Advertentie

Hebban vandaag

Dossier /

Groeiend aanbod leesboeken voor dyslectische kinderen & jongeren

door Lmcmr
Uitgeverijen besteden steeds meer aandacht aan mooie uitgaven voor kinderen die moeite hebben met lezen. Hebban Junior tipt een aantal boekenseries, waarmee leesplezier ook voor deze speciale doelgroep binnen handbereik ligt.

Dyslexie betekent in het Grieks letterlijk ‘niet kunnen lezen’. Dyslexie kan zich openbaren in lees- en/of spellingproblemen, terwijl er sprake is van een normale intelligentie bij het kind. De officiële definitie is: "Een hardnekkig probleem met het aanleren en het accuraat en/of vlot toepassen van het lezen en/of spellen op woordniveau." De kern betreft hier de hardnekkigheid, daarnaast dienen eventuele andere oorzaken uitgesloten te worden.

Er komt meer en meer aandacht voor kinderen met een leeshandicap. Er worden allerhande initiatieven ontplooid om deze kinderen de zo benodigde leeskilometers te laten maken. In de bibliotheek kunt u bijvoorbeeld een Makkelijk Lezen Plein vinden. Ook Landelijke Uitgeverijen springen in op de behoeftes van deze speciale doelgroep. Hebban Junior zet er een aantal op een rij. 

Uitgeverij de Wakkere Muis van Geronimo Stilton heeft twee titels in Makkelijk Lezen uitgebracht. Het betreft Het raadsel van Londen en Samoerai op ninjajacht. Deze uitgaven zijn te herkennen aan de aanduiding ‘ML’ op de rug. Er is gebruik gemaakt van een aangepast lettertype met meer regelafstand, makkelijkere woorden en kortere zinnen. De letters zijn groter en hebben meer wit tussen de letters. Deze uitgaven zijn niet alleen geschikt voor dyslectische kinderen, maar ook voor de jongere lezertjes.

Uitgeverij Zwijsen heeft de boekenserie Zoeklicht Dyslexie uitgebracht voor kinderen van groep vier tot en met groep acht, leesniveau AVI E3 tot E6. Deze boekenserie omvat naast leesboeken ook informatieve boeken, geschikt voor bovenbouwleerlingen die moeite hebben met lezen. De boeken worden gedrukt in het lettertype Zwijsen Dyslexie Font (Natascha French, 2003) en geprint op licht getint papier. In speciale flappen voor- en achterin het boek worden de (hoofd)personages aangeduid en de lastige woorden verklaard. De moeilijke woorden worden regelmatig herhaald en zijn zo steeds beter te lezen. De full color illustraties helpen het kind het verhaal beter te begrijpen. Er zijn ruim vijftig (top)titels beschikbaar in deze reeks. Meelees- en luistercd's zijn apart bij te bestellen. 

Uitgeverij Kluitman brengt dyslexie-boeken uit voor beginnende lezertjes tot aan het Young Adult-genre. Deze reeks van meer dan vijftig (top)titels is gedrukt in het Lettertype Dyslexie ontworpen door Christian Boer. Tussen de regels en alinea's is meer wit aangehouden, de pagina's zijn ruim opgezet. De letters worden in het blauw gedrukt, omdat dit als prettiger wordt ervaren. De dyslexie-boeken zijn te herkennen aan de gele sticker op de kaft: 'dyslexie vriendelijke uitgave' en de gekleurde letter ‘d’ op een wit vlak op de rug. Regelmatig worden er nieuwe dyslexie-boeken uitgebracht.

Hebban Junior wil alle kinderen veel leesplezier wensen!

Bronvermelding/ linken:
Steunpunt Dyslexie 
Uitgeverij De Wakkere Muis: Makkelijk Lezen
Uitgeverij Zwijsen: Zoeklicht Dyslexie
Uitgeverij Kluitman: Lettertype Dyslexie 

Copryright foto: Hanne VandenbroeckOver de auteur

Lmcmr

15 volgers
169 boeken
0 favorieten


Reacties op: Groeiend aanbod leesboeken voor dyslectische kinderen & jongeren

 

Gerelateerd

Gesponsorde boeken