Hebban vandaag

Listmania /

Groot worden met Sinterklaas: boeken voor elke leeftijd

door Hebban Crew 6 reacties
Sinterklaas is weer in het land! De schoenen komen uit de kast, de wortels verdwijnen uit de supermarkten en de chocola is niet aan te slepen. Bij deze gezellige tijd hoort natuurlijk een fijn boek over de beroemde goedheiligman. Het maakt niet uit of je jong of oud bent; voor elke leeftijd hebben we bij Hebban een Sinterklaasboek voor jou.

De Sinterklaastijd hoort er een van gezelligheid te zijn. Kinderen die liedjes zingen in de hoop op een mooi schoencadeautje, het opgewonden verlangen om een glimp van de goedheiligman op te vangen op de daken, de spanning van zijn aankomst (zal dit jaar alles goed gaan?) en de voorpret van verlanglijstjes maken. Voor kinderen is deze periode er een vol verwachting, en volwassenen genieten via hun kinderen en kleinkinderen mee.

Daar horen natuurlijk mooie Sinterklaasboeken bij, om voor te lezen of om zelf op te pakken. Hebban zet de leukste op rij van jong naar oud. Introduceer jij je kinderen net, of zijn ze al volwassen maar zit je toch nog elke intocht voor de tv? Dan is deze listmania echt iets voor jou.

Kinderen die Sint leren kennen


Sinterklaas? Wie is dat eigenlijk?

Sinterklaas? Wie is dat eigenlijk? van Charlotte Bellière en illustrator Ian De Haes is een prentenboek voor kinderen die je kennis wilt laten maken met het fenomeen 'Sinterklaas'. Het ondeugende jongetje Stijn komt op een dag langs een speelgoedwinkel waar Sinterklaas cadeautjes uitdeelt. Maar wie is dat eigenlijk? Een jongetje legt het hem uit, en zegt dat stoute kinderen niets krijgen. Stijn verwacht er dan ook weinig van en besluit zelf wel een cadeautje te pakken. Gelukkig grijpen Sint en Piet in, en weet Sinterklaas heus wel dat Stijn onder dat ondeugende uiterlijk een lief jongetje is. Niemand is immers perfect!

Aftellen tot Sinterklaas

Aftellen tot Sinterklaas van Guusje Nederhorsts bekende dierenvriendjes Woezel & Pip is een heerlijk prentenboek om je kinderen te laten zien wat er allemaal gebeurt rondom het Sinterklaasfeest. Zo maken ze een verlanglijstje, zetten ze hun schoen en zingen ze liedjes. Ze kunnen niet wachten tot het zover is! Ook krijgen ze in de Tovertuin een heuse Sinterklaasles. Ze tellen trouw de dagen af, maar op de grote dag zelf begint het te stormen zodat alles in het rond vliegt. Zal Sinterklaas hun hok kunnen vinden?

Kinderen die geloven


SuperSint

SuperSint van Maranke Rinck is een prentenboek dat je ontzettend veel weet te vertellen over Sinterklaas. Marie is dol op superhelden en zou er graag een in het echt zien. Volgens een meneer in het park is Sinterklaas zo'n superheld. Marie gelooft er niets van, maar de meneer vertelt over alle heldendaden van Sinterklaas (voor de ouders: dit zijn echte legenden over de bisschop van Myra, die er heilig door werd verklaard en zo Sinterklaas werd). Het boek staat vol leuke weetjes over Sinterklaas; zijn paard, het grote boek en chocolademunten. Nu weet Marie het zeker; Sinterklaas is SuperSint!

Nu ben ik de baas, Sinterklaas!

Sanne Miltenburg weet over elk feest wel een prentenboek te schrijven, en natuurlijk mocht Sinterklaas niet ontbreken. In Nu ben ik de baas, Sinterklaas! gaat het niet alleen over de goedheiligman, maar ook over de band tussen vader en kind. Lotte is namelijk boos op papa. Hij had beloofd om met haar naar de intocht te gaan, maar hij is nog steeds niet thuis. Hij komt vast wéér te laat. Was Sinterklaas maar haar papa, denkt Lotte, want die is lief en komt altijd op tijd. Misschien wil hij de baan wel hebben? Ze versiert de logeerkamer en gaat Sinterklaas zoeken. Als hij de kamer ziet, begrijpt hij precies wat Lotte nodig heeft. Hij laat haar een brief zien die papa aan de Sint heeft gestuurd.

Van SuperSint is er een klein leesfragment beschikbaar op de website van uitgeverij Leopold.

Bekijk het leesfragment hier!

Kinderen die (straks) niet meer geloven


Sinterklaas voor grote kinderen

Wil je je kinderen voorzichtig vertellen dat het eigenlijk de papa's en mama's zijn die het Sinterklaasfeest organiseren? Met Sinterklaas voor grote kinderen van Chariva kun je dit nieuws op een goede manier brengen. Het verhalende boek laat kinderen weten dat er een groot geheim is, waar ze nu oud genoeg voor zijn om het te weten. Ze tekenen een contract dat ze nu net als de volwassenen meedoen voor alle kleinere kinderen, waardoor je ze het gevoel geeft erbij te horen in plaats van juist buiten de boot te vallen. Natuurlijk vertelt het boek wie Sinterklaas echt was en hoe het feest is ontstaan. Hiermee is de waarheid geen koude douche, maar een zachte landing.

Het geheim van Sinterklaas

Het geheime boek van Sinterklaas van Floortje Zwigtman is een boek voor alle kinderen die oud genoeg zijn om de waarheid te kennen, want de echte geschiedenis van de goedheiligman is eigenlijk nog veel interessanter! Duik in de achtergrond van Sint-Nicolaas; waar komt die man eigenlijk vandaan en hoe komt het dat wij hier in Nederland zo enthousiast zijn verjaardag vieren elk jaar? Hoe staat Sinterklaas tussen andere (buitenlandse) tradities zoals de Kerstman of de Italiaanse heks Befana? Waarom zetten we onze schoen voor een man die op een stoomboot arriveert? Dit alles en meer ga je ontdekken in dit boek voor ongelovige kinderen.

Van het nieuw verschenen Het geheime boek van Sinterklaas is er een winactie op Hebban!

Ga naar de winactie

Volwassenen


Sinterklaas bestaat

Het boek Sinterklaas bestaat van Bram van der Vlugt (a.k.a. 'The One and Only') vertelt nergens dat Sinterklaas niet echt is en hij geeft ook zeker niet toe dat hij hem zelf heeft gespeeld; dat doet de 85-jarige acteur namelijk nooit. Zelfs niet nu hij Sint-af is. In dit boek heeft hij de mooiste foto's verzameld die door de tijd heen van Sinterklaas zijn gemaakt. Natuurijk wordt deze reis door de fotografische geschiedenis van de goedheiligman voorzien van commentaren en anekdotes. Van der Vlugt heeft zijn twee favoriete Pieten gevraagd om hem in dit boek bij te staan, Erik van Muiswinkel ('Hoofdpiet') en Jochem Myjer ('Pietje Paniek'). Bekijk en blader door dit boek, zodat je je weer heel even kind kunt wanen en al die fijne herinneringen aan Sinterklaas kunt opdiepen. 

Wat heeft Sint voor jou gekocht?

Auteur Thomas Verbogt is al zijn hele leven lang gefascineerd door het fenomeen Sinterklaas. Nu moeten we eerlijk bekennen dat de meeste volwassenen dat wel zijn; wat is het aan de goedheiligman dat zo tot onze verbeelding spreekt dat we een complot smeden tegen alle kinderen onder de 7? Thomas Verbogt neemt Sinterklaas graag waar - op straat, in huizen, winkels en buurtcentra. Dat doet hij meestal met aangename verbazing, want vaak is er iets aan de hand met Sinterklaas. Verbogt schreef zijn anekdotes op in korte verhalen die bij de Sinterklaastijd horen in het boek Wat heeft Sint voor jou gekocht? Hilariteit, een tikje melancholisch, en vooral verwondering zoals we ons die nog herinneren van vroeger. 

Samenlezen-tip voor jong & oud


Sinterklaas en de arme kindertjes

Tot slot willen we jullie zeker de Hebban samenlezen-tip niet onthouden; een boek over Sinterklaas waar zowel kinderen als volwassenen eindeloos plezier aan kunnen beleven. Die eer valt ten beurt aan Sinterklaas en de arme kindertjes van cabaretier en auteur Herman Finkers. Dit verhaal is leuk voor jong én oud om samen te lezen. Voor de kinderen is het een heerlijk Sinterklaasverhaal over de ontmoeting van de goedheiligman met negen arme kindertjes. Voor de volwassenen maakt de kenmerkende humor van Finkers dit tot een hele belevenis, zodat je staat te popelen om dit samen met je kinderen te lezen.

Winactie

Wil jij na al deze inspiratie kans maken op Het geheime boek van Sinterklaas? Dan is dit je kans; doe mee aan de winactie en wie weet ontvang jij een van de 3 exemplaren die we cadeau mogen doen.

Ga naar de winactieOver de auteur

Hebban Crew

2178 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Groot worden met Sinterklaas: boeken voor elke leeftijd

 

Gerelateerd


Gesponsorde boeken