Advertentie

Hebban vandaag

Nieuws /

Gouden Penseel en Gulden Palet 2014

door Hebban Crew
Het Gouden Penseel 2014, de prijs voor het best geïllustreerde boek, gaat naar Floor Rieder (Zwolle, 1985). Zij ontving de onderscheiding gisteravond in het Rijksmuseum voor haar illustraties in 'Het raadsel van alles wat leeft' (Uitgeverij Gottmer), geschreven door Jan Paul Schutten.
Het Gulden Palet, de bekroning voor het beste werk van een buitenlandse illustrator, werd uitgereikt aan Anton Van Hertbruggen (Ekeren, 1990) voor 'Het hondje dat Nino niet had' (Uitgeverij De Eenhoorn), geschreven door Edward van de Vendel.


Voor zowel Rieder als Van Hertbruggen is het hun eerste kinderboek.

De jury over de illustraties van Floor Rieder: ‘Ze zijn zwierig, grappig, vernieuwend én informatief – en dat alles tezamen tref je maar zeer zelden aan bij kinderboekenillustraties. Het raadsel van alles wat leeft is de meesterproef van Floor Rieder, een kunstwerk van een boek.’
Over de winnaar van het Gulden Palet zegt de jury: Van Hertbruggen geeft je het gevoel dat je met een doorgewinterde artiest te maken hebt, terwijl hij pas aan het begin van zijn carrièrepad staat. Hij wordt een grote: dat bewijst dit boek, dat zowel kunst is als een vertederend verhaal.’ Van Hertbruggen ontving afgelopen maart voor dit boek de Boekenpauw, de Vlaamse prijs voor beste illustraties.

Na de prijsuitreiking werd de tentoonstelling Penselen in het Rijksmuseum geopend. Tot en met 11 januari 2015 zijn in de Teekenschool van het Rijksmuseum de originele prenten te zien van de winnaars van de Penselen, de Paletten en de Vlag en Wimpels. 

De Zilveren Penselen, Paletten en Vlag en Wimpels zijn op 26 juni uitgereikt tijdens de Midzomer Kinderboekenborrel. Annemarie van Haeringen ontving daar voor Coco of het kleine zwarte jurkje (Leopold / Gemeentemuseum Den Haag) een Zilveren Penseel. Jon Klassen kreeg een Zilveren Palet voor Deze hoed is niet van mij (Gottmer). Vlag en Wimpels waren er voor Henriette Boerendans voor Nul is een raar getal (Gottmer), Xavier Deneux voor Van licht en donker – Tegenstellingen (Clavis) en Ingrid Godon voor Dit is Oele (Querido).

Het Gouden Penseel is de prijs voor het beste door een Nederlandse illustrator geïllustreerd jeugdboek. Deze prijs wordt sinds 1973 jaarlijks uitgereikt door de CPNB in samenwerking met de G.V.N. (Grafische Vormgevers Nederland). Sinds 1981 worden ook Zilveren Penselen uitgereikt. Niet-Nederlandse illustratoren komen sinds 2012 in aanmerking voor twee Zilveren Paletten, waarvan er één het Gulden Palet kan winnen.
Penselen in het Rijksmuseum is een jaarlijkse samenwerking tussen het Rijksmuseum en de Kinderboekenweek.Over de auteur

Hebban Crew

2137 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Gouden Penseel en Gulden Palet 2014

 

Gerelateerd

Over

Floor Rieder

Floor Rieder

Floor Rieder (Zwolle, 4 februari 1985) volgde de opleiding tot illustrator aan k...

Anton Van Hertbruggen

Anton Van Hertbruggen

Anton van Hertbruggen (1990, opgegroeid en wonend in Ekeren) studeerde in 2012 a...

Gesponsorde boeken