Advertentie

Hebban vandaag

Nieuws /

Persbericht: Gouden Lijst 2014 voor Tijgereiland en Zeven minuten na middernacht

door Hebban Crew
Vandaag werden de 'Gouden Lijsten ' 2014 uitgereikt tijdens de 'Middag van het Kinderboek' in de Openbare Bibliotheek te Amsterdam.

Amsterdam, 13 september


Tijgereiland van Daan Remmerts de Vries (Querido) en Zeven minuten na middernacht van Patrick Ness, vertaald door Manon Smits (De Geus), hebben vandaag de 'Gouden Lijst 2014', de prijs voor het beste jeugdboek in de leeftijd 12 tot 15 jaar, gewonnen. Tijgereiland won in de categorie oorspronkelijk Nederlandse boeken en Zeven minuten na middernacht in de categorie vertaalde boeken. De Gouden Lijsten zijn vanmiddag uitgereikt tijdens de 'Middag van het Kinderboek' in de Openbare Bibliotheek in Amsterdam. Aan de prijs is per categorie een bedrag van € 1.500,- verbonden. 

'Tijgereiland is een pakkende, intrigerende jeugdroman over de ontreddering van een puber na de scheiding van zijn ouders’, aldus de jury onder leiding van Helma van Lierop. ‘De verwarring en de vervreemding die de hoofdpersoon voelt, worden met veel oog voor verrassende details beschreven, waardoor pijnlijk duidelijk wordt hoe de wereld voor hem op zijn kop staat in zijn zoektocht naar de tijger’. Over Zeven minuten na middernacht, dat Patrick Ness schreef naar aanleiding van het concept van schrijfster Siobhan Dowd, schrijft de jury: ‘Zeven minuten na middernacht is een diep ontroerend verhaal over vasthouden en loslaten. De kwetsbaarheid van de hoofdpersoon die worstelt met de ziekte en naderende dood van zijn moeder, en zijn begrijpelijke emoties worden met een groot invoelingsvermogen onder woorden gebracht en in de indringende tekeningen van Jim Kay op een aangrijpende manier verbeeld.’

'De Gouden Lijst' is in 2011, op uitdrukkelijk verzoek van de Griffeljury, in het leven geroepen. Met deze prijs wordt het gat gedicht tussen de Zilveren en Gouden Griffels (tot twaalf jaar) en de Dioraphte Jongerenliteratuur Prijs (vanaf vijftien jaar). Vorig jaar werd de Gouden Lijst uitgereikt aan Rotmoevie van Marian De Smet (Moon) en Ik zal er zijn van Holly Goldberg Sloan (Querido), vertaald door Pauline Michgelsen.

Bron: CPNBOver de auteur

Hebban Crew

2143 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Persbericht: Gouden Lijst 2014 voor Tijgereiland en Zeven minuten na middernacht

 

Gerelateerd

Over

Daan Remmerts de Vries

Daan Remmerts de Vries

Sinds zijn debuut Zippy en Slos (1990) is Daan Remmerts de Vries fulltime schrij...

Patrick Ness

Patrick Ness

De Brit Patrick Ness schrijft zowel voor jongeren als voor volwassenen. Zij...

Gesponsorde boeken