lezer.

De mustreads & hypes

Goede reden om een boek te vergeten

Laat jezelf niet verleiden door mustreads of hypes van dit moment. Mustreads bestaan niet en hypes zijn er om te dateren. Wie heeft 1984 van George Orwell niet al jarenlang in de boekenkast staan, De Da Vinci Code als deurstopper in gebruik of De verborgen geschiedenis van Donna Tartt (nooit geopend en dus in perfecte staat) als noodcadeau ingepakt? Als je enkel leest (of beter: koopt) wat anderen lezen, zul je nooit op zoek gaan naar de verhalen die jou aanspreken. Ja, het is leuk om met medelezers te praten over het nieuwe boek van die gerenommeerde auteur. Maar niet elke bestseller is geschikt voor elke lezer. Kijk daarom naar de flaptekst van een boek, lees wat recensies, blader door het eerste hoofdstuk en kijk of het je aanspreekt.

Uit het oog verloren

Slechte reden om een boek te vergeten

Mede door de hierboven genoemde redenen kun je een ooit aangeschaft boek dat je destijds zo graag wilde lezen vergeten omdat je het tussen alle hebbedingen, mustreads, hypes en boeken van eens favoriete auteurs niet meer in zicht hebt. Doe dat Kondo-ding, werk je terecht vergeten boeken het huis uit en shop in je eigen huis. Wat een feest om al die boeken terug te vinden die je vergeten bent, maar nog steeds graag wilt lezen. Wie weet vind je zelfs dubbele exemplaren terug, zodat je er samen met een leesvriend(in) van kunt genieten.

Bang voor teleurstellingen

Onduidelijk, pas helder na lezing van het boek

Heb jij wel eens zo'n briljant boek gelezen, zo goed, zo meeslepend, zo spannend dat je het niet durft om het volgende boek van die auteur of in die reeks te lezen? Dat het bijna onmogelijk is dat het volgende boek je net zo raakt, verrast of inspireert? Het niveau kan bijna niet meer worden overtroffen. Om jouw herinnering aan het eerste boek niet tekort te doen, laat je het tweede boek vergeten in de kast staan. Het boek blijft in je gedachten dwalen; je bent klaar om het te lezen en te worden ondergedompeld in een ijzersterk boek vol karakteristieke personages en een ijzersterke verhaallijn. Maar je durft niet.Over de auteur

Hebban Crew

2366 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Goede én slechte redenen om een boek te vergeten: hier zijn er acht!

 


Gesponsorde boeken