Advertentie

Hebban vandaag

Nieuws /

Google Books mag blijven scannen

door Hebban Crew 5 reacties
Na elf jaar heeft de Amerikaanse opperrechter deze week het finale woord gesproken: Google Books, het project waarbij miljoenen boeken worden ingescand voor de webbibliotheek van de technologiegigant, mag. Het hooggerechtshof heeft een beroep van het schrijversverbond The Authors Guild afgewezen.

Google begon in 2004 met het inscannen en indexeren van boeken en deed dat doorgaans zonder toestemming van uitgever of auteur. Hierdoor zouden in de resultaten van de zoekmachine voortaan ook zinsneden van geïndexeerde boeken worden vertoond. Volgens het schrijversgenootschap The Authors Guild en meerdere zelfstandige schrijvers is dat een inbreuk op hun auteursrecht.

In 2005 spanden zij daarom een rechtszaak aan. Acht jaar later volgde een eerste uitspraak van de rechter: wat Google doet, mag. Daarop ging het schrijversgilde in hoger beroep, maar kreeg niet zijn zin. Een laatste kans bood een stap naar de opperste macht, het hooggerechtshof, maar die hield maandag de uitspraak van oktober 2015 ongemoeid. 

De database van Google biedt een inkijkje in zo'n 20 miljoen boeken, waarvan vaak een selectie bladzijden en soms hele hoofdstukken inzichtelijk zijn.

(Bron: de Volkskrant)Over de auteur

Hebban Crew

2124 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Google Books mag blijven scannen

 

Gesponsorde boeken